SKRYTER: Finn Christian Jagge mener Magnus Carlsen er en av Norges beste idrettsutøvere. Foto: OLE KRISTIAN STRØM, FREDRIK SOLSTAD

«Finken» om Carlsen: - Norges desidert beste idrettsutøver

OL-vinner Finn Christian «Finken» Jagge kaster seg inn i debatten om at sjakk er idrett eller ikke.

  • Jakop kristoffersen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På spørsmålet om sjakk er idrett, som VG-kommentator Truls Dæhli satte på dagsorden med sin kommentar mandag, sier Jagge følgende i kommentarfeltet på VG Nett:

- Jeg ser på Magnus Carlsen som idrettsutøver, og ikke bare det, men Norges desidert beste idrettsutøver!

På telefon med VG begrunner OL-vinneren i slålåm fra Albertville i 1992 kommentaren sin slik:

- Carlsen er uten tvil Norges største idrettsutøver akkurat nå. Det er ikke en milliard mennesker som følger med på alpint for å si det sånn, forteller «Finken» og legger den internasjonale interessen for sjakk til grunn.

- Og det er ennå færre som følger med på Northug. Vi som har drevet med vinteridrett må nok innse at det ikke er mange andre enn oss som interesserer seg for vinteridrettene.

Den tidligere OL-gullvinneren skryter også av «Tutta».

- Dameklassen vinnes av Suzann Pettersen, herreklassen vinnes av Magnus Carlsen. Jeg er stolt av å ha to utøvere i toppen i to verdensidretter, sier han i kommentarfeltet.

Beundrer den mentale styrken

Skihopper Tom Hilde og skiskytter Johannes Thingnes Bø har fulgt med på Carlsen under VM.

MENTALT KREVENDE: Tom Hilde trekker de lange kampene og de mentale kravene i sjakken. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.

- Sjakk er ikke fysisk, men å sitte flere dager, med seks timer lange partier må være veldig krevende mentalt, sier landslagshopperen.

- Det er nok vel så tøft som det vi gjør, fortsetter han med. Han har fulgt med på Carlsen under verdensmesterskapet.

Landslagshopperne har sin første samling for sesongen mandag, og Hilde regner med at Carlsen blir en snakkis under samlingen.
- Nå har jeg ikke fått møtt de andre ennå, men vi kommer nok til å følge med ja. Vi har jo ikke tid til å følge med hele tiden, men det kommer nok til å stå på i bakgrunnen.

Ser likheter mellom skiskyting og sjakk

SER LIKHETER: Johannes Thingnes Bø ser likheter i den mentale delen av skiskyting og sjakk. Foto: GEIR OLSEN/VG

I skiskytterleiren derimot har de for alvor blitt smittet av sjakkfeber. Johannes Thingnes Bø sammenlikner det mentale i sjakken med skiskyting.

- Det er veldig tøft mentalt, og sånn sett er det nok ganske likt det vi er gjennom, sier han.

- For eksempel på siste runden eller skyting må man være 100 prosent til stede. Hvis ikke skyter man bom, og så kan alt være over. Om man ikke er 100 prosent til stede i sjakk gjør man feil, slik Anand har gjort.

- Idrettsforbundet burde skynde seg

Hverken Thingnes Bø eller Hilde vil kommentere om Sjakkforbundet burde få bli en del av Norges Idrettsforbund. «Finken» på sin side, har en klar oppfatning.

- Jeg trodde sjakk var en del av idrettsforbundet, og var sikker på at det ble regnet som en idrettsgren. Når det nå viser seg at det ikke er det, mener jeg idrettsforbundet burde skynde seg å få det inn, forteller han.

- Også må man jo få med seg at Carlsen faktisk har gått på Norges Toppidrettsgymnas, så det er jo tydeligvis deler av Idretts-Norge som mener at sjakk er en idrett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder