TILBAKE FOR FULLT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vist meget god form de siste ukene, i dag går hun 10 kilometeren på Røros. Her fra treningen i NM-løypene onsdag. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Slik er 28-åringens suksessoppskrift: Jacobsen har kuttet drastisk på treningsmengden

RØROS (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) slapp seg helt
ned til 10 timer trening i uken, da kom formen. Men VM-sprinten har hun gitt opp.

Artikkelen er over fem år gammel

Etter en 14. plass på 10 kilometer klassisk under den nasjonale åpningen på Beitostølen, etterfulgt av 30. og 34. plass under verdenscupen i Lillehammer var det ingen tvil, noe var galt med 28-åringen.

- Jeg kan ikke sette fingeren på en ting, sier Jacobsen.

Live 10.45: 10 km fri teknikk kvinner

Live 12.30: 15 km fri teknikk herrer

Kanskje var hun overtrent. I løpet av en lang karriere opplever mange at det på ett tidspunkt bikker over den veien. Da kroppen ikke svarte på hardøkter valgte hun denne løsningen: Hun kuttet drastisk på treningstimene.

- Noen uker var det bare 10-12-15 timer. Og ingen økter over to timer. Det ble mange små økter, sier Jacobsen til VG.

- Opplevdes det ikke som litt skummelt å trene så lite, da du visste hva de andre trente?

- Nei, det var ikke så skummelt å trene mindre. Det handlet om å tro at det var det lille som skulle til, svarer Jacobsen.

Mange grunner til sliten kropp

Hun står over NM-sprinten fredag, en plass på sprintlaget til VM har hun gitt opp. Men på distanse har hun vist at hun er tilbake. Hunvant 10 kilometeren i Rybinsk forrige helg. Og hun vant 15 kilometer fellesstart med skibytte under Skandinavisk Cup i VM-løypene i Falun for halvannen uke siden.

Hun legger til at flere av damene på laget har vært gjennom noe av det samme, og nevner Marthe Kristoffersen og Marit Bjørgen. Hun har forsøkt å lære av dem.

- Det var frustrerende til tider, men jeg forholdt meg rasjonelt til det. Kroppen var sliten. Det kan ha vært mange ting som spilte inn i det. Jeg var snill med kroppen, sier Jacobsen.

Og da løsnet det altså. Og denne måneden har kroppen svart positivt på hardtrening.

- Jeg er på god vei mot VM. Nå har jeg jobbet med formen i tre-fire uker, det er fortsatt noen uker igjen til VM, sier Jacobsen.

Steira på vei mot VM-form

GÅR FOR VM-PLASS: Kristin Størmer Steira. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Kristin Størmer Steira er også i ferd med å finne formen i «tolvte time» for å bli VM-klar. Hun brakk bekkenet i september. Tålmodig har hun trent seg tilbake. Under verdenscupen i Rybinsk fikk hun med seg en 5. og 6. plass. Hun føler presset foran NM.

- Jeg har vært nervøs foran hver treningsøkt i det siste. Jeg har kjent det krible i magen, sier Steira.

Hun går 10 kilometeren og 15 kilometer fellesstart med skibytte under NM. En plass på stafetten i VM har hun gitt opp.

- Det er så mange som har gått bra. Men jeg må jo tro at på en veldig god dag, så kan jeg ta medalje på distanse i VM, sier Steira.

Både Marit Bjørgen og Therese Johaug går sin eneste NM-distanse torsdag. De reiser på høydeopphold i Italia allerede lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder