SENDT HJEM: Yuri van Gelder, her under EM i Bern tidligere i år, har blitt sendt hjem fra OL av det nederlandske turnlandslaget. Foto: Fabrice Coffrini AFP

OL-stjernens alkohol-skandale ryster Nederland

RIO/OSLO (VG) Han har tidligere vært utestengt på grunn av kokainbruk. Nå er den nederlandske turneren Yuri van Gelder (33) sendt hjem fra OL for å ha drukket alkohol.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Van Gelder har blitt kastet ut av OL på grunn av brudd på lagreglene gjennom konsumering av alkohol.

Den nederlandske OL-komiteen hevder overfor International Gymnast at van Gelder forlot OL-landsbyen etter lørdagens kvalifisering, før han kom tilbake på søndag og innrømte at han hadde drukket alkohol.

– Det var en veldig vanskelig avgjørelse å ta for oss. Dette er forferdelig for Yuri, men vi har ikke noe valg ved et slikt regelbrudd. Vi står for fortreffelighet med respekt til alle regler. Våre utøvere har en eksemplarisk standard, og denne oppførselen er fullstendig uakseptabel. Yuri ga oss ikke noe valg, sier den nederlandske OL-sjefen Maurits Hendriks ifølge nederlanske Telegraaf.

NRK-Ramm kuppet Bolt-show: – Det sykeste jeg har gjort

Rio-OL var van Gelders første olympiske leker, men opplevelsen ble kortvarig. 33-åringen var kvalifisert for finalen i ringer, men blir nå erstattet med franske Danny Pinheiro Rodrigues.

– Jeg er ekstremt skuffet. På laget vårt kan ikke slik oppførsel tolereres, sier Hans Gootjes, som er teknisk direktør i det nederlandske turnforbundet, ifølge International Gymnast.

Så du? Skrekkskade for fransk OL-turner: – Begge beina brukket tvers av

Van Gelder har hatt en turbulent karriere der triumfer og skandaler har gått om hverandre. Toppen ble nådd i 2005 da han vant VM i ringer og ble kåret til årets idrettsutøver i Nederland.

Bunnen ble nådd i 2009. Da ble van Gelder utestengt i ett år etter å ha testet positivt for kokain under en konkurranse. Han ble sendt på rehab i Skottland i tre måneder, men det skulle ikke vise seg å hjelpe særlig mye. Van Gelder ble i oktober 2010 trukket fra VM i Rotterdam på grunn av «medisinske årsaker».

Siden har van Gelder trent seg tilbake til toppen, og han så spesielt frem til sine første olympiske leker, da de finner sted i hjemlandet til kjæresten hans.

– Det gjør OL ekstra spesielt, og det er veldig kult at hun kan være der med meg. Jeg føler meg som hjemme i dette landet, og det er fint å kjenne til byen og språket, sa van Gelder før lekene ifølge Into Gymnastics.

Men i stedet for å turne i sin første OL-finale, reiser han hjem i skam etter nok en skandale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder