STOLER PÅ RUSSERNE: Tiril Eckhoff har ingen problemer med å møte russiske skiskyttere etter dopingavsløringene i Russland. Dette bildet er fra fredagens pressetreff før sesongpremieren på Sjusjøen. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

Skiskytter-Tiril: Vil ikke se dopingdokumentaren

– Russerne jeg kjenner i skiskyting er bare så «ålreite»

SJUSJØEN (VG) Skiskytterne Tiril Eckhoff (25) og Tarjei Bø (27) valgte begge ikke å se den tyske dopingdokumentaren som har fått så store konsekvenser for russisk idrett.

Eckhoff sier hun ikke har noen problemer med å møte russerne på trening og i konkurranse når verdenscupsesongen starter i Östersund i slutten av måneden. Selv byttet hun TV-kanal da dokumentaren som langt på vei avslørte Russlands dopingregime, ble vist.

– Jeg valgte å ikke se dokumentaren. Jeg har ikke lyst til å få det inn. Da blir du jo paranoid, sier Tiril Eckhoff før lørdagens skiskytterpremiere på Sjusjøen.

VG Direkte: Sprint kvinner 11.15 | Sprint menn 13.30

Skryter av russisk VM-vinner

– De russerne jeg kjenner i skiskyting er bare så «ålreite», slik som Ekatarina Yurlova som vant gull under VM i Kontiolahti sist sesong. Hun er fantastisk og jeg liker å tro at hun er ren inntil det motsatte er bevist, tilføyer Tiril Eckhoff.

Doping har vært et problem også i skiskyting, og de fleste dopingsynderne som er felt er russiske utøvere. Siden 2003 er minst 13 russiske skiskyttere tatt for doping.

Tarjei Bø er klar over statistikken, men han velger å stole på russiske skiskyttere.

DROPPET DOPINGDOKUMENTAR: Tarjei Bø. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

– Jeg har ikke noe annet valg. Skal jeg gå rundt og tenke noe annet da har jeg ikke energi igjen til å konkurrere. Jeg forholder meg til at de er rene og så synes jeg det er bra at sannheten kommer frem om det russiske systemet og alle tilfellene blant friidrettsutøverne, sier Bø til VG.

Trygg på at det blir bedre

Han er klar på at hvis russerne har «flere lik i skapet», så faller de ut.

– Når dopingen kommer opp for dagen er jeg enda tryggere på at det nå blir det tatt tak. Så får avsløringene vel den konsekvensen at testing i Russland blir mer kontrollert fremover. Det kan jeg forholde meg til.

– Du ville heller ikke se den siste dopingdokumentaren?

– Nei, jeg må holde litt avstand til det. Jeg tenker slik at jeg har vunnet mange medaljer de siste fem årene og jeg tror jeg trener bra nok til å klare å vinne flere de neste fem årene uansett, sier Tarjei Bø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder