I SJETTE MÅNED: Anne Margrethe Hausken dro to turer til Spania i sjette måned av svangerskapet, den ene av dem en treningssamling med Halden SK. Foto: Anne Lofthus, Lillehammer OK

Hausken: - Jeg følte meg som en uansvarlig mor

Professor ved NIH: - Om kroppen er vant med å trene, bør man fortsette som man pleier

Nybakt mor Hausken velger å satse for fullt på orienteringen

(VG Nett) Anne Margrethe Hausken (35) måtte tåle mange spørsmål fra skeptikere da hun valgte å løpe nattorientering i åttende måned av svangerskapet.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg fikk så mange spørsmål da jeg skulle løpe. Jeg følte meg som en uansvarlig mor, det var ganske ubehagelig. Jeg trengte påminnelse fra mannen min og treneren om at «dette kan du, dette mestrer du», sier Hausken til VG Nett.

«Er jeg helt idiot?»

Hausken fødte sønnen Tarjei 14. juni i år, og er nå stolt og nybakt mamma. Hverdagen har forandret seg radikalt for orienteringsløperen, som for tiden er hjemme alene med sønnen. Mannen Anders Nordberg har reist til VM i Frankrike, som går over 11 dager.

- Det er like travelt som alle sier å få barn. Men alt går helt fint. Absolutt, sier hun.

Selv om alt bare er moro nå som Tarjei har kommet frisk og fin til verden, var ikke tilbakemeldingene under svangerskapet alltid like morsomme.

- Folk som så meg løpe konkurranser fikk vel et litt spesielt inntrykk. Og når jeg fikk mange spørsmål i tillegg, begynte jeg til slutt å spørre meg selv: er jeg helt idiot? Det siste jeg ville var jo at noe skulle skje med barnet, forteller hun.

Mannen Anders var en viktig støttespiller for Hausken når det gjaldt å forsikre henne om at hun gjorde det som var riktig.

- Han vet hva jeg er god for, og han så tidlig at jeg begynte å bli ganske forsiktig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet!

PÅ HØYDETRENING: Anne Margrethe Hausken tok med seg sønnen og ble med Anders Nordberg da han reiste til Sveits på høydeppphold. Her har mor og sønn trillet fra 1800 meter til 2272. Foto: Privat

Trente intervall den dagen hun fødte

Hausken er vant med å trene flere økter daglig, men det sluttet hun ganske raskt med da hun ble gravid.

- Jeg opplevde at kroppen min sa i fra de gangene jeg ikke burde trene. Hvis man er usikker på om det er bra for barnet, så bør man ikke trene, sier hun.

Den dagen fødselen startet, var Hausken ute på en totimers økt. 35-åringen gikk med staver i motbakke. Samme kveld dro hun og mannen til sykehuset, og dagen etter var de blitt foreldre.

Full trening etter en knapp uke

Også etter fødselen var Hausken rimelig kjapt i gang igjen med treningen. Da sønnen var åtte dager gammel, kjørte hun ny intervalløkt med staver.

- Da presset jeg for fullt, og var oppe på makspuls. Det gikk kjempebra. De neste par ukene ble jeg mye trøttere, jeg fikk lite søvn. Men jeg var likevel ute hver dag, sier hun.

Mellom øktene med amming sørget Hausken for å komme seg av gårde, godt hjulpet av familie og venner som stilte med barnepass.

- Jeg tror det er bra både for barnet og for moren med en time fra hverandre i ny og ne, sier hun.

Tok med sønnen på høydeopphold

I slutten av juli dro Hausken, Anders Nordberg og sønnen til Engadin i Sveits. Nordberg trengte høydetrening i forkant av VM, og tok like gjerne med seg familien.

- Vi trillet mange og lange turer, og var oppe på 2300 meters høyde. For de aller minste barna er ikke dette skadelig, siden de ikke løper rundt på egen hånd og derfor ikke får den fysiske belastningen av det, forteller hun.

Som nybakt mor har Hausken skjønt at hun ikke kan klare både fulltidsjobb, satsing på idretten og rollen som mamma. Derfor har hun nå valgt å legge vekk jobbingen inntil videre.

- Tarjei tar all min tid nå, smiler Hausken, som allerede tenker fram mot VM i Sveits neste sommer.

- Nå i september stiller jeg kanskje i NM dersom alt fungerer bra. Formen er jo fin foreløpig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet!

STOLTE FORELDRE: Anne Margrethe Hausken og Anders Nordberg driver begge orientering på toppnivå. Nå skal de få hverdagen til å også inkludere deres felles sønn, Tarjei. Foto: Scanpix

Støtter Hausken

Professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, understreker at alle som er vante med å holde seg i aktivitet, bør fortsette også under svangerskapet.

- Det er veldig viktig at alle kvinner som blir gravide begynner å være aktive dersom de ikke er det fra før. De bør følge sammme mal som de som ikke er gravide - minst en halvtimes aktivitet om dagen, sier hun til VG Nett.

Sundgodt-Borgen har gjennomført en studie på gravide toppidrettsutøvere innenfor utholdenhet, men foreløpig tør hun ikke komme med noen klar anbefaling på hvor hardt man bør trene.

- Men foreløpig virker det som om fosteret fint tåler at man jobber opp mot 85 prosent av maks hjertefrekvens, sier hun.

Sundgot-Borgen støtter Hauskens bruk av staver og rask gange like oppunder fødselen.

- Det er viktig at man i siste trimester ikke driver med aktiviteter som er vektbærende, slik som jogging, aerobic og dans. Sykling, gange eller svømming er fint, sier hun.

Også etter fødselen mener professoren at Hausken har gjort riktig i å starte opp igjen treningen.

- Mange kan gjøre det i løpet av noen uker, selv om tommelfingerregelen er seks uker, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder