BUDSJETT OPP - SOMMER-OL-MEDALJER NED: Slik ser grafen for Olympiatoppens bruttokostnader kontra sommer-OL-medaljer ut. 2016-tallet er Olympiatoppens budsjetterte totalkostnader. At Norge tar to medaljer i Rio-OL er statistikkbyrået Infostradas prognose. I bakgrunnen er toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: ROGER NEUMANN / VG og GRAFIKK: JONAS WIKBORG / VG

Olympiatoppen har aldri fått mer penger – samtidig spås Norge sitt verste OL på 40 år

SOGNSVANN (VG) I de siste olympiske sommerlekene har Norge hatt færre og færre utøvere i verdenstoppen. I samme periode har pengebruken til Olympiatoppen økt markant.

  • Øystein Hernes

Artikkelen er over tre år gammel

På åtte år har organisasjonen som skal utvikle norske toppidrettsutøvere gått fra bruttokostnader på 109,5 millioner kroner til et rekordbudsjett på 172,2 millioner.

Det gir et gap på 44,9 millioner mellom sommerlekene i Beijing og årets OL i Rio, dersom man justerer 2008-summen etter konsumprisindeksen.

Olympiatoppens penger går til både vinter- og sommeridrett.

– Generelt vil jeg si at det er en kjempeutfordring at vi ikke gjør det bedre i sommer-OL. Det har gått opp og ned, men det er viktig ikke å være svartmalende her. Vi vet at andre land bruker galopperende mye mer penger enn det vi gjør, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

VG-avsløring: Her er Sotsji-tallene NIF ikke vil vise deg

I de siste olympiske vinterlekene har Norge en positiv økning i antall medaljer: fra 23 i Vancouver 2010 til 26 i Sotsji i 2014.

Men den norske resultattrenden i sommer-OL er likevel tydelig. Den viser at bevilgningene har gått opp, uten at medaljefangsten har gått samme vei.

– Det forteller jo bare at de ikke har klart å nå resultater med pengebruken, sier tidligere golfpresident Finn H. Andreassen.

Fra ni til fire – til to?

Den pensjonerte journalisten, med mange år i NRK og TV 2 bak seg, har tidligere vært krass i sin kritikk av Olympiatoppen. Åpenhet rundt fordelingene av pengene har vært altfor dårlig, mener han.

– Spørsmålet er hvorfor de ikke har nådd resultatene de ønsker. Har man jobbet feil, satset feil? Er pengene brukt riktig? Mitt utgangspunkt er at de bare har konsentrert seg om vinteridrettene, mens sommeridretten har fått altfor lite oppmerksomhet, sier Andreassen.

Lest denne? Generalsekretæren mener NIF har «usedvanlig god åpenhet»

I 2008, da spydkaster Andreas Thorkildsen, roer Olaf Tufte og håndballjentene vant OL-gull i Beijing, brukte altså Olympiatoppen totalt 109,5 millioner kroner på å utvikle norsk toppidrett.

Alexander Dale Oen og Kjersti Tysse Plätzer med flere sørget for at Norge leverte sitt nest beste OL etter krigen med ni medaljer, kun slått av Sydney-OL i 2000 med 10.

Men åtte år og et mislykket London-OL senere, der Norge kun kapret fire eksemplarer edelt metall, er historien en helt annen.

De norske håndballjentene er de eneste som kan regnes som en klar medaljekandidat i Rio-OL til sommeren, mener ekspertene. Den verdensledende statistikkleverandøren Infostrada er enig og tror Norge reiser hjem med kun to medaljer.

Om de treffer med spådommen må Norge bokføre sitt svakeste OL-resultat på 40 år (Montreal 1976).

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIL HA DEBATT: Tidligere golfpresident Finn H. Andreassen mener mer av Olympiatoppens midler burde blitt fordelt til særforbundene. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Antallet i toppen skulle vært høyere

Det harmonerer dårlig med at Olympiatoppen – underleddet i Norges Idrettsforbund – i år har et rekordbudsjett på 172,2 millioner kroner.

– Det er viktig å få med at i denne perioden har vi økt satsingen på Paralympics med 10 millioner kroner, poengterer Øvrebø.

Les også: Antidopingsjef tydelig etter Russlands dopingsjokk

Han understreker at han bruker lite krefter på Infostradas dystre spådom.

– Den bryr vi oss ikke om. Spådommene før Sotsji-OL var astronomiske, men vi forholder oss til egne målsettinger, ikke statistikk. Men det er ikke tvil om at vi gjerne skulle gjort det bedre i sommer-OL. Antallet i toppen skulle vært høyere.

Olympiatoppens mål er at Norge skal gjøre det bedre enn i London, da den norske troppen reiste hjem med fire medaljer.

Uenig med Andreassen

BEKYMRET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø liker ikke resultatutviklingen for norske sommeridrettsutøvere i de store mesterskapene. Her holder han et pressemøte i forbindelse med kommende OL i Rio. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Etter den tid staket det såkalte Tvedt-utvalget ut en kurs for hvordan Olympiatoppen skulle få flere norske sommerutøvere i verdenstoppen.

Organisasjonen har siden London-OL opprettet flere regionale sentra for å involvere seg tettere i arbeidet med utøvere i alderen 19 til 23 år.

Samtidig jobber de med å realisere et nytt supersenter for norsk toppidrettsutøvere på Sognsvann.

Finn H. Andreassen mener enn større del av pengestrømmen, som flyter inn til Olympiatoppen fra det offentlige hvert år, burde fordeles til særforbundene.

«Jeg er langt fra overbevist om at den beste medisinen er i form av ytterligere ansatte og større budsjetter til Olympiatoppen. Og heller ikke form av en milliardsatsing på anlegg og idrettsbygg i en planlagt Campus Sognsvann», skrev Andreassen i en kronikk i NRK i november.

Tore Øvrebø er ikke på linje med Andreassen.

– Han står selvsagt helt fritt til å mene det han vil. Jeg forholder meg til det mandatet jeg har fått og der er Finn og jeg på kollisjonskurs. Jeg står for den strategien vi har, og tror på den modellen vi har.

– Prioriterer dere sommeridrettene nok?

– Ja, det mener jeg vi gjør. Vi støtter de særforbundene som jobber godt. De drifter og administrerer satsingene og vi hjelper de beste til å bli enda litt bedre. Men jeg er bekymret for resultatutviklingen i sommer-OL og i verdensmesterskapene i sommeridrettene, sier Øvrebø.

Derfor ble ikke OL-sensasjonen tatt ut nå

OVERRASKET: Signe Marie Fidje Store tok OL-kravet i bryting i Istanbul tidligere denne måneden. Foto: Terje Bringedal VG

Signe Marie Fidje Store (20) synes det er merkelig at hun ble utelatt fra Olympiatoppens første OL-uttak i går. Det er flere grunner til det, sier toppidrettssjefen.

Brytetalentet, som i mai kvalifiserte seg til OL, har for øyeblikket en leddbåndsskade.

– Det er jo litt merkelig. Det er bare en slitasjegreie, så jeg vet ikke hva de har tenkt, sier Fidje Store til NRK.

Lest nyheten? Stortinget sier ja til X Games neste år!

Mandag ble 35 utøvere tatt ut til OL og Paralympics i Rio til sommeren. Toppidrettssjef Tore Øvrebø begrunner uttalelsen av Fidje Store slik:

– Skaden er en del av det. Det er ikke lenge siden hun klarte OL-kravet, noe som var veldig, veldig gledelig. En fantastisk prestasjon Vi er nå i gang med å kvalitetssikre et opplegg for henne og etablere et samarbeid.

Mandagens uttak var det første av tre.

– Det er godt å komme i gang. Det har vært en lang prosess sammen med særforbundene, men nå begynner det å konkretisere seg. Det første uttaket gjenspeiler de mest opplagte kandidatene til OL. Men løpet er ikke kjørt for de andre. Der er vi i kontinuerlig dialog med særforbundene, sier Øvrebø.

Disse 16 utøverne er tatt ut til Norges OL-tropp:

Stig André Berge (bryting), Karoline Bjerkeli Grøvdal (friidrett), Håvard Haukenes (friidrett), Kjetil Borch (roing), Kristoffer Brun (roing), Nils Jakob Skulstad Hoff (roing), Are Strandli (roing), Olaf Tufte (roing), Maia Agerup (seiling), Ragna Agerup (seiling), Anders Pedersen (seiling), Kristian Ruth (seiling), Henrik Christiansen (svømming), Gunn-Rita Dahle Flesjå (terrengsykling), Tina Røe Skaar (teakwondo), Kristian Blummenfelt (triatlon).

Disse utøverne er tatt ut til de paralympiske lekene:

Aida Dahlen (bordtennis), Tommy Urhaug (bordtennis), Jens Lasse Dokkan (dressur), Tonje Lundqvist (dressur), Ann Cathrin Lübbe (dressur), Birgitte Reitan (dressur), Birgit Skarstein (roing), Bjørnar Erikstad (seiling), Per Eugen Kristiansen (seiling), Marie Solberg (seiling), Alexander Wang-Hansen (seiling), Amanda Dybendal (skyting), Paul Aksel Johansen (skyting), Monica Lillehagen (skyting), Heidi Sørlie-Rogne (skyting), Sonja Tobiassen (skyting), Andreas Bjørnstad (svømming), Sarah Louise Rung (svømming), Adam Ismael Wenham (svømming).

(VG/NTB)

Mer om

  1. Idrettspolitikk
  2. OL 2016

Flere artikler

  1. Johan Kaggestad om Norges negative OL-trend: – Det er Olympiatoppens ansvar

  2. Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

  3. Eks-golfpresident: – Legg ned Olympiatoppen!

  4. OL-sjefen slår alarm: – Vi må ha mer penger for å hevde oss

  5. Toppidrettssjefen beklager dårlige OL-resultater: - Kan ikke knipse og så kommer resultatene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder