LANGLØP: Vibeke Skofterud stiller ikke til start i NM på grunn av sykdom, men 33-åringen satser på å gå det tradisjonsrike Marcialonga i Italia søndag 26. januar. Foto: MATTIS SANDBLAD

Skofterud gir seg på landslaget

Vasaloppet-vinneren gir opp OL og satser på langløp

LILLEHAMMER (VG) Vibeke Skofterud (33) har bestemt seg, hun gir seg på landslaget og satser på langløp.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Torsdag (i morgen) starter NM på ski i Lillehammer. Mesterskapet går uten Skofterud som er småsyk. I dag avslører også Skofterud at hun gir seg på landslaget, 14 år etter at hun debuterte i verdenscupen.

- Jeg dropper å satse mot OL og går heller langløp for Team NPRO. Marcialonga om halvannen uke blir første renn, sier Skofterud til VG.

Avbrøt Tour de Ski

Landslagsledelsen og trenere er kjent med Skofteruds beslutning om å satse på langløp.

33-åringen avbrøt Tour de Ski i begynnelsen av januar og dro hjem før etappen i Toblach.

- Jeg har en forferdelig dårlig følelse. OL bekymrer meg svært lite nå. Jeg drar ikke dit bare for å være med. Jeg har vært med på dette så lenge, at jeg drar ikke til OL for en 10. plass, sa Skofterud til VG da.

VM-debuterte for 13 år siden

Skofterud debuterte i verdenscupen allerede som 19-åring. Hun VM-debuterte i Lahti i 2001. Men OL i Sotsji blir uten 33-åringen, som tok stafett-gull i OL for snart fire år siden.

Skofterud vil fortsette og satse på langløp også neste sesong. Dermed er landslagskarrieren over for en av Norges mest folkekjære langrennsløpere. Men hun stiller seg til disposisjon for verdenscupdeltakelse og VM i Falun neste år, dersom formen skulle tilsi det.

NYTT FJES: Vibeke Skofterud kom på pallen begge dager under verdenscupen i Cogne i Italia for 13 år siden. Anders Aukland og Bente Skari smiler for et nytt langrennsfjes. Foto: GEIR OLSEN

Skofterud, som også skriver om avgjørelsen om å forlate landslaget på sin blogg, var på pallen i verdenscupen for første gang i desember 2001. Hun ble nummer tre på 5 kilometer klassisk i Cogne i Italia. Bente Skari vant. Dagen etter ble Skofterud nummer to på sprinten.

Hun har opplevd mange oppturer og nedturer. I tillegg til OL-gullet fra 2010, var hun med på laget som tok VM-gull på stafett i Holmenkollen for tre år siden. På Universitetsplassen i Oslo ble hun sammen med resten av stafettlaget hyllet av titusenvis av nordmenn.

Historisk Vasalopp-seier

GULLJENTE: De norske damene tok VM-gull på stafett på hjemmebane i Holmenkollen i 2011. Etterpå ble Therese Johaug (fra venstre), Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira hyllet på Univeristetsplassen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

33-åringen fra Østfold, som bor i Oslo, har til sammen 12 pallplasser i verdenscupen, men hun har aldri lykkes i å vinne et verdenscuprenn. Men i mars 2012 ble hun historisk da hun ble den første norske kvinnen til å vinne Vasaloppet. Hun gikk det 90 kilometer lange langrennet på fire timer og åtte minutter og knuste den tidligere løyperekorden for kvinner med over åtte minutter.

Skofterud har en avtale med Team NPRO ut sesongen, men er avhengig av å skrive en god lagavtale også neste vinter for å kunne fortsette satsingen. Etter det VG kjenner til har flere aktører allerede vist sin interesse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder