DOBBETSCULLER: Olaf Tufte og Kjetil Borch trener på rostadion, som ligger i hjertet av Rio de Janeiro.

DOBBETSCULLER: Olaf Tufte og Kjetil Borch trener på rostadion, som ligger i hjertet av Rio de Janeiro. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Muskelbuntene Borch og Tufte måtte tøyle kreftene

RIO DE JANEIRO (VG) Roerne Kjetil Borch (26) og Olaf Tufte (40) er så sterke at det ble en utfordring i jakten på den perfekte teknikken til OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det henger over oss ennå når vi blir for ivrige, sier Tufte til VG.

Duoen som utgjør Norges dobbeltsculler møtte i går norsk presse under palmetrær i en hotellhage ikke mange meterne fra Ipanema-stranden i OL-byen. Der snakket de om forventninger og mål – og ikke minst utfordringene på veien mot OL.

– Vi er mer enn sterke nok. Flere ganger vi har dratt i stykker det som er god teknikk, sier Borch, før han utdyper overfor VG hva det vil si å være «for sterke».

Les også: Olaf Tufte sier nei til å bære flagget.

– Du bryter vannet, du bryter rytmen og det blir steinhardt for muskulaturen. Det kan man tillate seg i større grad når man har ressursene til det styrkemessig, men over 2000 meter er man nødt til å fordele kreftene.

KAKEMONSER? Roerne Olaf Tufte (t.h.) og Kjetil Borch på vei til kakefatet under pressetreffet. Bak presseansvarlig Halvor Lea og landslagstrener Johan Flodin. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Tufte tegner et bilde av det:

– Å ro kan du sammenligne med å løpe på holkeføre: Hvis du drar til, går du rett på trynet, sier han.

Fra januar: Tufte hasteoperert med dobbelt så stor albue

Den dårlige vannkvaliteten i Rio de Janeiro har fått mye oppmerksomhet. Den norske duoen, og spesielt Borch, tar alle forholdsregler for å unngå sykdom.

– Det er vanskelig å ta nok forholdsregler, spesielt for meg som regelmessig får vann fra Olaf i trynet, sier 26-åringen.

– Det spytter du elegant på ryggen min, repliserer Tufte kjapt og gliser.

Les også: Da Tufte vant OL-gull: Kysset Aina

Mens Tufte har to gull og ett sølv i OL fra før, har Borch så langt «bare» stått på pallen i EM og VM. Det har han et brennende ønske om å gjøre noe med.

– Jeg er veldig klar for å kunne sette en annen medalje i skapet. Er du ikke klar for det, er du ikke klar for å ro en finale, fastslår Borch.

Tufte sier det kribler like mye nå som for 20 år siden – da han deltok i OL i Atlanta. Lørdag skal dobbeltsculleren i aksjon.

– OL er spesielt. Det er noen som har sagt det før: Verdensmester er noe du er en dag eller to. Olympisk mester er du for alltid. Det å være i OL er det alle roere jobber mot, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder