«JAAAAA!»: Michael Phelps (til venstre) jubler samemn med Caeleb Dressel etter USAs gull på 4x100 meter fri. Det var Phelps' 19. OL-gull i karrieren. Foto: Michael Sohn AP

Hetland om OL-kongen Phelps: – Den største idrettsutøveren vi har hatt

Michael Phelps (31) fortsetter gullfangsten i OL. I natt kan tidenes olympier ta OL-gull nummer 20.

  • Jørund Wessel Carlsen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Phelps står med vanvittige 23 OL-medaljer, og var OL-historiens suverene ener med 18 gull før lekene i Rio. Allerede på første forsøk kom gull nummer 19.

Sett denne? Phelps-sugemerker er avslørt


– Han er uten tvil den største svømmeren gjennom tidene. Han er jo tidenes olympier, og jeg mener også han er den største idrettsutøveren vi har hatt, sier Aleksander Hetland til VG.

– Beundringsverdig

VM-GULL: Aleksander Hetland har nettopp svømt inn til gull på 50 meter bryst under VM i svømming i Istanbul 2012. Foto: Murad Sezer Reuters

Hetland var selv i verdenstoppen i brystsvømming, men fikk aldri konkurrert mot Phelps selv om de var på samme konkurransestevne flere ganger. Likevel bet han seg merke i enkelte ting ved gullgrossisten fra USA.

– Det mest imponerende er det han gjør over tid. At han klarer å hevde seg gang på gang. Det er ingen som har klart mer enn ham over lang tid tid i en stor idrett som svømming. Alle spesialiserer seg i én stilart, men han er dominerende i flere. Han har en enorm kapasitet, forteller Hetland.

Les også: «Nye Phelps» tok sitt 19. OL-gull

– Vi vet hva som kreves for å lykkes i en av verdens største idretter, og at han holder nivået i så mange år vitner om en sult og motivasjon som er beundringsverdig, sier president i Norges svømmeforbund, Cato Bratbakk til VG.

Tomhendt hjem fra Sydney

I Sydney-OL i 2000 startet den gullkantede OL-karrieren for 15-åringen Michael Phelps fra Baltimore, Maryland. Han ble «bare» nummer fem i finalen på 200 meter butterfly, og måtte reise tomhendt hjem fra Australia.

Fire år senere stilte en langt mer merittert Phelps på startblokkene i Athen, og USA fikk en ny folkehelt da Michael Phelps fosset inn til seks OL-gull og to bronsemedaljer.

2012: Phelps la opp: - Gleder meg til å spise det jeg vil, når jeg vil

Åtte år senere var det en følelsesladet Phelps som møtte pressen etter å ha tatt sitt 15. OL-gull, sin 19. medalje totalt og med det feid all tvil til side om hvem som er tidenes mestvinnende utøver i de olympiske leker.

– Jeg har mange følelser som går gjennom hodet mitt akkurat nå. Jeg skal prøve å sove i natt, men jeg vet ikke om det blir mulig. Jeg har forsøkt å gjøre noe ingen har gjort før, og ingen skulle få stå i veien for meg. Dette har vært en fantastisk reise, sa Phelps på pressekonferansen snaut to timer etter han satte rekorden.

Ikke snakk om comeback

Etter fire gull og to sølv i London i 2012 avsluttet muskelbunten fra Maryland karrieren allerede som 27-åring.

– Absolutt ikke. Jeg kommer aldri mer til å konkurrere, svarte Phelps på spørsmål om «comeback» etter London-OL.

Men han tok grundig feil. Etter to år ute av bassenget vendte han tilbake i 2014 for å satse mot et nytt OL, men allerede etter tre måneder slo idyllen sprekker.

For andre gang i livet ble Phelps tatt for fyllekjøring, og straffen fra det amerikanske svømmeforbundet var seks måneders utestengelse. Det innebar at VM i svømming gikk i vasken.

Husker du? Tatt for fyllekjøring - igjen

– Jeg skjønner hvor alvorlig det er og tar fullt ansvar. Jeg vet disse ordene ikke betyr mye akkurat nå, men jeg er veldig lei meg for alle jeg har skuffet, skrev Phelps på Twitter etter ugjerningen.

– Det var stort hvordan han taklet motgangen. Det var ingen unnskyldninger, Phelps gjorde bare det kan kunne best, og fikk sin revansj. En annen ting er at han «måtte» komme tilbake for at dette ikke var det siste folk skulle huske fra ham, sier Hetland.

VG Pluss: Michael Phelps - Kongens comeback

Skandalene utenfor bassenget er nok glemt når Phelps nok en gang skal sette punktum for tidenes mest medaljerike OL-karriere.

– Nå får jeg muligheten til å avslutte slik jeg ønsker. Jeg gjør dette fordi jeg vil, sier Phelps til nyhetsbyrået Reuters før lekene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder