MÅ UNNGÅ ALLERGI: Lars Haugen slet med allergi under OL i Sotsji. Her er han avbildet under lekene i februar. Foto: AP

Pollen-reddes av Bjørndalen-apparat

MINSK (VG) Lars Haugen (27) ble slått ut av pollen-allergi i OL. Nå skal et «Bjørndalen-apparat» redde Norges keeper fra en liknende krise i VM.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er en luftrenser a la (Ole Einar) Bjørndalen. Den likner en brødrister, med UV-lys som gjør «noe». Det renser luften, forklarer Lars Haugen om apparatet han har fått installert på hotellrommet han deler med Niklas Roest under mesterskapet her i Minsk.

- Niklas var skeptisk den første natten. Men vi sov veldig godt begge to. Så det går greit, sier Haugen i buret om «Bjørndalen-apparatet».

Han forteller - etter landslagets trening i formiddag - at en kollega av landslagslege Ole Fosse leste om hans pollen-problemer i Sotsji, og at det opprinnelig var han som foreslo at hockeyguttas kanskje viktigste VM-spiller burde teste det.

Slått ut i OL

Lars Haugen er på hjemmebane. Siden VM-suksessen i Kosice for tre år siden har han spilt for Dinamo Minsk i Russland-baserte Kontinental Hockey League.

I OL i Sotsji for tre måneder siden var han helt utenfor, plutselig slått ut av pollenallergi. I åpningskampen (1-3) mot senere OL-gullvinner Canada sto han bra, mens kamp nummer to mot Finland (1-6) ble en katastrofe.

Lars Haugen lot være å ta allergimedisinen han skulle ha tatt før kampen. Under kampen så han dårligere og dårligere. Det er ingen overdrivelse å si at han skulle tatt mange av puckene han ikke reddet, før han ble byttet ut med reservekeeper Lars Volden (21).

APPARATET: Her er Bjørndalen-apparatet. Foto: Øystein Jarlsbo, VG

- Må stå bra

Landslagssjef Roy Johansen (54) har imidlertid fortsatt tillit til keepertrener Pekka Alcéns klare førstevalg i mål.

- Den gode lagfølelsen må være der, og målvaktspillet må fungere. Lars Haugen må stå bra i mål, svarer han på VGs spørsmål om hva som er nødt til å fungere gjennom syv kamper i VM-grunnspillet.

- Skal jeg legge til ett punkt til, så må det være at vi har den nødvendige disiplinen på og utenfor banen, sier han - først og fremst med tanke på at spillerne hans må unngå «unødvendige» utvisninger.

Skadeavbrekk

Lars Haugen er på sin side «veldig revansjelysten» foran Norges åpningskamp mot Italia lørdag formiddag.

- Å garantere er vanskelig. Men jeg er, sammen med de fleste andre, veldig revansjelysten. De to siste mesterskapene (VM 2013 og OL) har det gått veldig opp og ned. Nå er målet mitt å holde et høyt laveste nivå, svarer han på spørsmål om han kan gi landslagssjefen en garanti for at han vil «fungere».

Foran OL spilte han ikke kamp på åtte uker på grunn av en lårskade han pådro seg før jul. Etter Sotsji-nedturen - som inkluderte 1-3 tap for Østerrike - har han spilt veldig mange kamper for Dinamo Minsk og landslaget.

- Jeg trente bra foran OL. Men det var mye rehabilitering. Jeg tror skadeavbrekket da har hjulpet meg til å være i bedre form nå, sier Lars Haugen.

- Skadeavbrekket foran OL var ikke bra for OL, men bra for VM. Er det slik du ser det?

- Ja, kroppen har fått tid til å leges. Det ville vært mye slitasje på kroppen med reiser og kamper i Øst-Sibir isteden (for bare trening i desember/januar). Det var litt tøft i begynnelsen av «Camp Roy» (Johansens treningsleir foran VM).

Krampene og melkesyren kom fort. Men begge de to siste kampene jeg sto i Bratislava (0-2 Latvia/2-3 Slovakia) gikk bra, sier Lars Haugen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder