Manageren til VG: - Petter har gjort jobben selv

Gjengen bak Northug: Ole Thonstad (sportslig leder) (fra venstre), Tom Magne Jonassen (kiropraktor), Are Løset (lege), Are Sørum Langås (manager) og Stig Rune Kveen (trener) har jobbet med å få Northug tilbake til toppen. I går kveld var målet nådd, men gjengen pratet om nullstilling og tremil før de kostet på seg seiersmilet for VG. Foto:Helge Mikalsen,VG

Denne gjengen har gjenreist Northug

FALUN (VG) Dette er Petter Northugs viktigste støttespillere i hans gjenreisning til langrennstronen. Men da Northug var samlet med støttespillerne sent i går kveld var tankene rettet mot lørdagens tremil.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

For det var ingen overdreven feiring å spore i Northugs private team sent i går kveld, etter skistjernens sprintgull og gjenreisning på langrennstronen.

Lite gullfeiring

Det var en stemning av lettelse men dempet begeistring blant Northugs viktigste menn og men seiersgliset kom til slutt frem foran VGs blitz.

– Det er nullstilling og tremilen som er i tankene nå, sier manager Are Sørum Langås til VG.

I Falun i går kveld hadde Northug en kortere samling med støttespillerne der målet var å få sprinten ut av kroppen raskere på behandlingsbenken.

Northug, som må ut av landslagets hotell for å få sin private behandling, slappet av da VG møtte hans viktigste støttespillere. Trønderen ventet på kveldens siste behandling.

Og der var han sammen med personene som har hjulpet ham tilbake, først som person og deretter på veien mot gullet hjemme i Trondheim og ute på reise:

* Manager Are Sørum Langås

* Sportslig leder Ole Thonstad

* Trener Stig Rune Kveen

* Lege Are Løset

* Kiropraktor Tom Magne Jonassen

Les: Pappa Northug: - Imponert over hvordan Petter har taklet dette

Mente han skyldte støttespillerne gull

At disse personene som har jobbet tettest med Northug har betydd mye for ham det etter det tunge året, var det liten tvil om at skistjernen satte prise på etter triumfen i går. For tidligere på kvelden sa han dette om betydningen av apparatet og de nærmeste han har rundt seg.

– Etter det som skjedde i vår, så kjente jeg at det var én ting jeg skyldte de rundt meg, som jeg skyldte det norske folk. Det var å vise at det går an å reise seg igjen og da ville jeg gjøre det på en ordentlig måte. Mitt svar er å vise det under VM i Falun når man går med flagget på brystet. Derfor blir det veldig følelsesladet når en vinner et sånt skirenn som i dag, sa Northug en drøy time etter at karrierens kanskje viktigste seier var i boks.

Men Are Sørum Langås som har vært svært tett på Northug gjennom nesten to år utenfor landslaget, pratet varmt om Northugs vilje til å komme tilbake etter at gullet var sikret.

– Det er kjempeviktig for oss at Petter har gjort jobben selv. Det er det ingen tvil om. Jeg tror nok vi skal tilbake til Sotsji-OL der han bestemte seg for at dette ikke skulle skje igjen. Vi vet utrolig godt at han har gjort den jobben som skal til og det vet han også. Men å få beviset på det med gullmedaljen rundt halsen er kjempeviktig. Det spiller ikke noen rolle at vi vet det. Han må vise det, sier Langås som hadde en dag med nerver i helspenn.

Artikkelen fortsetter under bildet

FAMILIETRIUMF: Tomas Northug ble sist i finalen, men omfavnet broren Petter liggende på bakken i målområdet etter gulløpet på sprinten. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

- Ikke tilfeldig

I går kveld var han langt roligere da han troppene ble samlet til en fotosession med VG på glattisen ute i gaten.

– Vi vet hva som ligger bak og det er ikke tilfeldig at Petter Northug er tilbake som verdens beste skiløper, sier Langås.

Trener Stig Rune Kveen var ny trener for kompisen denne sesongen og han har bodd og levd tett på skistjernen siden han tok over jobben.

– Han hadde en ræva sesong i fjor og det var stang ut. Han har vært veldig giret på å reise kjerringa og at han skulle klare det i første løpet, det er magisk. Vi la en skikkelig samlingsplan og en grovplan ganske fort. Vi booket alt av flybilletter og hoteller så det var satt helt frem til VM. Vi la en veldig bra plan og det var klart i sommer. Det var bare å fylle på trening. Det har vært solid, sier Kveen som sammen med Ole Thonstad har hatt ansvaret for treningen til gullvinneren.

DUELL:Ta VGs store svensketest her!

- Seier for alle

– Jeg tror det er det råeste jeg har sett av en skiløper noen gang den finalen, sa Ole Thonstad da VG pratet med ham kort tid etter gulløpet.

– Alt har gått etter planen når det gjelder trening og motivasjonen har vært på topp. Alt har gått veien. Vi har sett at han har vært nøye med alt av økter og det mellom øktene. Alt har vært fokusert mot VM. Det har vært en fordel at alle har vært samlet i Trondheim. Vi har hatt møter og diskutert trening og planer, sier Thonstad som mener det har vært stålkontroll i teamet på hele oppkjøringen før og etter at sesongen startet.

Ettersom ingen andre enn landslagsutøverne og landslagets støtteapparat har adgang til landslagets hotell, er Northug daglig på behandlingsbenken hos kiropraktoren sin Tom Magne Jonassen.

– Vi har fulgt Petter tett og systematisk siden våren og derfor er det godt å få bekreftelse på at det som er gjort har vært systematisk riktig. Det har vær brukt mye tid og fokus på komme dit vi er i dag. Det er en seier for alle, men aller størst er seieren for Petter selv. Det er mye som skal ut, sier Jonassen.

Lørdag går tremilen som er Northugs andre sjanse til gull i årets VM. Nå er Northug favoritt der også.

Les også

 1. Bronse-Ola satser mot nytt gull i OL

  FALUN (VG) I følge Ola Vigen Hattestad (32) er dette forskjellen på gull og bronse: Bronse gjør ham glad, men ikke…
 2. Truls Dæhli kommenterer: Større blir det ikke

  FALUN (VG) Helt siden det fatale øyeblikket i mai har vi lurt på om skiløperen Petter Northug kunne bli seg selv igjen.
 3. Dette skjer i Falun-VM i dag - 20. februar

  Her er VGs oversikt over dagens aktiviteter i ski-VM i Falun.
 4. Mamma og pappa Northug til VG om sønnens gjenreisning: - Imponert av hvordan Petter har taklet dette

  FALUN (VG) Petter Northug fikk sin tårevåte gjenreisning som skiløper etter fiaskoåret.
 5. Northug med tårer i øynene på medaljeseremonien: – Jeg prøver å holde tilbake, men

  OSLO/FALUN (VG) Petter Northug (29) og Marit Bjørgen (34) fikk de synlige bevisene på sprintgullet i Falun sentrum…
 6. Northug følte han skyldte familien å reise seg

  FALUN/OSLO (VG) Petter Northug (29) klarte ikke å holde tilbake tårene da han sto på pallen etter å ha fått oppfylt sin…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Northug brukte millionsum i
  høyden for å gjenreise karrieren

 2. Northug har syv hjelpere med seg til VM

 3. Jubelsesongen gir lønnsfest: Northug kan øke inntekten med 40 prosent

 4. Mamma og pappa Northug til VG om sønnens gjenreisning: - Imponert av hvordan Petter har taklet dette

 5. Tror Falun-faktoren kan gi Northug VM-gull

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder