I FJOR: Magnus Carlsen (t.h) spiller sjakk mot Maxime Vachier-Lagrave under Sinquefield Cup i St. Louis i 2014. Foto:Stringer,NTB scanpix

Overbevisende Carlsen-seier i USA

(Magnus Carlsen-Maxime Vachier-Lagrave 1-0) Partiet mellom Magnus Carlsen (24) og Maxime Vachier-Lagrave (24) i den tredje runden av Sinquefield Cup ble aldri spennende.

Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske verdensmesteren gjennomførte et godt parti mot Vachier-Lagrave, og etter drøyt tre timer var franskmannen under massivt press. Han svarte ved å gjøre flere store feil, og det ble helt tydelig at det gikk mot Carlsens andre seier på rad.

– Dette holder ikke for Vachier-Lagrave, sa kommentator Yasser Seirawan på den offisielle sendingen, da franskmannen, som er rangert som nummer 16 i verden, tabbet seg ut i trekk 32 og 33.

Ti trekk senere var partiet over.

– Det var ikke en perfekt dag, siden jeg gjorde noen unøyaktigheter, men det var mye mer komfortabelt i dag. Han spilte på mine betingelser. Det var ikke perfekt, men et helt greit parti, sa Carlsen etter kampen.

VG DIREKTE: Vi fulgte partiet trekk for trekk

– Mot Magnus er ikke dette så komfortabelt

Vachier-Lagrave er kjent som en aggressiv spiller som er god i taktiske stillinger, men mot den norske verdensmesteren gjorde han en feilvurdering da han gikk for et oppsiktsvekkende løperbytte tidlig i partiet.

24-åringen innrømmet at åpningen ikke har gått som han håpte på, da han besøkte skrifteboksen etter sitt 17. trekk:

– Jeg kunne spilt åpningen bedre. Dette vil bli et langt parti. Mot Magnus er ikke dette så komfortabelt, så jeg må spille presist fra nå av, forklarte han.

Carlsen spilte selvsikkert, brukte liten tid på klokken og sikret seg raskt en fin stilling. Da Vachier-Lagrave i tillegg gjorde flere store feil, ble det Carlsen-seier. Nordmannen har to poeng etter tre partier i turneringen.

Dårlig år

Søndag skrev VG at Carlsen aldri har tapt så mange partier, siden han slo gjennom i sjakkeliten, som har gjort til nå i 2015. Den statistikken ble ytterligere forsterket etter dag én i turneringen i St. Louis, da nordmannen gikk på en smell mot Veselin Topalon.

Etter nederlaget i åpningspartiet har syv av 39 partier hittil i år endt med tap for verdensmesteren, men mandag hadde han marginene med seg i det høydramatiske partiet mot Fabiano Caruana.

Også i kveld norsk tid klarte altså verdensmesteren å vinne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder