Kommentar

Litt borte på hjemmebane

Av Øystein Jarlsbo

GOD STEMNING: Håvard Bøkko var ikke langt unna godt gammelt slag på 1500-meteren fredag og 5000-meteren lørdag ettermiddag (bildet) i Sørmarka Arena under verdenscupen på skøyter. Bøkko ble nummer åtte, Sverre Lunde Pedersen tok 4. plass bak tre løpere fra Nederland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

STAVANGER (VG) Foran tredje og siste dag av verdenscupen søndag - tidenes første i Stavanger - må du stort sett lete langt ned på resultatlistene for å finne navnene til norske skøyteløpere.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Espen Aarnes Hvammen (27), Håvard Bøkko (28) og Hege Bøkko (24) : 7. plass på 500 meter, 7. plass på 1500 meter og 12. plass på 1000 meter fredag.

Lørdag: Hege Bøkko nummer tre på 500 meter, Thomas-Henrik Søfteland nummer tre på 5000 meter, Håvard Lorentzen nummer åtte på 1000 meter.

Vel å merke i B-gruppene.

21 løpere fra Norge

Norges beste allroundere i A-gruppen lørdag:

Sverre Lunde Pedersen (den sure) 4. plassen på 5000 meter, Håvard Bøkko - bedre enn han har vært på lenge - 8. plass på samme distanse.

De to nummer to og tre på «kuriosa-sammenlagte» 1500 og 5000 meter, bak Belgias Bart Swings.

BAKGRUNN: – Skal gå for pallen

Ida Njåtun tok 11. plass på sin favorittdistanse 1500 meter.

– Det har vært en opptur for meg denne helgen. Jeg gikk noen gode løp i OL-sesongen og i OL (2013/14). Men det har vært langt mellom høydepunktene, som disse, uttalte Håvard Bøkko i pressesonen mens han fortsatt la beslag på 2. plass.

– Det er godt å gå slike løp igjen. Jeg ble jeg båret frem av publikum. Dette lover godt for VM (distanse om to uker), tilføyde han.

Norges skøyteforbund har benyttet anledningen til å stille med fulle kvoter på hjemmebane i verdenscupen. 11 herrer og 10 kvinner representerer Norge over tre dager i Sørmarka Arena.

Kun seks av dem - fire herrer og to kvinner - var i utgangspunktet gode nok til å gå i distansenes «toppdivisjoner», A-gruppene.

Etterlengtet sponsoravtale - LES SAKEN HER

Norsk skøytesport hører med andre ord stort sett hjemme i 2. divisjon. Et stort opprykk er ikke nær forestående. Internasjonal skøytesport kan by på større bredde enn folk flest antakelig er klar over.

NORGES BESTE - SÅ LANGT: Sverre Lunde Pedersen ble nummer fire på 5000-meteren lørdag (bildet). Søndag er siste dag av verdenscupen i Stavanger, tidenes første i oljebyen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

På resultatlisten fra 1500-meteren for herrer fredag, kommer de 15 beste løperne fra ni nasjoner. Kvinnenes 500 meter - A-gruppen - lørdag var blottet for norske startende. Topp 10: Løpere fra seks nasjoner, dobbelt kinesisk i toppen.

Topp 10 på 1000 meter herrer: Fem nasjoner, Russland på første, tredje og syvende plass.

46 under 36 på 500

Mens interessen for skøyter i den tidligere skøytenasjonen Norge har dalt jevnt og trutt, har den åpenbart vist stigende tendens i andre nasjoner som i idrettssammenheng blir omtalt som store: USA, Russland, Tyskland, Kina, Polen, Canada, samt folkerike som Sør-Korea og Japan.

Og så Nederland, da.

Sverre Lunde Pedersen: – Skal ikke se slik ut (VG+ krever innlogging)

Hurtigløp på skøyter er ikke en sak mellom Norge og Nederland, eller for Nederland alene - selv om Kramer & co stakk av med så å si alle medaljene i Sotsji-OL.

SJELDEN VARE: Det er en stund siden Norge hadde en skøytesprinter i verdenstoppen. Her er han: Espen Aarnes Hvammen tok 7. plass på 500 meter og kan rykke opp noen plasseringer søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

– Det er helt riktig å si at det aldri noen gang har vært større bredde i toppen. På 500-meteren fredag skilte det seks tideler fra nummer én til 20. plass. Hele 46 løpere fra A og B-gruppen gikk under 36 sekunder, sier Espen Aarnes Hvammen.

Han er, vil jeg si, Norges beste skøyteløper for tiden. Det er god grunn til å holde øye med ham på 500-meteren søndag her i Stavanger, i distanse-VM og sprint-VM i februar.

BAKGRUNN: – Det er litt kult

Det bare er elleve måneder siden Ida Njåtun og Sverre Lunde Pedersen vant bronsemedalje sammenlagt i allround-VM. Akkurat nå virker det lite sannsynlig at norsk jubel skal stå i taket, som i Calgary i mars i fjor, i mesterskapene - inkludert allround-VM 5. til 6. mars - mot slutten av denne sesongen.

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. V-cupen skøyter: Stavanger 29.-31. januar: – Skal gå for pallen

  2. Skøytetopper: Bruker to astmamedisiner

  3. Skøytesjefen: – VM-sølv skal bli OL-gull

  4. Skøyte-nedturen: – Burde tatt det mer med ro

  5. Lunde Pedersen: 4. plass sammenlagt - savner Håvard Bøkko

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder