STENGER DØRA: Malin Berås har gitt sitt svar til travselskapet. Nå kan hun ikke lenger kjøre eller ri løp i Norge. Bildet er hentet fra Berås' blogg, og brukes med tillatelse fra henne. Foto: Privat

STENGER DØRA: Malin Berås har gitt sitt svar til travselskapet. Nå kan hun ikke lenger kjøre eller ri løp i Norge. Bildet er hentet fra Berås' blogg, og brukes med tillatelse fra henne. Foto: Privat Foto:,

Hesteprofilen Malin har levert inn rytterlisensen i protest

Spilte inn reklamefilm for utenlandsk spillselskap - får ikke lenger ri løp

Generalsekretæren i DNT: - Hun har valgt spillselskapet foran travsporten

Fredag kveld varslet montérytter Malin Berås (25) at hun har levert inn lisensen sin, og dermed ikke lenger kan ri og kjøre hester i løp.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det var det mest riktige jeg kunne gjøre i denne situasjonen, sier Berås til VG.

For to dager siden avslørte VG at Berås sto i fare for å få lisensen sin for å ri og kjøre løp inndratt av Det Norske Travselskap (DNT). Årsaken er at hun nylig deltok i en reklamefilm for et utenlandsk spillselskap.

- Jeg føler at jeg må gjøre dette for at montésporten skal fremmes enda mer. Leo Vegas har hjulpet meg som sponsor, og nå blir jeg også mer attraktiv, sa Berås da saken først ble kjent.

Reklamebråk

Fredag kveld skrev Berås på sin egen blogg at hun hadde mottatt et brev fra Det Norske Travselskap, hvor de varslet om at lisensen hennes ville bli inndratt dersom hun fortsatte å livnære seg på hest uten å også bryte kontrakten med spillselskapet.

25-åringen opptrådte i en reklamefilm for Leo Vegas, som er et Malta-basert selskap. Travselskapet reagerer på at hun gjorde dette samtidig som store deler av inntektene til travsporten kommer gjennom Norsk Rikstoto.

Berås kunne valgt å bryte kontrakten med Leo Vegas, men ifølge henne selv var ikke det et alternativ.

MONTÉSTJERNE: Malin Berås. Foto: Privat,

- Avtalen var så god økonomisk at jeg ikke kunne si nei, sier hun.

25-åringen debuterte som monterytter i 2005. Hun har ridd 370 løp og vunnet 86 av dem. Hun forteller at hun har ridd inn 2,6 millioner kroner. Men som amatør har hun ikke lov til å motta en krone selv for å ri løp. Hun får heller ingen del av premiepengene.

På bloggen sin går Berås ut mot Travselskapet.

«Travselskapet vil at jeg skal ri løp og underholde dem på publikumssiden og de som spiller under norsk monopol - uten å betale meg som utøver for underholdningen de selv får inntekten av. Det er beklagelig at jeg og Travselskapet har et så ulikt syn på hva som gagner hestesporten her i landet, men jeg har respekt for deres standpunkt og vil gjøre det enkelt for dem».

Hennes valg

Da VG tok kontakt med generalsekretær i DNT, Rune Gustavsen, fredag kveld, hadde han akkurat mottatt meldingen om at Berås leverer lisensen.

- Det er jo et valg hun har tatt. Hun mottok et brev fra oss der det sto at de hun har gjort er uforenlig med å skulle ha en lisens i DNT. Deretter fikk hun frist til å svare på brevet innen mandag. Nå har hun svart - ved å levere inn lisensen, sier Gustavsen til VG.

Han bekrefter at Berås ville vært nødt til å bryte kontrakten med spillselskapet dersom hun skulle unngått å få lisensen inndratt av DNT.

- Nå har hun valgt spillselskapet foran travsporten, og det må vi bare ta ad notam, sier Gustavsen.

Dermed vil norsk ryttersport måtte klare seg uten Berås i tiden framover - men hun håper ennå at DNT vil endre sin avgjørelse.

- Jeg håper de vil snu. At jeg kan få lisensen tilbake og ha min sponsor, vi får se hva som skjer, sier montéstjernen.

- Hva gjør du nå, siden du ikke kan konkurrere uten lisens?

- Jeg må finne nye veier. Når en dør lukkes, så åpnes en annen. Kanskje jeg ser på mulighetene for å konkurrere i Sverige.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder