Slik forklarer klubbheltene lagets evne til å overleve

NED ELLER IKKE: Helge Haugen (fra venstre), Hannu Patronen og Christophe Charles Steven Rene Psyche fortviler etter å ha tapt 1-2 for Brann i forrige serierunde. Nettopp disse to lagene kjemper om å unngå direkte nedrykk. Foto:Marit Hommedal,NTB Scanpix

Bakke: – Sogndal har vokst forbi Brann

Påtroppende Sogndal-trener Eirik Bakke (37) mener Brann er blitt klubbens lillebror på Vestlandet. Nå tror han laget igjen overlever og sender bergenserne ned i 1. divisjon.

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Siden opprykket i 2010 har Sogndal stabilisert seg som et bunnlag, som akkurat overlever i Tippeligaen. 14. plass (2011), 12. plass (2012) og 12. plass (2013) har vært nok til å holde laget flytende i den øverste divisjonen.

Med én serierunde igjen av årets sesong, og to poeng opp til Brann på kvalifiseringsplass, er nedrykksfaren overhengende.

Etter sesongen tar Eirik Bakke over trenerrollen i Sogndal etter Jonas Olsson. Den tidligere midtbanespilleren, med over 100 kamper for både Sogndal og Brann, innrømmer at spill i 1. divisjon neste år vil være en nedtur.

– Jeg ville løyet hvis jeg sa at det ikke betydde noe. Det er realistisk at vi kan rykke ned, men fordelen med Sogndal er at vi driver sunt og at det derfor ikke blir store forandringer selv om vi må spille i 1. divisjon, sier Bakke til VG.

Mislykket tittel-jakt

Likevel mener han det vil være langt verre for bergenserne.

– Når du ser på klubbens størrelse er det krise i Brann om det blir nedrykk. I utgangspunktet er fordelen vår at presset på oss er mye mindre, men faktisk har Sogndal vokst forbi Brann på en del områder, sier Bakke.

– Det må du gjerne utdype...

– Det gjelder spesielt kompetansen på sport og hvordan klubben har jobbet sunt gjennom mange år. Det er et enormt prestasjonspress i Brann og Bergen. Det går utover utviklingen. Det som har vært bra i Brann i år er at mange unge har fått sjansen. Det er greit så lenge laget ikke rykker ned, sier han.

Denne sesongen skulle Brann vinne titler med sin nye svenske trener, Rikard Norling. Begredelige resultater har imidlertid gjort at laget kan ta turen ned til nest øverste nivå for første gang siden 1987.

SOGNDAL-KLAR: Etter sesongen tar Eirik Bakke over som trener i Sogndal. Nåværende trener Jonas Olsson varslet allerede før sesongen at han ville forlate klubben ved sesongslutt. Foto:Alf Vidar Snæland,NTB Scanpix

Bakke mener derfor at Brann har alt å tape før bortekampen mot Haugesund, samtidig som hans Sogndal har ingenting å tape i møtet med Stabæk på hjemmebane.

- Vant med press

Sogndals nyere historie er full av opprykk, nedrykk og nesten-nedrykk. Både før og etter opprykket i 2010 har klubben hatt en forbløffende evne til å overleve - tross dystre utsikter noen serierunder før slutt.

– Vi er vant med å ha et visst press på oss på denne tiden av året. Slik jeg ser det er det en styrke for klubben. At Brann mangler dette erfaringsgrunnlaget, kan være en fordel for oss, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo, til VG.

Han var med da laget så vidt unngikk nedrykk og kvalifiseringsspill i 2012 ved å slå nettopp Brann i siste serierunde.

– Historien vår viser at vi har en tendens til å trekke det lengste strået. Det er klart at vi er litt stresset nå, i og med at kampen blir veldig avgjørende, men vi ser fortsatt at det er en god mulighet for å klare å få kvalifisering. Gjør vi jobben vår, kan mye skje med Brann i Haugesund, sier Flo.

Les også

Mer om

  1. Sogndal Fotball
  2. SK Brann

Flere artikler

  1. Karadas skulle byttes ut - senket gamleklubben

  2. Wathne etter Brann-opprykk: – Må bygge opp et godt lag over tid

  3. Nordlie: - Presset er størst på Brann

  4. Sogndal rykket ned fra Tippeligaen i går: Trener Olsson: – Det er blytungt og kjennes for jævlig

  5. Flo etter Sogndal-nedrykket: - Har spilt som et middels førstedivisjonslag i høst

  6. Løft hodet Bergen - det er fortsatt håp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder