Moan til VG: - Nærmeste jeg har vært på lenge

Schmid og Graabak skuffet

KJEMPEJUBEL: Magnus Moan var tydelig lettet etter å ha landet på 125,5 meter. Han jublet mest av alle på sletta i Falun. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Moan med i gullkampen etter kjempehopp

OSLO/FALUN (VG) Et solid hopp av Magnus Moan (31) gjør at han har gullmedaljen innen rekkevidde før langrennet i kombinert.

Artikkelen er over fem år gammel

Magnus Moan har prestert svakt i treningsomgangene, men landet på 125,5 meter da det virkelig gjaldt. Nordmannen jublet stort på sletta og virket tydelig lettet, etter å ha sagt at han virkelig slet med å finne formen til NRK tidligere på dagen.

– Jeg rister bare på hodet. Dette er det desidert beste hoppet mitt på lang, lang tid. Jeg stod på toppen uten selvtillit. Naturligvis var det utrolig deilig å endelig få det til, sier Moan til VG etter hoppet.

Han sier han er forbanna på seg selv fordi han ikke klarer slike hopp til vanlig. Nå er Moan optimistisk foran langrennet. Han starter nemlig 47 sekunder bak hopprennets vinner, Bernhard Grüber.

Direkte klokken 15.15: Kombinert langrenn 10 kilometer

– Dette er det nærmeste jeg har vært i år. Jeg føler meg sterk i sporet og tror jeg skal gjør det godt i en spurt, forteller han videre.

Moan endte på 14. plass i hopprennet, men har sin absolutte styrke i sporet. Med det blir han trolig Norges beste medaljesjanse i dagens konkurranse.

Les også: Slik var hele hopprennet i kombinert

Graabak skuffet

En mer skuffende dag ble det for OL-vinner Jørgen Graabak.

– Dette er ikke Graabak på sitt beste, dessverre. Han blir hengende bak hele veien, sier Fred Børre Lundberg i NRKs kommentatorbu etter at nordmannen landet på 116,5 meter.

Selv sier Graabak at han hadde dårlige forhold.

– Jeg har alltid et håp om medalje, men ... Magnus ligger bra an, jeg er veldig imponert over hoppet hans, sier OL-helten til VG.

Graabak starter langt bak i langrennet og har tidligere i dette mesterskapet vist at langrennsformen er svak. Han går ut ett minutt og 34 sekunder bak hopprennets vinner Bernhard Grüber.

Håvard Klemetsen landet på 127,5 meter og fikk ikke et spesielt godt utgangspunkt foran langrennet, med 25 sekunder å ta igjen. Hans styrke er i hoppbakken og i langrennsporet har han hatt en tung sesong.

– Det blir et raskt føre. Jeg ga bare 90 prosent i bakken. Hvis jeg lykkes 100 prosent løypa, er det medaljesjanse, spår veteranen fra Finnmark overfor VG.

Også Jan Schmid slo oppgitt ut med armene etter å ha landet på 123 meter, noe som gjør at han går ut 1:21 bak Grüber.

Skuffet VM-vinner

Tyskerne har hatt mest å juble for så langt. Johannes Rydzek har vunnet to gullmedaljer, og en av dem sikret seier for Tyskland i stafett. Men når Rydzek snakker med VG etter sitt hopp i storbakken i dag, er han skuffet:

– Det virket bra, men jeg la igjen 3-4 meter på slutten, sier han.

Det var strålende forhold i den store bakken i Falun torsdag. I motsetning til normalbakke-rennet, som ble en parodi grunnet umulige vindforhold, la dagens vær opp til lange hopp.

Hopprennets suverent beste hopp kom fra østerrikeren Bernhard Grüber og Eric Frenzel, som hoppet henholdsvis 133 og 132,5 meter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder