GLEDE: Therese Johaug etter seieren på tremila i Falun lørdag. Hun ble VM-dronning med tre gullmedaljer. Foto:Helge Mikalsen,VG

Gulljenta kan tjene 10 millioner i år

Johaug ble VM-dronning for første gang

Gjorde konkurrentene til statister på tremila

Traff blink med bonusbaserte sponsoravtaler

FALUN (VG) Therese Johaug får mellom én og to millioner kroner i bonuser for tre VM-gull. Samtidig anslår manager Jørn Ernst at gulljenta kommer til å tjene rundt 10 millioner kroner i år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Johaug er populær hos folket. Og hun er populær blant sponsorene. Etter seieren på tremila i Falun lørdag, ble hun også VM-dronning. For de tre VM-gullene innkasserer hun mellom én og to millioner kroner i rene bonuskroner.

- Uten å ha helt kontroll på det nå, så kan det gå opp mot ti millioner kroner i inntekt i år, sier Jørn Ernst til VG etter tremilsgullet til Therese Johaug.

Han forteller at Johaug har enormt utbytte av de tre VM-gullene i Falun ettersom avtalene er basert i stor grad på resultater.

- Stort sett er det rundt 50 prosent bonuser og 50 prosent fast sum i avtalene hennes, sier Ernst.

Johaug har solide avtaler med vannproduseten Isklar, varehuset Eger, tannkremen Colgate, cafékjeden Jordbærpikene og varekjeden Asko. Hun får rundt en million kroner direkte fra Skiforbundet. I tillegg har hun avtaler med klokkemerket Tag Heuer og solbrillegiganten Oakley.

- Vi har prøvd å skjerme henne mest mulig og ha balanse mellom sponsorarbeid og det å gå på ski. Det har vi lyktes med, sier Ernst.

Vil utvide Johaug-kolleksjonen

Nå planlegges det også å utvide Johaug-kolleksjonen som skistjernen har tjent godt på de siste årene.

GRATULERTE KONKURRENTENE: Therese Johaug løper mot Charlotte Kalla og gratulerer med bronsen, Marit Bjørgen (t.v.) tok VM-sølv på tremila i Falun lørdag. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

- Planene er å få flere Johaug-produkter enn bare hansker. Håper er man om ett år eller to har en mer komplett kolleksjon, sier Ernst.

VG skrev i november i fjor at Johaug har solgt Johaug-hansker for 100 millioner kroner de siste årene. Johaug har med vanlig provisjon tjent rundt fire millioner på sitt eget hanskeeventyr.

Med kombinasjonen enormt talent, publikumstekke og en solid dose Dalsbygda-sjarm er Johaug en av de store yndlingene i Norge. Sånt blir det penger av. Økonomitidsskriftet Kapital, som årlig beregner formuen til Norges 400 rikeste, regnet seg i fjor frem til at Johaug har tjent 25 millioner kroner så langt i karrieren.

«Johaugs inntekt ligger etter det VG erfarer årlig mellom 5-7 millioner kroner. Hvilken sum hun ender på avhenger av de bonusene hun utløser, gjennom resultatene i sporet», skrev VG i januar i fjor.

https://instagram.com/p/yzetyMqa1t/

Investerer i eiendom

- Jeg har investert litt i eiendom og har kjøpt to boliger i Oslo. Så jeg får på en måte god rådgiving fra banken min på hva jeg skal gjøre og hvordan jeg skal flytte penger inn i fond. Jeg har nok helt klart mulighet til å se på hvordan jeg kan forvalte pengene på en bedre måte, sa Johaug til VG da.

Med tre VM-gull og med opprykk i status fra prinsesse til VM-dronning, så har Johaug et godt utgangspunkt for gode bonusavtaler. Men Johaug har vanskelig for å se på seg selv som dronning.

- Å kunne komme hit og reise hjem med tre VM-gull er veldig stort. Det er ikke hvem som helst man konkurrerer mot, Marit, Charlotte og Kowalczyk. At jeg kan ta det steget opp er moro, men å bli VM-dronning er ikke noe jeg har fokus på, sier Johaug til VG.

Les også: VM-dronningen fikk panikk.

Kjersti Rynning Borander i Markedssjefene sa dette til VG om Johaugs markedsverdi i desember i fjor.

– Flere år med topplasseringer i mesterskap kombinert med et sunt og positivt image, har gitt Therese Johaug stadig mer verdifulle sponsoravtaler. Avtalen med eksklusive Eger har satt et solid kvalitetspreg på Johaug som merkevare og profilert henne mot en kjøpesterk målgruppe.

Sesongen avsluttes i Holmenkollen

Johaug hoppet og skrek og gråt etter VM-gullet på tremila. Johaug viser mye følelser.

– Johaug har et bredt nedslagsfelt fra toppidrettsutøvere til småjenter som har henne som forbilde. Dette gir salget av Johaugs hansker og votter enorm drahjelp, noe som styrker markedsverdien hennes ytterligere, mener Borander.

Verdenscup i Lahti, Drammen og Holmenkollen gjenstår før sesongen er over. Johaug innser at dagen Bjørgen legger opp kan nærme seg.

- En dag skjer det. Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå. Og jeg vil ikke tenke på det. Men når den dagen kommer, så er det en stor brikke som blir borte i laget. Det er både jeg og de andre jentene veldig klar over. Det blir veldig rart for oss. Men vi skal gjøre det vi kan for å få henne med videre, sier Johaug til VG.

PS! Johaug vant tremila nesten ett minutt foran Bjørgen, mens Charlotte Kalla gikk inn til bronse halvannet minutt bak Johaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder