SKILT: Idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) og tidligere generalsekretær Inge Andersen jobber ikke lenger sammen, etter at Andersen for få uker siden fikk sparken fra toppjobben i NIF. Her er de to på Fornebu for et år siden. Foto: Patrick Da Silva Sæther VG

Setter grense for Inge Andersens etterfølger

NIF vraker praksisen med å la generalsekretærens jobb være uten tidsgrense. Inge Andersens etterfølger må nøye seg med å sitte på åremål.

Publisert:

Det kommer frem av den ferske utlysningen til ny generalsekretær i NIF. Der heter det at jobben er en «seks års åremålsstilling med mulighet for forlengelse».

Det er en endring som styret i Norges idrettsforbund banket gjennom etter at man ga Inge Andersen sparken etter 13 år på toppen av norsk idrett.

Det ferske vedtaket lyder etter alle solemerker som musikk i ørene på profiler som Johan Kaggestad og Jan Åge Fjørtoft. Den tidligere fotballspilleren anbefalte nettopp åremålsstilling da han ga fra seg del to av «Fjørtoft-rapporten» tidligere i år.

– Åremålsstillinger på toppen er viktig fordi man ofte har en tendens til å skape en kultur der man ansetter «sine egne». Det kan både kvinner og menn gjøre, sa Fjørtoft til VG i mars.

Kaggestad foreslo fem år, med mulighet for forlengelse. NIF landet i stedet på seks år.

– Inge Andersen satt for lenge. Men man kan gjøre en kjempejobb over 13 år dersom du evner å fornye deg og organisasjonen. Da må du spørre deg hvordan organisasjonen bør se ut om tre-fire år, og kjøre kreative prosesser for hele tiden å komme seg videre. Og så må du utvise åpenhet, sa Kaggestad i mars.

Idrettsforbundet benytter rekrutteringsselskapet Badenoch & Clark i arbeidet med å finne den rette personen til å bekle toppjobben i Idrettens Hus ved Ullevaal stadion. Man har også selv satt ned et ansettelsesråd bestående av idrettspresident Tom Tvedt, Kristin Kloster Aasen og styremedlem Sondre Sande Gullord.

VG har de siste ukene pratet med en lang rekke ledere i norsk idrett, som alle har sine favoritter. Så godt som alle synes likevel å enes om at den neste NIF-lederen bør være en kvinne.

Så du denne? Vil ha kvinne-revolusjon i Norge

I utlysningen NIF har publisert står det ingenting om lønnsbetingelser. Inge Andersen tjente på det meste mellom 1,6 og 1,7 millioner kroner i året.

– Et naturlig lønnsnivå, sa idrettspresident Tom Tvedt til VG i 2015.

Så du denne? Slik forklarer Tvedt at Andersens fallskjerm gikk fra 2 til 3 mill. kr.

Da VG møtte Tvedt for en uke siden, fikk han spørsmål om hva slags lønnsnivå NIF vil legge seg på denne gangen:

– Det viktigste er å finne rett person til å lede norsk idrett. Men jeg kan vel gå så langt som å si at det ikke kommer til å skje at lønnen blir langt over det som den gamle generalsekretæren lå på, svarte idrettspresidenten.

Les også: Kulturministeren freder ikke NIF selv om Andersen går

PS! Kunne du tenke deg å bli generalsekretær i NIF? Søknadsfristen er 19. mai. Se utlysningen her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder