HOPPPENDE GLADE: Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen jublet på denne måten etter OL-gullet på lagsprinten. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bjørgen til VG: - Jeg blir forbannet

Hyller smørerne etter gullet

SOTSJI/OSLO (VG) Ingvild Flugstad Østberg (23) og Marit Bjørgen (33) tok gull på lagsprinten. Nå tas smørerne i forsvar.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er helt uvirkelig. Jeg må bruke dette som motivasjon fremover, sier Østberg etter gull og sølv i sitt første OL.

- Hun er rå. Jeg kjenner igjen mye av meg i Ingvild. Også er vi begge «stutt og butt», sier Bjørgen etter sprintgullet.

Etter at hun gikk inn til sitt andre OL-gull i Sotsji var det en ting som var ekstra viktig for Bjørgen, hun hadde hatt gode ski. Og det ville hun gjerne fortelle mange ganger. Etter at hverken damene eller herrene kom på pallen på stafetten, på grunn av dårlige ski, så har smørerne havnet i fokus.

- Når datteren til Knut (Nystad, smøresjef) blir mobba på skolen, da er det over grensen for dritt, sier Bjørgen.

- Du blir emosjonell når du snakker om dette?

- Ja, jeg blir forbannet. Jeg blir giret, svarer Bjørgen.
Hun er nesten på gråten når temaet kommer opp på pressetreffet etter lagsprintgullet med Ingvild Flugstad Østberg.

Bjørgen syns det er bra folk engasjerer seg i langrenn og følger med på både gode og dårlige ski, men hun oppfordrer folk til å forstå hvor grensen går for hatefulle tilbakemeldinger.

Flere av smørerne har mottatt sms og eposter fulle av hets etter smøretabbene.

- Det gikk litt skeis. Men smørerne jobber fem-seks timer mer enn alle andre. Så var de litt uheldige, men det er en del av gamet, sier Bjørgen.

Derfor tok hun turen til smøreboden etter herrestafetten. Hun ville vise smørerne at hun støttet dem.

- De skulle få føle at de gjør en fantastisk jobb, sier Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen bryter inn under intervjuet og har dette på hjertet:

- Om alle i Norge hadde jobbet like mye som smørerne våre, da hadde det gått bra med Norge, sier Kristiansen.

- Hvordan ladet dere opp til lagsprinten?

- Vi spilte Mattis. Vi tapte begge to, så vi tok det som et godt tegn, sier Bjørgen.

Som ventet sto gullkamp i dagens teamsprint mellom Finland og Norge, men allerede på den andre etappen tok Marit Bjørgen kommandoen.

Finland klarte aldri å tette luken, etter bunnsolide etapper av Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen. Sverige tok bronsemedaljen.

REFERAT: VG fulgte lagsprintene for kvinner og herrer

- Etter det som hendte på damestafetten er dette en fantastisk revansj. Dette smakte så jækla godt. Også for de i smørebua. De tror jeg har det godt nå, sier VGs langrennsekspert Thomas Alsgaard i VGTVs OL-studio.

Han mener de norske smørerne fortjener ros etter bøttevis med kritikk.

- Det er helt klart en revansj. I dag hadde de veldig gode ski, men de har blitt dømt nord og ned for kompetansen sin. Men alle bommer av og til. Det var bare uheldig at de gjorde det på stafettene i OL, som er det viktigste vi har. Engasjementet ble stort, sier Alsgaard.

DIREKTE: Følg OL i VGs direktestudio

- De som trodde at disse er i elendig form, får tenke om igjen, sier NRKs langrennskommentator Jann Post i VGTVs OL-studio.

Han lot seg spesielt imponere av Marit Bjørgen, som gikk fra konkurrentene på sine etapper.

- Når Marit er i dette siget, er det ingen i verden som følger henne, sier Post.

PROTOKOLL: Gratuler sprintjentene med gullet!

Feltet kom sammen inn til første veksling - med Finland og Norge helt i tet. Marit Bjørgen gikk en glimrende annen etappe, og fikk en liten luke på knappe tre sekunder til Finland.

- Marit skal tåle dette her, jeg kan ikke skjønne noe annet. Hun kjenner seg selv så godt, kommenterte Thomas Alsgaard i VGTVs OL-studio.

Østberg gikk en solid tredje etappe - og vekslet 1,6 sekunder foran Finland.

Bjørgen gikk en ny superetappe, og sendte Østberg ut fem sekunder foran Finland på den nest siste etappen.

- Det ser ut som hun har tonnevis av krefter. Hun bare spar på, kommenterte langrennsekspert Svein Tore Samdal på TV 2s OL-sending.

Østberg gjorde jobben på den femte etappen. Bjørgen startet på den siste etappen 4.48 sekunder foran Finland.

Norge og Finland var overlegne i hvert sitt semifinaleheat tidligere i dag, og VGs langrennsekspert Thomas Alsgaard spådde en jevn gullkamp mellom de to nasjonene.

Marit Bjørgen tok gull på 15-kilometeren med skibytte, men har ellers hatt et skuffende mesterskap. Hun trynet i semifinalen under den individuelle sprinten, «kollapset» på 10-kilometeren med dårlige ski og ble nummer fem på stafetten etter en ny smørefiasko.

Ingvild Flugstad Østberg tok sølv på den individuelle sprinten, hennes første internasjonale mesterskapsmedlaje, og har hatt et glimrende mesterskap.

I fjorårets VM i Val di Fiemme falt Østberg i lagsprinten, og Norge måtte dermed ta til takke med en skuffende fjerdeplass.

Maiken Caspersen Falla, som vant den individuelle sprinten i OL, ble vraket til dagens teamsprint.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder