VERDENSMESTER: Aleksander Hetland vant VM-gull i det han har uttalt er det siste løpet i karrieren. Nå skal han begynne i vanlig jobb etter nyttår. Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Ber svømmehelten fortsette etter VM-bragden

Hetland: - Alexander har en stor del av æren for VM-gullet

(VG Nett) Både landslagsledelsen og tidligere norske svømmere ber verdensmester Aleksander Hetland om å fortsette innenfor svømmesporten. Om ikke som utøver, så i hvert fall som mentor.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Aleksander Hetland legger opp på topp etter å ha fosset inn til et historisk VM-gull med tiden 26,30 på sprintdistansen 50 meter bryst på kortbane. Etter hjemkomsten til Norge mandag delte han æren med navnebror Alexander Dale Oen.

- Alexander lærte meg ting jeg har tatt med videre. Han har en stor del av æren for VM-gullet, sier Hetland til Aftenposten.

Han går inn i en «vanlig» jobb på nyåret, men landslagsledelsen legger ikke skjul på at de ønsker å ha med seg verdensmesteren videre. Det åpner han også for selv.

SMAKEN AV GULL: Hetland smakte på det som er hans siste individuelle VM-gull. Foto: Murad Sezer / Reuters

- Vil være i miljøet

- Aleksander er en stor del av norsk svømmings prestasjonskultur, og jeg håper at vi kan ha hjelp fra han også i fremtiden, uttalte landslagssjef Petter Løvberg til VG Nett etter at gullet var sikret.

Gratuler Hetland med gullet her!

Hetland selv uttaler:

- Svømming er en stor del av meg og jeg kommer nok til å være i miljøet. Men jobben kommer til å ha førsteprioritet.

- Sosial, entusiastisk og kunnskapsrik

Nå ber tidligere norske olympiske deltagere i svømming Hetland om å fortsette.

Elin Austevoll kom på 12. plass i 100 meter bryst og sikret ny nordisk rekord med tiden 1,09,96 da hun deltok i OL i Atlanta i 1996. Hun håper svømmesporten ikke har sett det siste av Hetland.

- Aleksander er veldig positiv og kunnskapsrik, men jeg har full forståelse for at han ønsker å bruke utdannelsen sin nå. Men jeg håper han får en rolle videre på en eller annen måte, enten at han fortsetter som svømmer eller blir med som mentor, sier Austevoll til VG Nett.

Hun stiller seg i rekken av gratulanter, og utdyper nærmere hvorfor det er bra for svømmesporten å ha med Hetland videre.

- Hetland er sosial, entusiastisk og kunnskapsrik. Han har også lang erfaring fra USA og Norge, og som en god formidler tror jeg han vil være i stand til å føre denne kunnskapen videre, sier hun.

- Viktig å dele kunnskap

Austevoll stiftet selv Os svømmeklubb, og synes det er viktig å dele kunnskap videre.

- Jeg følte at det er viktig å dele kunnskapen videre, det er nesten som en plikt. I ettertid av min karriere skjønte jeg at alle personene og frivillighetstimene som la til rette for at jeg kunne drive med svømming inspirerte meg voldsomt, sier hun.

- Vil at han fortsetter

Gunnar Gundersen er nå stortingsrepresentant for Høyre, men var tidligere aktiv svømmer. Han vant flere nordiske og norske mesterskap og deltok under de olympiske lekene i 1976 i Montréal. Gundersen er ikke overrasket over at landslagsledelsen ønsker å ha med seg Hetland videre.

- Det skjønner jeg godt, sier han og humrer, for det ønsket sier seg nærmest selv.

- Personlig skulle jeg sett at han fortsetter, men dette er hans egen avgjørelse som har sammenheng med livssituasjonen hans og den indre motivasjonen. Jeg vet selv hvor mye det betyr for drivkraften, sier Gundersen til VG.

Han er klar på at det vil være positivt for svømmesporten å få med seg Hetland videre i fremtiden.

- Ethvert forbilde man kan ha med seg videre betyr mye, og det bildet jeg har av Aleksander er positivt. Uansett hvilken sport det dreier seg om, så tror jeg at det å ha med seg en slik karakter som Hetland videre vil være bra, sier han.

Var selv en inspirasjon

Gundersen trente selv de yngre etter at han la opp som svømmer, og merket hvordan han påvirket de han trente.

- Jeg hadde mye kunnskap som de yngre nøt godt av, og det var godt å se at de tok til seg lærdommen. Men jeg tror ikke man er så bevisst på at man selv er et forbilde, det er mer det at man besitter kunnskap som føles godt å gi videre, sier Gundersen.

Ifølge TV 2s nettsider har landslagsledelsen en avtale om at Hetland, sammen med broren til avdøde Alexander Dale Oen, Robin Dale Oen, skal være til stede ved en juniorlandslagssamling i januar, men er usikker på hvor mye Hetland kan bli med på videre grunnet Hetlands nye jobbsituasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder