JENTENE KOMMER: Leticia Bufoni (22) har ifølge ekspertene tatt skateboarding for kvinner flere steg videre med sine triks og stil. Her prøver hun seg frem i skur 13 på Filipstad-kaien i Oslo tirsdag. Finalen i X Games går torsdag kveld.
JENTENE KOMMER: Leticia Bufoni (22) har ifølge ekspertene tatt skateboarding for kvinner flere steg videre med sine triks og stil. Her prøver hun seg frem i skur 13 på Filipstad-kaien i Oslo tirsdag. Finalen i X Games går torsdag kveld. Foto: Phil Ellsworth , ESPN Images

Skateboard-dronningen i X Games: – Rettferdig å sammenligne jentene med guttene

Leticia Bufoni (22) fra Brasil ble proff som 14-åring

SPORT

SKUR 13 FILIPSTAD (VG) Leticia Bufoni (22) fra Brasil er stolt over å være skateboard-jentenes store forbilde og av nesten naken-bildene hun stilte opp på i fjor.

Publisert: Oppdatert: 23.02.16 22:47

– Jeg er utrolig heldig som får være «verdensmamma» for kvinnelig skateboarding og jeg mottar hilsener fra mange jenter som ser opp til meg. De siste to årene har interessen for skateboard blant kvinner vokst raskt. Over alt; i alle byer, land og steder, sier Leticia Bufoni til VG.

ANALYSE: Derfor krangler de om X Games

– Samme muligheter

Med sine rødlakkerte negler snurrer den spedbygde 22-åringen litt på mobiltelefonen som ligger på bordet mellom oss i X Games-deltakernes oppholdsrom i den gedigne skatehallen - skur 13 - på Filipstad-kaien i Oslo.

NB! Tirsdag kveld la hun ut et videoklipp fra Skur 13 på Facebook som nesten umiddelbart talte over 6000 visninger.

På spørsmål om hvor stor nivåforskjellen er mellom guttene og jentene i skateboarding, illustrerer Leticia Bufoni det med et «gap» på rundt 30 centimeter mellom høyre - med heftige tatoveringer - og venstre underarm.

– Det er veldig forskjellige nivåer, og så er noen gode på rails, andre over elementene. Og det er forskjellige stiler. Men det er rettferdig («fair») å sammenligne jentene med guttene. Jentene blir bedre og bedre, vi har de samme mulighetene og vi nærmer oss hele tiden, sier Leticia Bufoni fra Sao Paulo.

Hun blar gjennom VGs rosa sportsbilag, sier «oj, X Games» - men konkluderer snart «bare én side X Games, ski, ski, ski - det er ski som er populært her, ikke sant?»

LES MER: Norges X Games-veteran føler seg uthengt

Kroppsfotografert som Tutta

Hun flyttet fra Brasil til Los Angeles i 2007 for snart ni år siden. Hun var invitert til X Games og skulle være der i 20 dager. Men det ble til at hun bosatte seg i Los Angeles, som ifølge Leticia Bufoni har flere skateparker enn noe annet sted i verden.

– Og det er der sponsorene mine er og fotoshootene foregår, tilføyer hun.

I fjor lot hun seg avbilde uten en tråd - men med skateboardet strategisk plassert - av «body issue»-utgaven til magasinet ESPN, det amerikanske selskapet som eier X Games.

I 2014 stilte snowboarderen Jamie Anderson opp på «kroppsfoto» i samme magasin. Anderson er favoritt til å vinne Big Air i X Games på Tøyen lørdag.

I 2012 gjorde Norges golf-ess Suzann Pettersen det.

– Super stoked

BAKGRUNN: – Det var kult

– Jeg er veldig stolt over å være den første skateboarderen som har fått være med i magasinet. Jeg var «super stoked». Det ble fantastisk, alle likte det. Bortsett fra noen hjemme i Brasil som ikke forsto hva det dreide seg om. De trodde jeg gjorde det for pengenes skyld, sier Leticia Bufoni til VG.

Hun tilføyer at landsmennene «forsto» det etter hvert, og da var det «cool» også fra den kanten.

– Så du fikk ikke betalt for å stille opp?

– Nei, ingenting, svarer Leticia Bufoni.

Leste du denne kronikken? (...) viktigere ting på spill enn å avsløre enn skateboarder for doping på Filipstadkaia

– Elsker livsstilen

Hun forteller at hun står på brettet to til fire timer hver dag. Hun ble profesjonell skateboarder som 14-åring. Hun «håper» å kunne holde på som det til hun fyller 35. Da skal hun pensjonere seg og bare drive med skateboarding for moro skyld og få seg en familie.

– Du synes aldri det er kjedelig?

– Nei, hvis det er kjedelig én dag slutter jeg. Jeg synes aldri det er kjedelig, det er alltid moro, svarer Leticia Bufoni.

Oslo kulturbyråd i fjor: – Jeg ble skjelt ut av skipresidenten

Hun forteller at hun er på reise ni til 10 måneder i året. Hun er aldri hjemme mer enn en uke. Det var «insane» i fjor. I år har det - allerede - vært «crazy».

– Jeg elsker å reise, jeg elsker denne livsstilen. Det er to uker siden jeg var hjemme i Brasil. Jeg drar alltid dit når jeg har litt fritid, sier Leticia Bufoni.

PS! Ståle Sandbech (22) går fortsatt inn for å doble i X Games - halfpipe i Wyller og Big Air på Tøyen - etter at han kom hjem fra Air+Style (Big Air) i Los Angeles tirsdag morgen norsk tid. Onsdag morgen møter han pressen - sammen med blant andre Leticia Bufoni - i Oslo Rådhus, før han drar «opp» for å teste hoppet ved Munchmuseet.

Her kan du lese mer om