SKREV HISTORIE: Malene Helgø (19) ble i 2015 den yngste kvinnen til å vinne kongepokalen i tennis.
SKREV HISTORIE: Malene Helgø (19) ble i 2015 den yngste kvinnen til å vinne kongepokalen i tennis. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Malene (19) har nesten 200 reisedøgn i året for å leve ut tennisdrømmen

SPORT

FROGNERPARKEN (VG) Malene Helgø (19) skrev norsk historie da hun som 15-åring ble tidenes yngste kvinne til å vinne kongepokalen i tennis. Tre år senere har hun to seniortitler i beltet, og står i døren til proffeventyret hun har drømt om i flere år.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 08.09.18 10:17

– Jeg ofrer jo mye. Det er et veldig spesielt liv jeg lever, det er mye annet som frister og ser gøy ut, sier Malene Helgø, like før hun skal begynne turneringen som til slutt sikret hennes andre kongepokal, men skynder seg å legge til:

– Men heldigvis ikke morsommere enn tennisen!

19-åringen fra Furuset skapte norsk tennishistorie da hun som 15-åring vant kongepokalen som tidenes yngste på kvinnesiden. I juli i år skrev hun historie igjen, da hun som første nordmann vant to seniorturneringer i samme måned.

– Det har vært noen veldig lærerike måneder, jeg har stabilisert spillet mitt og fått mye selvtillit når det har gått så bra. Målet for sesongen var å vinne en seniorturnering og det har jo gått bra, smiler hun.

Furuset-jenta ble i vår ferdig med videregående skole, og skal nå satse for fullt for å bli, som hun selv sier, en etablert spiller på WTA-rankingen. Siden hun har kombinert toppidrett og skole flere år, ser hun fram til å kunne fokusere bare på tennis. Men noe press av den grunn?

– Nei, jeg tror det heller bare har vært et press som har blitt løftet fra skuldrene mine og gjort at jeg kan gjøre det så bra som jeg har gjort, sier hun.

Reiser halve året

Med over 25 reiseuker i året, noe hun har hatt en stund, har hun ikke akkurat hatt en ungdomstid som andre tenåringer. Nå planlegger hun å reise enda mer.

– Det er jo dette jeg virkelig vil gjøre, å spille tennis, og det er jo tøffe prioriteringer. Jeg ser jo at venninnene mine gjør morsomme ting som jeg gjerne skulle vært med på, det har ikke alltid vært like lett. Men jeg har gjort det for det beste, sier Helgø.

Men det virker ikke som Furuset-jenta har noe voldsomt savn av en vanlig hverdag.

– Jeg merket da jeg var med på russetiden og når jeg er hjemme iblant, at jeg er veldig glad for at jeg lever det livet jeg lever. Jeg skjønner ikke at folk synes det livet er gøy 365 dager i året, sier hun.

19-åringen har allerede nådd ett av årets to mål: Å vinne en seniorturnering. Det andre er å komme seg inn blant topp 500 i verden og i skrivende stund ligger hun på sin beste plassering noensinne, 588. Og turneringsseirene ga en totalgevinst på rundt 15 000 kroner, ifølge WTA.

– Jeg føler jeg har fått en veldig bra start, kommet veldig godt i gang. Jeg hadde ikke trodde at sommeren skulle bli så bra som den har blitt, sier Helgø, som på sitt beste var rangert som nummer 29 på junior-rankingen.

Hun forklarer at hun har ønsket å satse på tennis siden hun var tolv år, at hun spilte tennis første gang da hun var åtte og «elsket det» helt fra første stund. De fleste rundt har støtte henne, kalt henne for «stjernen», selv om hun av og til fikk kommentarer om hun ikke kunne droppe treningen for en gangs skyld.

Langt fra «optimalisert»

Men hun har hele veien vært en såkalt klubbspiller, altså at hun trente med en vanlig tennisklubb, i motsetning til flere av hennes konkurrenter på juniornivå, som har hatt «optimaliserte opplegg», med personlige trenere, mentaltrenere og managere.

– Det er flere ganger jeg har blitt sett litt rart på, når andre har hatt et utrolig bra opplegg siden de kunne gå, nesten, og ikke hatt skole å tenke på i tillegg. Jeg kom uten trener og de hadde det store apparatet, men det gjorde bare at jeg ble mer motivert.

Helgø var tilknyttet Furuset Tennis som klubbspiller helt til september i fjor, da hun gikk inn i akademiet Pro Court Academy. Nå er det fokus på å skaffe seg sponsorer.

– Nå er det foreldrene mine som er hovedsponsorer, så jeg jobber hardt for å skaffe noen andre. Men det er ikke så lett her i Norge, sukker hun, og sier at det hun ønsker – det optimaliserte opplegget hun nå ikke har – koster om lag én million kroner i året.

Etter suksessen i sommerens turneringer, legger hun nå lista høyere. 60.000-dollar-turneringer, med soleklart bedre motstandere enn hun har slått i sommer, er det nye målet. Og på veien må hun alltid gjennom noen faste ritualer.

– «Yeah» med Usher er den sangen jeg alltid spiller når jeg går ut på banen, da blir jeg veldig «pumped». Må sette den største bagen nærmest motstanderen, den minste nærmest meg, for at ikke motstanderen skal se hva jeg gjør, sier Helgø.

Før hun går og vinner kongepokalen igjen.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om