KLAR FOR 20 KILOMETER KAPPGANG: Kjersti Tysse Plätzer. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

- Vil ikke tenke på gullbonus

OSAKA (VG Nett) Kjersti Tysse Plätzer (35) får over en halv million kroner i bonus hvis hun vinner VM-gull i 20 kilometer kappgang natt til fredag. Men det vil hun ikke tenke på eller snakke om.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


- Det er veldig mye til å være kappgang. Men slikt setter jeg meg ikke inn i. Jeg vil ikke "tenke dollar". Det er helt bevisst.

- Jeg tenker ikke på bonuser. Jeg må være i nuet. Det er en suksessfaktor for meg, sier VM-veteranen og tobarnsmoren.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) betaler ut 350 000 kroner til vinnerne av VM-gull. I tillegg kommer 125 000 fra det norske særforbundets hovedsponsor og en bonus Kjersti sier hun ikke husker summen på fra hennes personlige sponsor - hvis hun skulle gå først over mål cirka 02.30 natt til fredag norsk tid.

Hun påpeker at det må betales 70 000 kroner i skatt til den japanske stat på gullbonusen fra IAAF. Men utover det er emnet penger tabu. Hun prater imidlertid villig om hvor vanskelig - eller utfordrende - 20-kilometeren rundt Nagai stadion vil bli. Ikke bare er det tre kinesere og fire russere og kvinner fra Italia, Portugal og Tyskland som kan knekke henne. Varmen og spesielt den høye luftfuktigheten vil bli like vanskelig å hanskes med.

- Smeller det her, smeller det skikkelig, sier hun.

Varme og dehydrering

Det luftfuktigheten på rundt 70 prosent som er ille. I Sevilla-VM for åtte år siden, der hun endte på 9.-plass, fikset hun høyere temperaturer - opp mot 40 grader - enn de høyeste som har vært målt i Osaka i VM-uka. Men i Spania i 1999 var luften tørr. I Japan er den så fuktig at det er som å gå i en bastu. - Det vil nesten være verre om det blir som i dag på fredag, med overskyet vær. Uten sola kjenner man ikke den egentlige varmen så godt, advarer hun. Da broren Erik (26) gikk inn til 8.-plass på herrenes 20-kilometer sist søndag, var mannefallet stort på grunn av dehydrering. Kappgjengerne sjanglet bokstavlig talt over på den glovarme asfalten av ren utmattelse mellom start 08.00 og målpassering halvannnen time senere. Mange kom ikke så langt i det hele tatt.

- Erik rådet deg etter sin konkurranse, der han var nær ved å møte veggen seks kilometer før mål, til å starte rolig for så å øke.

- Når vil du sette inn støtet?

- Det vet jeg ikke. Men ikke før 10 kilometer. Alt er avhengig av hvordan løpet går, og forholdene. Under disse forholden må man være forsiktig, svarer hun.

Skjønner seg ikke på konkurrent

Det ryktes at Hviteusslands suverene Ryta Turava (27) kommer til start. Kjersti har hørt de samme ryktene. Skulle de vise seg å stemme, vil det "bety noe" for henne. Tureva er nemlig så god at hun bare kan slå seg selv, som Kjersti uttrykker det. Hun vet vet heller ingen ting om verdensrekordholder Olimpiada Ivanova (37) fra Russland. Hun har ikke konkurrert siden verdenscupen i mai i fjor. På spørsmål om det er er mistenkelig, med tanke på at langt fravær fra konkurranser og den internasjonale arena ofte har vært synonymt med doping, svarer Kjersti at Ivanova pleier gjøre det slik.

- Hun kommer til mesterskap. Det skjønner jeg meg ikke på. Jeg trener jo for å konkurrere. Det er konkurransen som driver meg, sier Kjersti - som siden 1995 har vært gift med treneren sin Stephan Plätzer (40).

Men neste år, etter Beijing-OL, er det slutt. Da gir hun seg som heltids kappgjenger og mor, og går over i heltid som ansatt i et rekrutteringsbyrå - og mor for Kiara Lea (9) og Sebastian (2).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder