INN TIL SØLV: Marianne Andersen og Norges stafettlag. Foto: Scanpix

Nytt VM-sølv til Andersen og Norge

Sølvjenta Marianne Andersen tok karrierens åttende VM-sølv da hun tapte stafettduellen mot finske Minna Kauppi søndag.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
WOC2010

Sølvet var det sjuende i stafett for norske Sølvjenta Marianne Andersen tok karrierens åttende VM-sølv da hun tapte stafettduellen mot finske Minna Kauppi søndag.

Sølvet var det sjuende i stafett for norske orienteringskvinner siden starten i 1966. Elise Egseth (25), Anne Margrethe Hausken (34) og Andersen (30) løp på det norske laget.

- Jeg løp foran og hadde kommandoen, og planen var å orientere sikkert for så å sette inn et støt. Men Kauppi kom meg i forkjøpet, og jeg stivnet i forsøket på å tette luka. Jeg gjorde ikke feil. Hun var bare hakket sterkere, sa Marianne Andersen til NTB.

Ikke uflaks

I Ungarn i fjor vant Norge gull med Betty Ann Bjerkreim Nilsen, Andersen og Hausken på laget. Det er eneste gang Andersen er blitt verdensmester. VM-samlingen består av en gull-, åtte sølv- og fire bronsemedaljer etter at drammensjenta tok medalje på samtlige fire distanser (2 sølv, 2 bronse) i årets VM på hjemmebane.

- Jeg må være fornøyd med det. Eneste løp jeg er misfornøyd med er mellomdistansen (bronse). Fire medaljer er i overkant av hva jeg kunne forvente. At jeg mangler individuelt gull, motiverer meg til å satse enda hardere og trene enda bedre. Det handler ikke om flaks eller uflaks, bare at jeg mangler litt mot de beste. Det kommende året vil jeg forsøke å ta det siste steget, slo Andersen fast.

Norge lå langt framme i feltet hele tiden, men Hausken bommet på et par poster og vekslet nesten tre minutter bak Sverige etter annen etappe.

Men sølvjenta framfor noen, Marianne Andersen, løp fantastisk og med kirurgisk presisjon mot postene. Hun tok inn hele avstanden på ankeretappen og ledet helt til nest siste post.

Håpet svant

Sverige ble fraløpt, og til slutt sto kampen mellom Andersen og mellomdistansemester Minna Kauppi (27), som fulgte hverandre nesten til døra.

Mellom nest siste og siste post øket Kauppi tempoet og slo Andersen med 11 sekunder.

- Litt surt var det. Jeg tvang meg selv til ikke å gi opp, for også hun kunne stivne, men for hver meter som gikk ble håpet mindre. På siste post skjønte jeg at kampen var tapt, fortalte Marianne Andersen.

VGD:Diskutér orienterings-VM her

Mellom nest siste og siste post øket Kauppi tempoet og slo Andersen med 11 sekunder.

Sverige tok bronsemedaljen.

I det finske gullaget løp Anni-Maija Fincke, Merja Rantanen og Kauppi. Finnene vant stafettgull senest i 2006, 2007 og 2008. Nasjonens kvinner har totalt vunnet ni VM-stafetter.

Sist norske jenter tok VM-sølv i stafett var i 2005. Også da løp Andersen og Hausken i sølvlaget, da sammen med Marianne Riddervold.

Også i 1997, 1991, 1985, 1979 og 1974 ble det stafettsølv på norske o-kvinner.

Alt om sport:Sjekk VG Netts sportsforside

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder