Foto: Geir Olsen, NTB SCANPIX

Pappa John: Ber Northug glemme landslaget neste sesong

Publisert:
SPORT

GÅSBU (VG) John Northug (61) tror de to blytunge sesongene eldstesønnen er i ferd med å legge bak seg, gjør at ski-ledelsen til våren vurderer ham som for svak for landslaget.

Han sikter til Petter Northugs VM-sesong i fjor hvor det aller meste gikk galt. I år går det også på tverke. Northug har gått ett internasjonalt renn. Nå sier pappa John at OL trolig går uten sønnen. Det får konsekvenser.

– Jeg kan ikke forstå at de mener han er kvalifisert, sier Norges mest kjente langrennspappa til VG – på spørsmål om han tror Petter Northug blir å finne på et elitelag neste sesong.

– Selvsagt

Skulle Northug senior få rett, vil det være første gang Northug er veid og funnet for lett for en landslagstropp på over et tiår.

Northug har riktignok gjennom sin avtale med Coop stått utenfor landslaget i sommerhalvåret siden våren 2013, men har gått inn under skiforbundets vinger i november måned.

– Så nå ser du for deg at han står utenfor hele sesongen?

– Ja, jeg ser ikke for meg at han blir tatt ut på et landslag. Med de to sesongene han har hatt nå, så synes jeg det er en selvsagt ting, jeg, sier John Northug.

Planlegger ny sesong

Han møter VG i bobilen sin et steinkast unna langrennsstadion i Gåsbu hvor NM startet med sprint torsdag. Her sørger John Northug blant annet for at skiene til Team Northug-løper Chris Jespersen og yngstesønn Even er bra nok for å prestere under NM-konkurransene i helgen.  

61-åringen er naturligvis opptatt av Petter Northug også, men alt det negative som har skjedd med sønnen ser ikke ut til å gå innpå ham. Heller ikke det at sønnen kan ende med å miste landslagsplassen. Grunnen er at familien allerede har opplevd mange store øyeblikk i skisporet. Og at han tror Petter Northug fortsetter som topputøver.

– Signalet er at han er på vei til å planlegge neste sesong. Han måtte jo nå som OL røk tenke og reflektere over om han har motivasjon. Jeg har en indikasjon på at han fortsetter. Han har begynt å se på forbedringspunkter og hva som gikk galt. Han er jo veldig glad i denne sporten, sier John Northug.

Får finansiert satsing?

Han sitter også som styreleder for holdingselskapet til Petter Northug. Det hadde et småpent årsresultat på 10 millioner kroner for 2016.

Men til våren går Coop-avtalen til Northug ut. Det er hans største inntektskilde. Skulle Northug satse for seg selv et helt år, vil kostnadsrammen ved et slikt prosjekt bli større enn nå.

– Men har ikke Petter Northug nå satt seg i en dårligere forhandlingsposisjon?

– Jeg er ikke i tvil om at Petter får finansiert en satsing. Hvis ikke får han finansiert det av egen lomme. Men han får med seg støttespillere der.

Så han legger ikke opp, slik det spekuleres i?

– Nei, det har jeg ikke hørt noe om. Jeg ser en lykkelig gutt som jobber og står på, sier pappa John Northug.

Manager Are Sørum Langås, har følgende å si i sakens anledning:

– Selv om ting ikke har gått som planlagt har vi foreløpig mest fokus på nå-situsjon og inneværende sesong. Reforhandlinger og eventuelt nye avtaler kommer uansett ikke på plass før etter sesongen - slik er det hvert år, melder han til VG.

Denne artikkelen handler om