Wesley So er ranket som nummer åtte i verden og regnes som en av Magnus Carlsens fremste rivaler i årene fremover. Fredag ble han disket under den niende runden i USA-mesterskapet.

Wesley So er ranket som nummer åtte i verden og regnes som en av Magnus Carlsens fremste rivaler i årene fremover. Fredag ble han disket under den niende runden i USA-mesterskapet. Foto:Lennart Ootes,

Carlsen-rival disket i USA-mesterskapet

Espen Agdestein: – Har aldri hørt om noe slikt

Jon Ludvig Hammer: – Feil å diske spilleren

Dømt til tap for å ha skrevet oppmuntringer til seg selv

Wesley So (21) ble disket etter bare seks trekk av sitt parti i USA-mesterskapet fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Amerikaneren, som er nummer åtte i verden og blant Magnus Carlsens fremste konkurrenter, ble bortvist av dommeren fordi han hadde notert ting utenom selve noteringsskjemaet, der spillerne skriver opp trekkene. Wesley So skal ha notert andre ting på et ark som lå under noteringsskjemaet.

Sjefsdommeren Tony Rich ga So marsjordre, og den unge sjakkstjernen forlot lamslått lokalet.

Ifølge chess.com hadde So to ganger tidligere under mesterskapet fått advarsler fra Rich om det samme.

– Jeg har aldri hørt om noe sånt før, sier Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller og nummer 104 i verden.

DISKET: Wesley So (t.h.) i et parti mot Hikaru Nakamura tidligere i USA-mesterskapet. Foto:Austin Fuller,

Det samme sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein:

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. At spillere får advarsler for slike forseelser er ikke uvanlig. Men jeg kjenner ikke til at noen har blitt dømt til tap for akkurat denne regelen, sier Agdestein til VG.

Pussig

– Normalt vil jo spilleren endre adferd etter å ha mottatt advarsel. Det er pussig at han fortsetter å gjøre det samme. Disk forekommer ikke så sjelden, men oftest fordi en spiller kommer for sent til partiet eller for eksempel fordi telefonen ringer. Det gir også automatisk tap.

So spilte mot Varuzhan Akobian. Dommer Rich sier til chess.com at So mente at han hadde misforstått: at han ikke hadde lov til å skrive egne notater på noteringsskjemaet, men kunne gjøre det på et separat papir.

Feil avgjørelse

– Jeg synes man skal anstrenge seg for at sjakkturneringer avgjøres over brettet, ikke på grunn av utenomsportslige ting. Derfor synes jeg det var feil avgjørelse - på tross av at So tidligere var advart, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

– Jeg mener man burde veie hensynet til turneringen høyere enn at So ikke fulgte turneringslederens pålegg fra tidligere runder. Det fantes andre sanksjonsmuligheter enn disk i partiet, og disse burde dommeren ha benyttet seg av, mener Hammer - og legger til:

– Det So gjorde var imot reglene, men straffen er ekstremt uproporsjonal med alvorligheten av regelbruddet. Slik jeg forstår det, skrev han selvmotiverende notater i margen. Det er ikke lov i følge reglene, men det er jo tross alt ikke et forsøk på juks!

Forstyrret

Sos motstander, Varuzhan Akobian, mente at han ble forstyrret av Sos notater, og gikk til dommeren for å klare.

– Han skrev trolig noe for å oppmuntre seg selv, men det forstyrret meg, sier Akobian ifølge chess.com.

Etter det VG forstår har Wesley So skrevet oppmuntringer til seg selv i margen i årevis, men det skal være første gang han blir disket for dette.

Regelen han brøt i FIDE-reglementet lyder slik på engelsk: « 8.1b The scoresheet shall be used only for recording the moves, the times of the clocks, offers of a draw, matters relating to a claim and other relevant data.»

Utilgivelig

Sjakk-kjenner - og dommer - Tarjei J. Svensen derimot er ikke i tvil:

– Det er utilgivelig av en spiller på dette nivået å skrive notater under partiet. Det er et klart brudd på reglene og at han ble advart to ganger tidligere i turneringen gjør ikke saken noe bedre for So.

– Det eneste som er lov å notere under partiene, er selve trekkene og tidsbruken, rett og slett for å hindre at noen jukser med notater. Dette vet alle turneringsspillere, sier Svensen.

Wesley So ble født på Filippinene. Han har representert USA siden november.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder