MØTTE KULTURMINISTEREN: Idrettspresident Tom Tvedt (t.h), visepresident Kristin Kloster Aasen og generalsekretær Inge Andersen var mandag igjen innkalt til kulturminister Linda Hofstad Helleland for å diskutere hvordan åpenheten i Norges Idrettsforbund skal praktiseres. Foto: Mattis Sandblad VG

Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161 635 kroner

Tvedt og Andersen la frem egne reiseregninger fra i fjor

Idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen reiste behagelig til USA og Malaysia i fjor. Til sammen kostet flybillettene 114 000 kroner.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to flybillettene i fjor sommer er de største enkeltpostene som ble lagt frem da de to idrettstoppene mandag offentliggjorde sine reiseregninger fra juni til desember i 2015. Den totale kostnadene for den ni dager lange rundreisen var 161 635 kroner, inkludert fly, overnatting, bevertning og andre reisekostnader.

Tvedts flytur til Los Angeles og Kuala Lumpur kostet totalt 58 031 kroner. Andersens utgifter var 56 851 kroner.

– Etter vår gjennomgang er dette en kombinert flybillett med Lufthansa og Cathay Pacific hvor billettene på enkelte strekninger er økonomi, og på andre strekninger Premium Economy (mellomklasse), skriver informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim i Norges Idrettsforbund i en epost til VG.

Les også: Bernander-utvalg vil overvåke idrettstoppene

Tvedt: – Har ikke til hensikt å skjule noe

Etter mandagens møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland, der statsråden heller ikke denne gangen var 100 prosent fornøyd med tiltakene fra NIF-ledelsen, sa Tom Tvedt dette om egne reiseregninger til det fremmøtte pressekorpset:

– Om man får kritikk, ja, det er sikkert noe dere kan finne som dere kan stille spørsmål om. Men jeg har ikke til hensikt å skjule noe av det.

Så tok han selv opp turen til USA og Malaysia der han valgte dyre billetter – i etterkant av P4s spørsmål på om det er riktig at den nesten to meter lange mannen flyr første klasse fordi han er høy.

– Jeg ble spurt av NRK om det har hendt at jeg ikke har flydd «bak». Da jeg reiste transatlantisk en gang gjorde jeg ikke det. Ellers har vi avtale med SAS. Da sitter jeg «bak», og det går fint i en time med mine ben.

Om turen til Los Angeles og Kuala Lumpur i fjor sommer, sa han:

– Jeg reiste fra Oslo til Frankfurt og så til LA der jeg var på Special Olympics og traff mange flotte utøvere. Jeg var der i to døgn og så reiste jeg videre til Malaysia der vi presenterte Ungdoms-OL for IOC. Da fløy jeg slik at jeg kunne strekke ut bena. Det er helt korrekt.

Les også: Moxnes ber idrettstoppene vise frem reiseregningene før 2015

Hotell ett døgn: 5546 kroner

Også Inge Andersen fløy samme klasse. Informasjonsavdeling i NIF sier følgende om generalsekretærens i valg om å bruke 56.851 kroner på flybilletter i forbindelse med rundreisen.

- Reisens formål for idrettspresidenten og generalsekretæren var først å delta på Special Olympics World Summer Games i Los Angeles, hvor Norge hadde en tropp på 28 utøvere. Deretter var det en IOC-sesjon i Kuala Lumpur, hvor det ble gjennomført flere møter og presentasjoner om Ungdoms-OL på Lillehammer. Det er normalt at både idrettspresidenter og generalsekretærer deltar på denne typen arrangementer, som er en viktig del av NIFs internasjonale ansvar å følge opp. Det ble vurdert som mest hensiktsmessig å gjennomføre dette som en rundreise og ikke som to enkeltvise reiser. De oversjøiske flyturene ble gjennomført på klassen over ordinær økonomiklasse, såkalt Premium Economy. Ingen av flyvningene ble gjennomført på første klasse eller business klasse, slik VG feilaktig har påstått, skriver informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim.

Oversikten over Andersens reiseregninger viser også at han har hatt flere andre dyre flyturer i siste halvår av 2015: 17.628 kroner til Rio (inspeksjonstur i forbindelse med OL i 2016) og 14.174 til Washington (ANOC-møte). Et møte i Olympic Solidarity Fund i Lausanne var også relativt kostbart: Flybilletten kostet 7738 kroner, mens hotellovernatting for ett døgn kostet 5546 kroner.

Det kommer ikke frem hvilket hotell Andersen bodde på til en døgnpris på 5546 kroner.

- Beløpet inkluderer overnatting, et dagrom, transport Lausanne - flyplassen i Genève samt mat, skriver Fredheim til VG om spørsmål hotellovernattingen.

Totalt hadde Inge Andersen reiseutgifter for 293.015 kroner fra juni til desember i 2015. For samme periode hadde Tvedt levert bilag for 238 819 kroner.

Les også: Siem reiste for en halv million kroner

Generelt er Tom Tvedt opptatt av å reise mye i jobben.

Tvedt: – Vi åpner opp

– Jeg reiser mye. Jeg sa da jeg ble valgt til president og da jeg ble spurt av valgkomiteen at mine reiseutgifter kom til å øke. Som jeg har sagt før: Jeg er den eneste presidenten i hele verden som har ansvaret for olympiske og paraolympiske leker, Special Olympics og Deaflympics. Det betyr at når dere sammenligner meg med den svenske idrettspresidenten, så reiser han på ett møte – mens jeg reiser på fire, sier rogalendingen.

På spørsmål fra NRK om det er aktuelt at flere vil legge frem sine reiseregninger, svarer Tvedt:

– For å vise denne åpenheten så legges mine og generalsekretærens reiseregninger frem fra tidspunktet da jeg ble president. Så skal utvalget jobbe, og hvis utvalget kommer frem til en annen konklusjon som blir vedtatt i idrettsdemokratiet, så kan det bli resultatet.

– Tror du vi hadde fått denne endringen uten VG? spurte NRK.

– Ja, det tror jeg. Jeg tror vi er i en situasjon der hele verden er opptatt av transparens og åpenhet. Så kan man i ettertid spørre om vi skulle startet prosessen tidligere eller ikke. Fra jeg ble president har vi jobbet med disse spørsmålene.

– Vi åpner opp. Så lenge jeg er president skal vi ha en organisasjon som er åpen og transparent, påpeker Tom Tvedt.

Les også: Kommentar: Omkampen burde vært unngått

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder