Storfavoritt i NM - men røk ut i dagens double

STORE PLANER: I løpet av tre til åtte år håper Casper Ruud (16) å være blant verdens beste tennisspillere - også på seniornivå. Foto:JONAS WIKBORG / VG,

Tennistalentet sikter seg inn mot verdenstoppen: Casper Ruud (16): - Jeg vil bli aller best

Casper Ruud (16) er verdens 15. beste junior i tennis. Før året er omme er målet topp 10, og i løpet av neste år ønsker han å være på topp. Men aller først: forsvare NM-tittelen.

Artikkelen er over fire år gammel

16 år gamle Ruud har litt av en sesong bak seg, med Wimbledon-deltagelse, French Open-spill og EM, alt på juniornivå. Neste store turnering på programmet for den talentfulle tennisspilleren er US Open, men i mellomtiden tar han seg tid til å spille NM på Frogner - og møte pressen.

– Jeg er ganske fornøyd med sesongen så langt, for jeg har lært mye. Samtidig kunne det ha gått bedre. Jeg har mer på lager, advarer han sine jevnaldernde konkurrenter via VG.

Fikk du med deg? Ledet Norge til Davis Cup-opprykk på første forsøk

Han ser lyst på mulighetene foran US Open, som begynner i starten av neste måned, og har satt seg en målsetting.

– Før sesongen ønsket jeg en kvartfinaleplass i en av de store turneringene, og den venter jeg fortsatt på. Så jeg har et mål om kvarten i US Open, og så får vi se om jeg også kan klare en semifinaleplass, sier han.

I Wimbledon: Tapte thrillersemi etter 22 (!) game i avgjørende sett

Ved siden av ham sitter pappa Christian Ruud, tidenes beste norske tennisspiller, som kan vise til en 39. plass på verdensrankingen. Han forteller om hvordan Casper forbereder seg på seniortennisen ved å ta stegene i juniorklassen, og tror at sønnen har godt av å være litt stjerne i juniorverden før han virkelig tar steget.

– Har pappa rett? Trives du med å være litt stjerne?

– Ja, det er klart det er morsomt å være blant de beste juniorene i verden, sier Casper Ruud, som for øyeblikket er på 15. plass på verdensrankingen, til VG.

Ekspert: - Tror Casper kan bli tidenes norske tennisspiller innen fire år

– Nå er jeg ikke best helt ennå, men det er nok målet til slutt: Å bli den aller beste på juniorrankingen. Men nå, før året er over, er målet nummer 10, fortsetter han, og har tro på at det kan skje. Og når juniortilværelsen tar slutt, er han ikke i tvil om at han vil fortsette å sikte mot toppen.

– Jeg tror jeg kan være på topp 100 og kanskje topp 10 i løpet av tre til åtte år, sier en selvsikker, men likevel ydmyk Ruud til VG.

NORGESMESTER: Casper Ruud ble tidenes yngste NM-vinner i fjor. I år er han ute etter å forsvare tittelen, og torsdag går finalen av stabelen. Foto:JONAS WIKBORG,VG

Via faren er han fullt klar over hva som må til for å bli en del av verdenseliten, og vet at ting som vennene holder på med, må ofres.

– Jeg har flere venner som fester en del, og man ser at det er noen av de som også faller fra på tennisen. Jeg har aldri rørt en dråpe alkohol, og må også ofre tid med venner for å trene og reise. Festingen kan jeg ta senere, forteller 16-åringen.

Ups: Tennisstjerne arrestert etter hotellfest

Casper Ruud er imidlertid ikke det eneste tennistalentet Norge er i ferd med å fostre opp. På kvinnesiden står Ulrikke Eikeri (22) og Melanie Stokke (18) spesielt fram. På herresiden er Viktor Durasovic (18) inne på topp 500 over seniorspillere.

Sistnevnte har skygget unna det meste av mediedekningen, mens ett år yngre Casper Ruud har måttet tåle flere oppslag.

– Det høres kanskje ikke like kult ut for pressen med nummer 462 i verden som med nummer 15 i junior, men jeg tror at dekningen vil jevne seg ut etter hvert dersom vi begge fortsetter å prestere, sier Casper Ruud.

– Men det er du som tar den største støyten pressemessig. Går det inn på deg?

TALENT: Casper Ruud Foto:Jonas Wikborg,VG

– Jeg merker at det har vært en del media og PR, og det er blitt en del som vil se meg spille og som regner med at jeg skal gjøre det bra. Men til syvende og sist tenker jeg på neste ball, og ikke hva andre tenker om meg, sier Ruud.

For øyeblikket deltar spiller han NM i Frognerparken. Deretter går turen til USA, hvor han skal spille to turneringen, før US Open for juniorer står for tur. Etter det vil tiden vise om han har nådd målsettingen om å bli topp 10 blant tennisjuniorene i verden eller ikke. Etter hvert er det senioreliten han sikter seg inn på.

– Jo før, jo bedre. Er det ikke det man sier? sier Casper Ruud med et smil.

PS! 16-åringen er storfavoritt til å vinne NM-tittelen i single. I fjor ble han tidenes yngste til å vinne tittelen, da han som 15-åring slo Øystein Steiro i finalen. Årets finaler går torsdag, og dit er Ruud på god vei. I dag slo han Per Erik Ambrosius Soler (6-2, 6-2).

PS2: I double var Ruud sammen med makker Markus Nordby blant favorittene, men i dag ble det et uventet tap mot Franck Christopher Andreas Fog og August Simonsen. Det gikk til tre sett, der Ruud og Nordby tapte 8-10 i game i det avgjørende. Double-finalen spilles onsdag.

PS2: Viktor Durasovic (18) deltar ikke i NM. Han spiller istedenfor en internasjonal turnering.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder