SAMMEN TIL RIO: Signe Marie Store og Stig-André Berge som er Norges brytehåp under OL. Berge er den tidligere læreren til Store da hun gikk på NTG. Foto: Terje Bringedal VG

OL-debuterer i dag kl. 15: Signe Marie (20) tror hun kan kopiere Berges bronse

– Hvis ting klaffer, har jeg en minst like god sjanse som de andre

SOGNSVANN (VG) Signe Marie Fidje Store (20) får stor inspirasjon fra forbildet og tidligere læremester, Stig-André Berge. I dag debuterer hun i OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Berge sto for et av de største OL-øyeblikkene til nå – sett med norske øyne – da han kapret en bronsemedalje sist søndag.

De fleste forventet at Stig-André Berge skulle klare å kvalifisere seg til OL i Rio, men det kom som julekvelden på kjerringa for mange at 20 år gamle Signe Marie Fidje Store skulle klare det samme.

Onsdag skal hun i ilden fra klokken 15.00 og utover norsk tid.

VG Live: Følg Signe Maries OL-eventyr

Berge var læreren til Store på NTG. Han skjønte med en gang at hun var et stort talent.

– Hun hadde jo egentlig allerede etablert seg den gangen. Første året hadde vi kjempesuksess. Da ble hun europamester for ungdom, sier Berge engasjert da VG møtte duoen på Toppidrettssenteret før de olympiske lekene i Rio.

Fra Tana til Oslo

Eleven er full av lovord om læreren også.

– Han er et stort forbilde og er veldig inspirerende. Han har vært i gamet veldig lenge og vet hva som trengs, skryter Store.

Lest? Stavstjerne i tårer da han ble buet på under medaljeseremoni

– Jeg husker godt at hun var mye sliten. Det er ikke lett å flytte fra Tana til Oslo når man er så ung. Lage mat, vaske klær, trene to ganger om dagen samtidig som man går på skole. Det er ikke en lett prosess, sier Berge.

– Det er ikke sånn at man kan ha suksess hvert eneste år fra man er ungdom til man er senior. Det er mange detaljer som skal klaffe. Det er da man må, som jeg liker å si, vise at man har baller, ler Berge.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

Første norske kvinnelige bryter

Store blir den første norske kvinnelige bryteren noensinne til å delta i OL. Til tross for det tror at hun kan overraske enda en gang.

– Hvis jeg får jobbet ordentlig godt, så er målet å kjempe om medalje. Jeg er ung og jeg kjemper mot tøffe brytere. Men hvis ting klaffer, så har jeg en minst like gode sjanse som de andre, sier Tana-jenta.

VGs sportssjef om Berge: Slike øyeblikk gjør OL magisk

– Men jeg må ta en kamp av gangen, sier 20-åringen.

– Det er et forbanna kjedelig svar. Jeg er fullt klar over det. Men det er så viktig, skyter Berge inn med.

– Er man ikke fokusert så kan man gå på huet og rævva ut i første runde. Men det kan jo ikke skje for tredje gangen på rad. Det hadde vært helt forferdelig, spøker Berge og viser til at han røyk ut i første runde både i London OL i 2012 og Beijing OL i 2008.

KLAR FOR RIO: Som første norske kvinnelige bryter noensinne er Signe Marie Fidje Store klar for OL i Rio. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder