INNHOLDSRIK KARRIERE: Maria Sjarapova ble proff som 14-åring, vant sin første Grand Slam-turnering som 17-åring og erkjente å ha testet positivt 28 år gammel. Hun håper å komme tilbake.

INNHOLDSRIK KARRIERE: Maria Sjarapova ble proff som 14-åring, vant sin første Grand Slam-turnering som 17-åring og erkjente å ha testet positivt 28 år gammel. Hun håper å komme tilbake. Foto: , AP / AFP

Her er Sjarapovas opp- og nedturer: Fra 17 år gammel Wimbledon-vinner til skamfull dopingsynder

Den 3. juli 2004 vant Maria Sjarapova Wimbledon som 17-åring. Mandag innrømmet 28-åringen å ha testet positivt på et forbudt stoff. Her er tennisstjernens opp- og nedturer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det ble kalt «det mest imponerende underdog-seieren på lenge» av Washington Post.

17 år gamle Maria Sjarapova feide forhåndsfavoritt Serena Williams, som hadde vunnet de to foregående Grand Slam-turneringene på London-gresset, av banen med sifrene 6-1, 6-4.

BAKGRUNN: Maria Sjarapova innrømmer doping

Tidlig verdens beste

Hun ble den tredje yngste kvinne til noensinne å vinne den prestisjetunge turneringen - og for første gang i karrieren kunne hun kalle seg for én av verdens 10 beste tennisspillere. Det skulle bli starten på tilværelsen som en kjent person, og det gikk ikke lang tid før CNN brukte «Maria-mani» på trykk. «Den nye Kournikova» ble hun også beskrevet som.

– Jeg er 17 år gammel og har mange store ting foran meg, sa den unge russeren, som ble profesjonell som 14-åring.

LEI AV KOURNIKOVA-SAMMENLIGNINGENE: - Vil ikke være tennisbabe

Det hadde hun rett i. Allerede året etter var hun ranket som nummer én i verden, som første russiske kvinne i historien, til tross for at hun ikke vant noen av de store Grand Slam-turneringen det året.

US OPEN-SEIER: Omringet av fotografer i 2006 Foto: Osamu Honda , AP

Det skulle hun imidlertid gjøre på ny i 2006.

I US Open gikk hun helt til topps etter å ha beseiret de to øverst seedede, Amèlie Mauresmo og Justin Henin, i henholdsvis semifinalen og finalen.

– Dette er en utrolig ære, og jeg er så glad for å vinne her i New York, min favorittby og foran verdens beste fans, sa Sjarapova. Samme år hadde hun æren av å være en del av det berømte magasinet Sports Illustrateds badedraktsutgave.

HUSKER DU? Sjarapova kjent for høylytte stønn på banen

Skadeplaget

Men Maria Sjarapovas karriere ble ikke den dansen på rosene som man kanskje trodde. En skulderskade det påfølgende året så henne falle ut av topp fem for første gang siden 2004, og det skulle et nytt år før hun igjen kunne krones vinner av en Grand Slam.

I 2008 var det Australian Open hun skulle vinne, til tross for at hun ikke var blant forhåndsfavorittene. Da gikk hun like greit turneringen gjennom uten å avgi et sett.

Hun fortsatte storspillet, og i mai, ikke lenge før French Open, var hun igjen øverst på rankingen, egentlig mest fordi daværende nummer én, Justin Henin, overraskende la opp i en alder av 25.

LES OGSÅ: Maria Sjarapova «skremt» av pappa

Formdupp

Dermed var russeren blant favorittene på den røde grusen i Paris, men der var hun overraskende nær ved å ryke i den første runden, før hun til slutt måtte takke av i den fjerde.

SLITT MED SKULDEREN: Maria Sjarapova, her fra 2008 får behandling for skulderen sin. Foto: Jacques Boissinot , AP

Formduppen tok hun med seg inn i Wimbledon. Der ble det tap for Alla Kudryavtseva, ranket som nummer 154, i runde to. Aldri før hadde hun røket så tidlig i turneringen. Etterpå manglet hun svar på hvorfor.

Årene som fulgte var preget av en skulderskade som måtte opereres og et comeback med sviktende form. Det var først i 2011 at hun igjen var inne på topp 10, men atter en gang var hun på vei til noe stort.

Samme år ble hun sammen NBA-stjernen Sasja Vujacic.

French Open-triumfer og OL-sølv

2012 ble et strålende år, til tross for at det startet med en ankelskade. Nok en gang var hun innom nummer én på verdensrankingen, og i French Open-turneringen gikk hun helt til topps.

– Jeg trodde aldri noe skulle smake søtere enn min første seier, men i det øyeblikket jeg falt på kne i dag (etter seieren), følte jeg noe ekstremt spesielt, sa Sjarapova etter triumfen, og kunne med det skryte av å ha vunnet alle fire Grand Slam-turneringene.

I tillegg sikret hun seg OL-sølv i London, bare slått av nemesis Serena Williams i finalen.

Året etter ble nok en sesong uten Grand Slam-seier - og nok en sesong med en ny skulderskade. Ny kjæreste klarte hun imidlertid å skaffe seg.

Og på tennisbanen kom Sjarapova sterkt tilbake igjen, akkurat som tidligere. I 2014 sikret hun seg sin andre French Open-tittel.

LES OGSÅ: Sjarapova beskyldt for å være usportslig

NEMESIS: Maria Sjarapova slo Serena Williams i Wimbledon-finalen i 2004. Siden har amerikaneren hatt overtaket. Her fra årets Australian Open, som er Sjarapovas siste turnering. Foto: Brandon Malone , Reuters

Tatt for doping

Det er hennes foreløpig siste Grand Slam-tittel, og det spørs om det ikke blir flere for den nå 28 år gamle tennisspilleren. Mandag bekreftet hun at hun har avlagt en positiv dopingtest.

Likevel håper hun at tennisverdenen ikke har sett det siste av henne.

– Jeg har gjort en stor feil. Jeg har sviktet fansen min og idretten jeg har drevet med siden jeg var fire år gammel, som jeg elsker så mye. Jeg vet det blir konsekvenser, og jeg vil ikke ende karrieren min på denne måten. Jeg håper virkelig å få sjansen til å spille igjen, sier hun i en pressekonferanse.

Skulle hun ikke komme tilbake igjen, bør hun ha nok penger til å klare seg. I løpet av karrieren har hun spilt inn over 300 millioner kroner - og det er ikke inkludert sponsor-penger.

PS! Maria Sjarapova har testet positivt på det forbudte stoffet meldonium, som først i år ble klassifisert som et forbudt stoff av WADA. På pressekonferansen fortalte Sjarapova at hun har fått i seg stoffet via medisiner som hun har tatt i 10 år.

FÅTT MED DEG? Sjarapova og Magnus Carlsen i samme reklamefilm

Kilder: ESPN, CNN, The Times, Washington Post, Moscow Times, Independent, Wikipedia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder