LEKENDE LETT: Andy Murray, som her strekker seg etter ballen i semifinalen mot Kei Nishikori, hadde ingen problemer med å ta seg til OL-finalen. Foto: Toby Melville Reuters

Murray kan bli historisk

Tittelforsvareren lekte seg til ny finale

RIO DE JANEIRO (VG) (Andy Murray-Kei Nishikori 6-1, 6-4) Andy Murray (29) er på full fart til å kvitte seg med «nest best»-stempelet. Nå kan han skrive tennishistorie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vinner han morgendagens finale, blir 29-åringen den første mannen gjennom tidene som vinner OL-gull i singel i to olympiske leker på rad.

- Det er åpenbart ikke enkelt, det er derfor det ikke er blitt gjort før. Målet er åpenbart å ta gullet, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å klare det en gang til, sa Murray etter den enkle semifinale-seieren.

Stemingen på centrecourt i OL-parken her i Rio, ble først elektrisk da skotten sikret seg matchball nummer tre etter en vanvittig ballveksling, en mulighet han tok godt vare på. Dermed var finalebilletten i boks i strake sett.

Mangelen på stemning før det skyldtes ikke bare at mange av de røde, gule og oransje seteplatene var godt synlige på det glissent besatte anlegget, men kom også av at klasseforskjellen rett og slett var for stor til å fremkalle neglebiting.

- Han servet veldig bra, mens jeg gjorde for mange upressede feil, lød den tapende semifinalistens oppsummering av det klare nederlaget. Nå håper Nishikori å vise et annet nivå i bronsefinalen.

LES OGSÅ: Her har Andy Murray brutt tidenes Wimbledon-forbannelse

2012-JUBEL: Andy Murray innfridde på hjemmebane under London-OL i 2012. FOTO: REUTERS

For finalist Andy Murray, som lenge slet med å ta steget ut av skyggen til Djokovic, Nadal og Federer, betyr det mye å ha tatt store steg for å stabilisere seg helt i toppklasse.

Tidligere i sommer vant han Wimbledon for andre gang, etter å ha knust kanadiske Milos Raonic, i en finale som heller aldri ble den store rysaren.

Setter OL høyt

Nå viser han med all tydelighet at formen er intakt i de olympiske lekene, som han selv har sagt at han setter enda høyere enn å lykkes på det tradisjonsrike gresset i Sørvest-London.

Der stoppet han Roger Federer i OL-finalen for fire år siden. Og nå er det bare ett hinder igjen før han Murray eventuelt kan glede seg over «dagens dobbel» som olympisk triumfator.

På forhånd hadde gjengangere som Roger Federer og Novak Djokovic vært tippet som mulige finalekandidater, men førstnevntes rygg har ødelagt resten av sesongen, og den serbiske storfavoritten forsvant ut allerede i første runde.

Dermed ligger veien åpen for Murray, som riktignok har tøff motstand i vente i finalen, uansett hvordan den andre semifinalen ender.

Motstanderen blir én av to spillere som begge har kjempet seg tilbake fra store skadeproblemer, og som har imponert i OL, spanske Rafael Nadal og argentinske Juan Martin del Potro.

Skal man tro på historikken, bør Murray krysse fingrene for at sistnevnte vinner, ettersom skotten har 7-17 mot Nadal og 5-2 mot del Potro i innbyrdes oppgjør.

En av grunnene til at Murray ser ut til å ha løftet seg, er at den tidligere storspilleren Ivan Lendl er tilbake i trenerteamet til skotten.

PS. Tennis var på OL-programmet fra 1896 til 1924, og kom tilbake i 1988, etter et langt opphold. DS.

VIDERE TIL FINALE: Andy Murray. Foto: Martin Bernetti AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder