PRESIDENT: NIF-president Tom Tvedt i samtale med VG på en av balkongene på Holmenkollen Park Hotell. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Idrettspresidenten skal reforhandle NIF-Andersens superlønn

• Slik forsvarer Tom Tvedt egen lønnspakke på 1,4 mill.

• Skøyte-Gerhardsen: – Fare for diskusjoner som ikke er positive

HOLMENKOLLEN (VG) Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen (51) risikerer at superlønnen hans blir redusert når idrettspresident Tom Tvedt (47) møter ham ved forhandlingsbordet.

Inge Andersen kommer til å tjene drøyt 1,6 millioner kroner i år ifølge NIFs egne tall. Mandag rykket Tom Tvedt opp i ryggen på Andersen med en total lønnspakke på litt over 1,4 millioner kroner i året. Godkjent av NIFs kompensasjonskomité.

Forgjengeren Børre Rognlien hevet om lag 600.000 kroner som NIF-president. Og Tove Paule som hadde presidentvervet før ham tjente 650.000 kroner. Men ga bort 250.000 kroner på deling til visepresidentene Rognlien og Odd Roar Thorsen av «kollegiale grunner».

- Jeg skal forhandle en ny avtale med generalsekretæren for fremtiden, sier Tom Tvedt.

Les også: Idrettslederne om Andersens superlønn

Bedre enn Erna

Han bekrefter overfor VG at han vil gå for en fleksibilitet for arbeidstager (Andersen) og arbeidsgiver (NIF). I tillegg til en årslønn som overgår statsminister Erna Solberg og LO-leder Gerd Kristiansen, har Andersen sikret seg 12 måneders etterlønn, og en gjensidig rett til å fratre som generalsekretær når han fyller 62 år. Da mot at han fungerer som rådgiver for NIF i hundre prosent stilling frem til fratredelsesalder som for tiden er 70 år.

På spørsmål fra VG om Andersen må være forberedt på lønnskutt svarer Tvedt.

– Nå skal jeg forhandle den. Så har dere sikkert registrert at vi har mer åpenhet enn de fleste bedrifter og organisasjoner. Dere skal få svar på dette når styrevedtaket er gjort, sier Tvedt.

– Men det kommer en annen avtale enn det Andersen har i dag?

– Avtalen med Andersen ble inngått i 2004 signert av sittende president. Der er det noen ting som følger med. Det har med etterretteligheten å gjøre. Så er det andre ting ved avtalen vi ønsker å se på. Hva den nye avtalen blir kommer til å bli fremlagt åpent, sier Tvedt.

Les også: Livet med to blinde barn

Tvedts pakke

Torbjørn Theie fra kompensasjonskomité forklarte på «åpen time» i NIF i går – på Holmenkollen Park Hotell – hvordan de hadde kommet frem til idrettspresidentens lønn. Gasjert i klasse med et regjeringsmedlem (1.260,952 kroner). I tillegg får Tvedt 100.000 kroner i bilgodtgjørelse, og samme beløp i årlig bostøtte, fordi han bor i Stavanger og virker i Oslo.

– Hva med din egen lønn. Ikke dårlig den heller?

– Det er sånn at kompensasjonskomiteen er nedsatt av Idrettstinget, sånn sett har de fulgt opp forslaget fra særforbundene og idrettskretsene. Men det er mye penger. Jeg skal jobbe hundre prosent. Og det er - om jeg ikke tar feil - det samme honoraret som jeg hadde som fylkesordfører i Rogaland, sier Tvedt.

HØY LØNN: Inge Andersen. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Er du redd for at grasrota i norsk idrett skal oppfatte deg og Andersen som medlemmer av en lønnsadel?

– Det spørsmålet må rettes til dem. Jeg registrerer at kompensasjonskomiteen har funnet et lønnsnivå som står i samsvar med tingvedtaket. Men jeg vil påpeke at jeg ikke er idrettspresident for pengene. Da hadde jeg heller drevet med olje og gass, svarer Tom Tvedt.

- NIF får snakke

Inge Andersen sier til VG at han ikke har noe behov for å kommentere egen lønn og arbeidsavtale med NIF. Det overlater han til NIF-styret og idrettspresidenten.

– Min lønn står i årsberetningene til NIF. Og det er helt åpent. Siste gang godkjent i 2014, sier Inge Andersen.

– Ifølge de tallene tjener du bedre enn idrettspresidenten. Er det riktig?

– Det må andre vurdere. Jeg er trygg på at administrerende direktør i VG tjener atskillig bedre enn styrelederen i Schibstedgruppen. Men jeg har ingen grunn til å forklare mitt eget lønnsnivå. Og jeg synes idrettspresidenten og idrettsstyret skal snakke om min lønn, svarer Inge Andersen.

Sjekk denne: - Jagerfly koster mer enn OL

Leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, har uttalt at lønnsnivået er ødeleggende. Han kaller det demotiverende. Og refser idrettstoppene for pengegaloppen, blant annet i forbindelse med OL-søknaden til Oslo.

Skøytepresident Rune Gerhardsen mener idrettstoppenes lederlønninger reflekterer ansvaret de har påtatt seg. Han ser ikke noe galt i at lønnsnivået ligger godt over én million kroner i året.

– Men det er en fare at det blir diskusjoner som nødvendigvis ikke er positiv for idretten. Idretten bygger grunnleggende på frivillighet. Folk jobber vettet av seg uten å få noe som helst. Balanseforholdet er viktig, og man skal være varsom, så man ikke provoserer det. Vi har alle et ansvar for at slike relasjoner er i brukbar balanse, sier Rune Gerhardsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder