NORGES SJAKK-RONALDO: Her på gutterommet på Lierskogen bruker Aryan Tari datamaskiner og sjakkbøker til å gjenskape gamle sjakkpartier. Han blir av eksperter beskrevet som en uforutsigbar spiller, som Cristiano Ronaldo (plakaten) er på fotballbanen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Aryan (14) er Norges nye sjakkrakett

Hylles av ekspertene som det største sjakktalentet siden Magnus Carlsen

14-åringen: - Vanskelig å bli Magnus

LIER (VG) En tilfeldig bursdagspresang ni år tilbake snudde opp-ned på livet til Aryan Tari (14). Nå er han blant verdens største sjakktalenter. Og han lovprises av norske eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Presangen var til storebroren. Den var et sjakkbrett, og siden den gang har han hørt flere ganger hvilket talent han er.

Først på Karl Johan i 2007, i kamp mot Jamaicas høyest rankede sjakkspiller. Da var han åtte år.

Jamaicanerens regler var enkle: 20 kroner for å delta. 4000 kroner for seier.

- Han var selvsikker i starten, men så ble han svett og nervøs. Flere kom for å følge kampen, forteller Aryan.

Partiet endte med en smått sjokkerende remis (uavgjort).

Slo alle

Så, til en park i New York. Folk flokket seg rundt unggutten fra Norge i takt med seirene og bytte av motstander. Den ene bedre og eldre enn den andre. Plutselig sto 50 personer rundt sjakkbrettet. For ingen maktet å slå ham.

Og tilskuerne i både New York og på Karl Johan måtte spørre: «Er dette den nye Magnus Carlsen?»

Så har Norge en ny verdensener, en ny Magnus Carlsen (22), på gang?

Trener mye

HJELP FRA FORELDRENE: Her poserer Aryan med bronsepokalen fra U14-EM tidligere i år. Pappa Siamak og mamma Faranak Tari bruker rundt 200.000 kroner i året på Aryans sjakkreiser rundt om i verden. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

VG møter Aryan Tari og hans norsk-iranske familie hjemme i Lierskogen. Det største talentet i Norges gylne sjakkgenerasjon i kjølvannet etter Carlsen.

- Vi får se. Det er vanskelig å bli Magnus Carlsen. Men samtidig hadde han mange flere muligheter enn meg. Da han var like gammel som jeg er nå, hadde han flere trenere, sponsorer og tok seg et friår fra skolen for å reise rundt og spille sjakk. Derfor gikk det så fort for ham. Det har ikke jeg hatt mulighet til, svarer Tari.

«Internasjonal mester»

Like offensivt som Taris svar, er spådommene til norske sjakkeksperter om 14-åringens fremtid. Sjakkspillerne Hans Olav Lahlum og Simen Agdestein kaller ham «det største sjakktalentet i norsk historie siden Carlsen», Norges sjakkpresident, Jøran Aulin-Jansson, mener Tari kan «nå så langt han bare vil».

Men til tross for færre muligheter enn Carlsen i ung alder, har 14-åringen rukket å gjøre seg bemerket i sjakkmiljøet internasjonalt.

For to år siden ble han juniornorgesmester som 12-åring, i kamp mot åtte år eldre motstand.

Året etter, 13 år gammel, fikk han sjakktittelen «internasjonal mester».

For å sette det i perspektiv: Norges 2. beste sjakkspiller i historien, Simen Agdestein, fikk tittelen da han var 15 år. Magnus Carlsen var 12.

Og han er for øyeblikket verdens tredje beste 14-åring på den internasjonale FIDE-rankingen. Men hvordan?

Artikkelen fortsetter under bildet

FYLT TIL RANDEN: Aryan Tari har allerede fylt to glasskap til randen med pokaler i løpet av de årene han har spilt sjakk. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG


- Jeg elsker sjakk. Og så trener jeg mye, minst tre timer daglig. Men alle dagdrømmene om sjakk - på skolen, i sengen, ved middagsbordet - kan jeg ikke tallfeste. De er det mange av.

Carlsen er blant forbildene som Tari studerer flittig hjemme på gutterommet, mens han flytter brikkene på sjakkbrett på skrivebordet, flankert av to datamaskiner til research, pluss flust med sjakklektyre til inspirasjon.

- Magnus sa en setning til meg da jeg var åtte år, som jeg aldri kommer til å glemme. Han sa: Spill alltid mot motstandere som er bedre enn deg. Det er de som gjør at du blir en bedre sjakkspiller.

Har fylt skapet

I de seks årene etter ordene sank inn har Aryan gjort ord til handling, og fylt to glasskap hjemme i Lierskogen til randen med pokaler.

- Norge ble for lite og motstanderne for lette, sier Tari.

Så de siste årene er det blitt over 100 reisedøgn årlig i sjakkøyemed. Og årlige reiseutgifter på rundt 200.000 kroner, det meste fra familiens lomme.

- Aryan sa en gang at han ikke ville reise på sommerferie. Han ville spille sjakk. Så da har vi gjort det, sier pappa og dataingeniør Siamak Tari.

- Målet er å bli topp 50 i verden. Men da må jeg reise for å møte tøffe motstandere, akkurat som Magnus gjorde, fastslår Aryan.

Den neste i rekken

VG fikk tre norske sjakksprofiler til å sette talentet til Aryan Tari i perspektiv. De er samstemte i at bare Magnus Carlsen overgår 14-åringens potensial.

Hans Olav Lahlum, krimforfatter, historiker, SV-politiker og sjakkentusiast:

- Jeg vet at Magnus (Carlsen) har veldig tro på Aryan. Han er veldig seriøs for alderen og har trent mye. Han er kanskje det nest største talentet i norsk sjakkhistorie etter Magnus. Det er for tidlig å si hvor langt han vil nå, men han har et svært stort sjakktalent.

Simen Agdestein, Norges nest beste sjakk-spiller i historien:

- Han er den neste i rekken av norske stortalenter i sjakk. De er det ikke mange av. Det største talentet siden Magnus, helt klart. Han er mye bedre nå enn det jeg var på hans alder. Og jeg var på et tidspunkt topp 20 i verden.

Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund:

- Jeg har aldri møtt noen som er så glad i sjakk som Aryan. Det måtte i så fall vært meg selv. Aryans talent er det nærmeste jeg har sett noen har vært Magnus' talent - noen sinne. Og han blir bare bedre og bedre. Han er blant verdens største sjakktalenter, uten tvil.

PS: Aryan Tari spiller i øyeblikket ungdoms-VM. Der har han så langt tatt 5,5 poeng av syv mulige og er nummer 12, ett poeng bak ledende Li-Di fra Kina. Totalt skal det spilles 11 runder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder