Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: NTB scanpix

Sjokkrapport om spillavhengighet i svensk idrett

  • NTB
Publisert:
SPORT

Fire-fem spillere i hvert svenske eliteidrettslag har problemer med pengespill, og hver tredje elitespiller i ishockey kjenner noen som har veddet på egen kamp.

Det skriver Aftonbladet og Dagens Nyheter, som har fått tilgang til en kommende forskningsrapport fra Karolinska Institutet.

Ifølge Dagens Nyheter består grunnlaget av svar fra nærmere 3500 personer: 1438 eliteidrettsutøvere, 401 ledere og 1638 elever på nasjonalt godkjente idrettsskoler.

DN understreker at svarfrekvensen var lav, og at tallene dermed bør tolkes med varsomhet. Likevel er resultatene oppsiktsvekkende.

Les også: Johaug takket nei til milliontilbud fra bettingselskap

Problemspillere

Flere enn hver tiende mannlige eliteutøver som har svart kan kategoriseres som «problemspiller».

– Det virker å råde en spillekultur innen herreidrett som er vanskelig å ta seg ut av. Får du problemer med spill, er det vanskelig å befinne seg i de omgivelsene, sier forskeren Maria Vinberg, som står bak undersøkelsen, til DN.

VG sjekket: Slik markedsfører spillselskapene seg

Når det gjelder pengespill på egne kamper, medgir drøyt 8 prosent av spillere og ledere at det har skjedd det siste året. Nær 30 prosent kjenner noen som har gjort det. I ishockey kjenner flere enn hver tredje noen som har spilt på egen kamp eller turnering.

Ifølge Aftonbladet lider gjennomsnittlig fire-fem spillere i hvert elitelag av spillmisbruk.

I ishockey har spillerorganisasjonen Sico tidligere tatt opp problemet.

Se også: Lokket ham med bonuser - nå må Krister selge huset

Tankevekkende

– Spillkulturen innen eliteishockey er tankevekkende. Dette er et høyt prioritert spørsmål for Sico og våre medlemmer. Mørketallene er kjempestore, og svensk ishockey må tenke gjennom hvordan det skal bli i framtiden, sier Sicos generalsekretær Erik Zachrisson til Aftonbladet.

Sveriges ishockeypresident Anders Larsson skriver i et innlegg på forbundets nettsted at man ønsker undersøkelsen velkommen.

– Resultatet viser at vi må fortsette å ta kraftig avstand fra kampfiksing, sier han.

– Undersøkelsen gir også et tydelig signal om at vi må fullføre handlingsplanen med utdanning av spillere, ledere og funksjonærer som er utarbeidet sammen med Riksidrottsförbundet og Svenska Spel.

Vinberg mener at alle aktører innen idretten må åpne øynene.

– Pengespill er ikke uproblematisk. Jeg synes vi må være aktive og få i gang en diskusjon om dette. Hvordan ser spillindustrien i idretten ut? Vi har ingen tall, men hvordan er den ytre påvirkningen egentlig? Jeg synes det bør diskuteres, sier hun til Aftonbladet.

Her kan du lese mer om