DYRT: Slik ser Tromsø 2018 for seg hvordan anlegget for seremoniene skal se ut. Foto: 70°N arkitektur as/Rambøll Map

Tromsø-OL koster opp mot 25 milliarder

Statsgarantien kan sprekke for Tromsø 2018

Prislappen for OL i Tromsø i 2018 skal etter det VG erfarer ha kommet opp i rundt 25 milliarder kroner, en økning på nesten 10 milliarder kroner fra da Tromsø vant nominasjonskampen mot Oslo og Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

AvBrynjar Skjærli, Bjørn Arne Johannessen, Alf Bjarne Johnsen og Harald Henriksen.

For i søknaden til Tromsø 2018 ble lekene kostnadsberegnet til 15,5 milliarder. Flere departementer jobber nå med Tromsøs søknad om statsgaranti for et OL i 2018.

Les også:- Uakseptabelt av Stensbøl

En eventuell stortingsproposisjon er ikke klar før etter sommerferien, men allerede nå ser man konturene av det som kan bli en negativ konklusjon, nemlig et avslag på statsgarantien.

Jobber på spreng

I departementets arbeid er det blitt avdekket at søknaden som lå til grunn for idrettsstyrets vedtak om å velge Tromsø som norsk søkerby, ikke er gjennomførbar.

Søknaden er derfor blitt endret en rekke ganger fordi kostnadsrammen til Tromsø 2018 har vist seg helt urealistisk. Flere kilder med kjennskap til prosessen rundt statsgarantien, bekrefter uavhengig av hverandre overfor VG at regnestykket over kostnadene for et OL i Tromsø denne uken er kommet opp i 25 milliarder kroner.

Skulle dette bli det endelige beløpet, må regjeringen garantere for hele beløpet dersom den går inn for statsgaranti. Beløpet er nesten ti milliarder kroner høyere enn utgangspunktet i søknaden.

LES HELE SAKEN I DAGENS VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder