ANKER: Alexander Legkov avbildet etter 15 kilometer fellestart i Tour de Ski i 2013.
ANKER: Alexander Legkov avbildet etter 15 kilometer fellestart i Tour de Ski i 2013. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

22 russere anker IOC-avgjørelsen

SPORT

22 av russerne som er utestengt fra OL i Pyeongchang anker avgjørelsen. Blant dem er Aleksander Legkov.

Publisert: Oppdatert: 06.12.17 11:50

Det skriver Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding onsdag.

– Utøverne ønsker at CAS kommer med en beslutning før vinter-OL i 2018 begynner, heter det seg i pressemeldingen.

Bakgrunn: Russland kastet ut av OL

De russiske langrennsstjernen Jevgenij Belov, Maksim Vylegzjanin, Aleksander Pethukov og Aleksander Legkov er blant navnene på listen over utøvere som har anket.

Så du? Nordmann holdt på å ødelegge russernes doping-plan

Legkov og Belov ble den 1. november utestengt fra OL på livstid. I tillegg mistet Legkov sitt individuelle OL-gull fra OL på hjemmebane i Sotsji i 2014.

Blant dem som har anket, er det utøvere fra bob, skeleton, skiskyting, langrenn og skøyter. Det gjelder for eksempel skøyteløperen Olga Fatkulina og skiskytterne Olga Vikhulina og Jana Romanova.

Russisk avhopper til VG: Systematisk doping i langrenn og skiskyting

VG-kommentar Leif Welhaven sa følgende etter mandagens IOC-beslutning:

Kronvitnet mot det statlige russiske dopingprogrammet, avhopperen Grigorij Rodtsjenkov, opplyste at Legkov var et spesialprosjekt under Sotsji-OL.

Rodtsjenkov skriver blant annet om et møte mellom ham, visesportsminister Jurij Nagornykh og Irina Rodionova – som hadde det praktiske ansvaret for doping-planen.

– Hun fortalte Nagornykh at Legkov responderte bra på doping-cocktailen og at treningen og prestasjonene ble bedre ved hjelp av den, skriver Rodtsjenkov i sin forklaring til Oswald-kommisjonen.

Les også: Varslerens advokat til VG: – Han er bekymret for familien i Russland

I Russland er det onsdag ulike reaksjoner på IOCs avgjørelse onsdag om at Russlands OL-komité er utestengt fra PyeongChang, men at rene utøvere kan delta under det olympiske flagget.

– Med slike vilkår bør russiske utøvere holde seg hjemme, skriver ultranasjonalisten Igor Lebedev fra partiet LDPR på twitter.

– Dette er en skam, det ødelegger internasjonalt samarbeid, heter det i en uttalelse fra tidligere Sovjet-leder Mikhail Gorbatsjov, mens OL-mester i lengde Tatjana Lebedeva sier til Sport Ekspress:

– Jeg tror vi gjør en stor feil om vi boikotter lekene. Da vil IOC si at «dere fikk sjansen, men stilte ikke opp».

Kommentar fra Leif Welhaven: Skandalen er ikke over

– Den enkelte utøver må selv få lov til å bestemme om hun/hun vil delta, skriver Tatjana Navka på Instagram. Hun er OL-mester i kunstløp og også kjent som kona til Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov.

Peskov selv er forsiktig i kommentarene onsdag morgen. Han sier at «dette må vi analysere nøyere».

Langrennsløperen Nikita Krjukov mener som Navka: Hvem enkelt idrettsutøver må få lov til å bestemme selv, er hans budskap i et intervju med Tass.

Kommunist-lederen Gennadij Zjuganov foreslår at Russland kan holde sin egen Spartakiade (en type idrettsleker de hadde i kommunisttiden), mens en av Russlands største OL-håp, kunstløpsstjernen Jevgenija Medvedeva, sier dette når Sport Ekspress spør om hun drar til PyeongChang:

– Det er for tidlig å si. Jeg forstår dette kommer til å bli diskutert nærmere.

Her kan du lese mer om