VILLE IKKE SNAKKE MED VG: Debattleder Tor Idar Aune (t.v) spurte generalsekretær Inge Andersen om han vil legge frem sine reiseregninger fra før juni 2015 – uten å få noe klart svar. Etter debatten på Røros ville ikke Andersen snakke med VG. Også Rosenborg-leder Tove Moe Dyrhaug (fra venstre), idrettspresident Tom Tvedt og fotballpresident Terje Svendsen var med i panelet. Foto: Fredrik Solstad VG

Svendsen varsler lønnskutt for Siems etterfølger

Idrettstoppene diskuterte verdier, åpenhet og lønn

RØROS (VG) Fotballpresident Terje Svendsen (60) sier at den neste generalsekretæren i Norges Fotballforbund ikke vil tjene like mye som Kjetil Siem.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Svendsen var en av mange idrettstopper som deltok på fredagens verdidebatt i regi av Sør-Trøndelag idrettskrets. Blant temaene: Åpenhetsdebatten i idretten, reiseregningene til idrettstoppene og lønnsnivået i Norges Fotballforbund.

Les også: Siem tjener 2,7 millioner kroner i året

Svendsen tar signalene fra Forbundstinget

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter er sterkt kritisk til lønnsnivået i Norges Fotballforbund, og spesielt Kjetil Siems årlønn på 2,7 millioner kroner (inkludert pensjonskostnader og andre ytelser).

– Hvorfor skal Kjetil Siem ha dobbelt så høy lønn som Karen (Espelund)? Hvorfor skal tre-fire stykker sitte med en lønn som er høyere enn statsministerens? Hvorfor bygger man ut administrasjonen i Oslo til det ugjenkjennelige? Hvorfor skal halvparten av de som er ansatt i Fotballforbundet enten være direktører eller ha ledertittel og ha lønn deretter, spurte Kroksæter – og mottok applaus fra publikum i «Storstuggu» på kultursenteret i Røros.

Les også: Siem reiste for en halv million – NFF vil ikke vise reiseregningene

På spørsmål fra VG om han er enig i at lederlønningene i NFF er for høye, svarer Svendsen:

– Vi har gode lønninger i NFF. Samtidig så er det inngått arbeidskontrakter som ligger der. Det må jeg forholde meg til. Men jeg er fullstendig klar over de signalene som er gitt av Forbundstinget, nemlig at vi må vise nøkternhet. Det gjelder både måten vi bruker penger på og lønninger.

– Vil den neste generalsekretæren tjene like godt som dagens generalsekretær – hvis du er president?

– Det har jeg egentlig ikke tenkt over.

– Men hvis du skal tenke over det?

– Ut fra signalene fra Forbundstinget, så tror jeg svaret på det er gitt.

– Og det er?

– Lavere, svarer Terje Svendsen.

Kommentar: Hvor tøff er du, Terje?

Siem: – Enig i at lønnen min er høy

– Terje tar med seg saker fra tinget, og det er kjempeviktig, sier Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug.

Les også: NRK-sjefen kuttet egen lønn med 400 000 kroner

– Burde Kjetil Siem, slik klimaet er nå, gjøre som Hans-Tore Bjerkaas gjorde da han var kringkastingssjef i NRK: Kutte sin egen lønn?

– Det vil ikke jeg kommentere, sier Moe Dyrhaug.

KRITISK: Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter mener det ikke hører noe sted hjemme at Kjetil Siem tjente 2,7 millioner kroner i 2015. Foto: Fredrik VG

– Det hadde vært lurt av han å gjøre det. Det hadde vært med på å dempe kritikken, sier Kjetil Kroksæter.

– Men nå har jo Kjetil Siem fått den lønnen av et styre. Det er noen som har tilkjent ham den lønnen, påpeker Tove Moe Dyrhaug.

– Jeg har jo ikke satt min egen lønn, så det er ikke så mye å si om det, men jeg er enig i at lønnen min er høy, sier Kjetil Siem til VG.

Les også: Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge

Ba Andersen legge frem bilagene

En rekke idrettstopper var samlet til verdidebatten der Kjetil Kroksæter innledet med å anbefale generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund å legge frem sine reiseregninger fra før juni 2015.

– La oss få de forbaska bilagene så vi kommer oss videre. Denne saken plager dere og den plager idretten, sa Kroksæter fra talerstolen.

Les også: Inge Andersen: – Sånn er det og sånn blir det

Inge Andersen ga ikke i løpet debatten inntrykk av at han har planer om å legge frem sine reiseregninger før juni 2015. Da VG etterpå spurte generalsekretæren om han hadde planer om å vise «de forbaska bilagene», som Kroksæter sa det, var han stum som en østers. Han ville ikke engang si «ingen kommentar», og spaserte bort fra VGs reporter.

Idrettspresident Tom Tvedt var mer snakkesalig.

– Vi har nå satt ned et utvalg som skal se på det. Og vi har fått et bokettersyn som VG kaller for granskning. Nå tror jeg vi skal ta det i rett rekkefølge, sier Tvedt.

– Blir du sliten av hele greia selv?

– For å si det sånn: Jeg ville heller brukt tiden på å bygge norsk idrett på andre ting. Men vi lever av tillit. Og da må vi skape den tilliten. Uten tillit får vi ikke til noe enten i idretten eller næringslivet.

Les også: Fullt opprør på Forbundstinget

PS! Adresseavisen-journalisten sendte også en syrlig hilsen til Kjetil Siem via Terje Svendsen:

– Kjetil Siem uttalte seg sarkastisk i Adresseavisen om at alt han gjør måles i forhold til vafler. Kanskje har han glemt hvem han jobber for? Som leder er en han en tjener for medlemmene – ikke omvendt. Lederes jobb er å stå for verdier som representerer flertallet. Så Terje Svendsen, du må hilse Siem å si at «ja, alt må kunne måles i vafler», sa Kroksæter.

Verdidebatten kan du se i sin helhet her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder