IKKE VIDERE: Amalie Iuel (22) ble bare nummer fem i sitt innledende heat på 400 meter hekk og er ferdig i OL. Lørdag reiser hun tilbake til USA for å fortsette studiene og lege småskader.

IKKE VIDERE: Amalie Iuel (22) ble bare nummer fem i sitt innledende heat på 400 meter hekk og er ferdig i OL. Lørdag reiser hun tilbake til USA for å fortsette studiene og lege småskader. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Skuffet etter exit på 400 meter hekk i natt: Hekke-Amalie: Warholm kan ta OL-medalje

RIO (VG) Amalie Iuel (22) røk ut i kvalifiseringen, men er helt overbevist om at «romkamerat» Karsten Warholm (20) er god nok til å ta OL-medalje på 400 meter hekk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg mener absolutt at han kan ta medalje. Han er så fokusert. Han har «a heart of a lion». Jeg håper han kliner til i semifinalen, sier Amalie Iuel.

«Romkamerat» fordi de to har vært et tett sammensveiset team under ledelse av trener Leif Olav Alnes i Rio-OL. Trioen har hengt sammen så å si døgnet rundt.

Bakgrunn: Latterkrampe av «kråka» Karsten

Amalie Iuel ble bare nummer fem i sitt heat og det ble tidlig klart at tiden hennes ikke ville holde til å bli blant de seks beste som ville gå videre til semifinalen «på tid» - etter de automatisk kvalifiserte.

– Nivået skrudd ned

– De første fem hekkene satt som et skudd. Jeg hadde ingen problemer med den første, slik jeg hadde i (VM) fjor. Men den siste svingen ble lang. Sesongen sluttet ikke som jeg hadde håpet, sier Amalie Iuel i pressesonen under OL-stadion.

– Du løp 96 hundredeler dårligere enn persen?

– Det var veldig mye. Jeg traff alle hekken greit. Men nivået mitt var skrudd noe ned, svarer Amalie Iuel på VGs spørsmål.

Hun kom i mål på 56,75 sekunder. I Amsterdam-VM for fem uker siden satte hun personlig rekord med 55,79 i semifinalen. Nå var hun 17 hundredeler bak sveitsiske Lea Sprunger, som vant EM-bronsemedalje, i samme OL-heat.

Regnet pøste ned

Karsten Warholm (20) kvalifiserte seg til semifinalen på 400 meter hekk – natt til onsdag norsk tid – på formiddagen mandag lokal tid. Rundt 10 timer senere, på kvelden Rio-tid, var det Amalie Iuels tur.

Leste du denne? Latterkrampe av «kråka» Karsten.

Eller utur?

Karsten Warholm svevde inn til 48,49, en forbedring av personlig rekord med 35 hundredeler, i strålende solskinn.

En time før Amalie Iuel skulle inn på OL-stadion til sin første konkurranse, åpnet himmelens sluser seg. Regnet la seg som en fet, våt hinne over banedekket. Starten ble utsatt 20 minutter.

– Jeg kan ikke skylde på været. Det var dårlig forhold, men jeg kan ikke skylde på det, gjentar og understreker hun.

– Skal heie mest

Hun startet i bane tre i heat tre av seks, som nest yngst av åtte.

På spørsmål fra Dagbladet om utsettelsen medførte at nervøsiteten meldte seg, svarer hun klart nei. Det var heller slik at hun, i motsetning til i VM i fjor, «hadde litt lite nerver» da hun kom ut på banen.

Amalie Iuel forteller også at hun, selvsagt, ble «veldig, veldig» inspirert av å se Karsten Warholm ta seg så lett til semifinalen - med suveren personlig rekord - som han gjorde.

Hun opplever at han har den rette selvtilliten og er nå er i toppsjiktet av de som som skal løpe om finaleplassene i tre semifinaleheat natt til onsdag norsk tid.

– Jeg skal i alle fall være den som heier aller mest på ham, sier Amalie Iuel.

PS! Amalie Iuel har fått beskjed om at hun må hvile seks til åtte uker fra friidrett og trening for å bli kvitt en skade i ankelen som har plaget henne lenge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder