Tufte jakter storformen i «DDR-ruinene»

Dra til Bulgaria - for en OL-oppladning!

BELMEKEN (VG) Etter en knallhard treningsdag bærer Olaf Tufte (28) singlesculleren inn i ei rønne av et båthus. En måned før OL-finalen i roing propper han kroppen med trening i det gamle høydeanlegget til DDR.

 • Jostein Overvik

Artikkelen er over 16 år gammel

- Fredag skal jeg være «død», beskriver han selv. På 2000 meters høyde har Tufte et helt annet fokus enn den bulgarske bestemoren han passerer etter en treningsdag på til sammen seks timer.

Høydeleiren er fylt til randen med mengdetrening.

Gårsdagen besto av 37 km roing, 20 km på sykkel og økt i vektrommet - hvor Tufte blant annet dro opp 205 kg i markløft.

Rett til bunns

Etter lignende treningsdager torsdag og fredag skal verdensmesteren nå bunnen da andre nordmenn tar helga. Selvsagt er «død» bare en beskrivelse av hvor sliten Tufte-kroppen skal føle seg.

- Vi er nede i knestående nå. Men akkurat slik skal det være. Det man ikke dauer av, blir man sterkere av, beskriver han.

Olaf Tufte er på idrettshistorisk grunn. DDR skjønte allerede på slutten av 60-tallet betydningen av høydetrening. Den østtyske idrettsmaskinen bygde sitt høydesenter i Belmeken. Nå har Bulgaria tatt over driften.

Ikke alt blir pusset opp. Båthuset ved Belmeken-sjøen er omtrent like slitent som sigøynerboligene på den andre siden av vannet.

Men høydesenteret inneholder alle fasiliteter. Til og med robasseng stort nok for en åtter. Men det benytter ikke Olaf Tufte.

- For noen år siden sa de at robasseng om vinteren var helt nødvendig for å bli god. Tull. Jeg har prøvd det en gang på Idrettshøgskolen i Oslo og prøver aldri igjen, lover han.

Tufte bedyrer at han heller ikke har tenkt å prøve andre metoder DDR-maskinen beviselig brukte. Den systematiske dopingen er for lengst avslørt.

Prikke inn formtoppen

Og kjelleren på høydesenteret inneholdt tidligere ikke mindre enn syv legekontor!

- Man kan jo bare tenke seg hva som har foregått i disse rommene, sier Olaf Tufte.

Torsdag er det nøyaktig en måned til OL-finalen på Schinias utenfor Athen. Olaf Tufte skal bruke fire uker på å mane fram alt det den svære kroppen har å by på av fysisk råskap.

- Planen er å treffe en absolutt toppform i 3-4 dager, forklarer han.

Men akkurat nå virker OL-ståket fjernt. Olaf Tufte befinner seg i Rila-fjellene 12 mils biltur sørøst for Sofia. 2000 meter over havet trener han i svært fredelige bulgarske omgivelser. Sammen med den OL-klare dobbeltsculleren med Nils-Torolv Simonsen/Morten Gundro Adamsen og jenteduoen Heidi Veeser/Marianne Nordahl.

Den norske treningen på Belmeken-sjøen bevåkes ikke av andre enn noen sigøynere, jord-ekorn og flere kuflokker på beite.

- Jeg føler meg hjemme her, ler bonden fra Vestfold.

- Et ideelt sted. Vi får gjort det vi skal. I fred og ro. Selv om det har vært mentalt tøft å takle forhold med mye vind.

Mer om

 1. OL
 2. Roing

Flere artikler

 1. Olaf Tuftes konkurrent: - Dette er merkelig!

 2. Tufte vant comebacket: - Veldig fornøyd

 3. Olaf Tuftes store forvandling: Fra «Quasimodo» til OL-finalen

 4. Syk Tufte til VM-finalen

 5. Tufte i tårer etter OL-tap: - Frister ikke veldig å ro mer

Fra andre aviser

 1. Tufte ble overrasket: – Fikk den gaven jeg ønsket meg

  Aftenposten
 2. Tufte klar for smertehelvete

  Fædrelandsvennen
 3. Tuftes beskjed til den semifinaleklare duoen: – Tørk av dere smilet!

  Aftenposten
 4. Lårene stopper årene

  Aftenposten
 5. Syk Tufte trakk seg

  Fædrelandsvennen
 6. Nå har han skjebnedager foran seg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder