Avviser russisk doping før og under Sotsji-OL

RUSSISK SKITOPP: Jelena Välbe, her fotografert under VM i Falun i fjor, mener dopingsaken mot Martin Johnsrud Sundby «er ingen stor sak». Foto: Helge Mikalsen VG

Välbe til VG: – Den norske
astma-syken er merkelig

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe (48) synes ikke Martin Johnsrud Sundby-saken er noen «tragedie».

Artikkelen er over tre år gammel

– To måneders utestengning er ingenting. Sundby er nok snart tilbake på toppen, sier Välbe til VG onsdag kveld.

Hun har ikke hørt så mye om saken som har vakt så stor oppmerksomhet i Norge, men etter at VG har forklart litt, sier hun:

– Dette er ingen stor sak. Det er mye verre det vi gjennomlever i russisk idrett, sier hun og mener den nylige McLaren-rapporten og usikkerheten rundt Rio-deltakelsen.

Bakgrunn: Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

– Du har tidligere uttalt deg kritisk til norske utøveres bruk av astma-medisiner. Kan du kommentere det?

– Ja, den norske astma-syken er merkelig. At verdens beste skiløpere er astma-syke. Mine venner som har astma, sliter med pusten når de skal gå opp i 2. etasje i huset. Men hvis de norske skiløperne er syke, så er de det. De har sikkert legeerklæring på det, sier Jelena Välbe, som er både president og landslagssjef for Russland i langrenn.

VG-kommentar: – Pinlig lissepasning til Putin

– Er det noen på ditt landslag som bruker slike medisiner?

– Nei, det er mange som har gått til undersøkelser, men ingen som er syke. Vi får bare være glade for at vi er friske, ikke sant, ler Välbe. – Jeg ville ikke ha hatt astma selv. Jeg tror ikke det er så hyggelig å ha den sykdommen.

Avviser doping

– Men det er altså ingen av dine utøvere som bruker astma-medisiner?

– Nei, vi hadde en juniorutøver som brukes medisiner mot diabetes en gang. Men astma har jeg aldri hørt om.

– Hvilken forskjell tror du astma-medisinene gjør?

– Jeg vet ikke hvorfor de bruker det, men det er kanskje for å puste bedre. Det er litt rart at de norske løperne er syke når de går så fort på ski, men det må vi bare akseptere.

Sett denne? Slik reagerer svenskene på dopingnyheten

– Hva sier du om beskyldningene om at dine løpere skal ha vært dopet under Sotsji-OL?

– Da spør jeg: hvis vi brukte doping, hvorfor var vi så dårlige da? Det er latterlig. Ingen av løperne brukte doping før eller under Sotsji-lekene.

Mange kommentarer

– Hva tror du om dopingsaken med Russland og deltakelse i Rio?

– Det er en sak der de blander sport og politikk. Nå må vi bare vente på avgjørelsen. Vi vet at vi ikke kan gjøre noe annet enn å vente.

Martin Johnsrud Sundby-saken er omtalt av de fleste store russiske medier, men russerne har ikke gjort noen stor sak ut av det. Derimot er det relativt mange som har engasjert seg i kommentarfeltene. Kommentarene går i stor grad på at straffen hadde vært atskillig hardere hvis han hadde vært russer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder