UØNSKET: Travkusk Atle Hamre gikk til sak mot Det Norske Travselskap for å få tilbake sin lisens, men tapte. Nå mener flere toppkusker at den utestengte 55-åringen må få lov til å oppholde seg på norske travbaner. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Norsk toppkusk mener Atle Hamres travbane-nekt må oppheves

Tom Erik Solberg: - Når Schumann er på travbanen, bør også Hamre få lov

Toppkusken Tom Erik Solberg (39) mener Det Norske Travselskap må slutte fred med utestengte Atle Hamre (55).

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det ville vært det beste for alle parter. Atle Hamre har sonet straffen sin. Jeg kan ikke skjønne at det er noe problem at han kjører hestene til sin bror på Jarlsberg Travbane, sier Solberg.

Tidligere i dag kunne VG fortelle at den livstidsutestengte Atle Hamre skal ha kjørt såkalt hurtigarbeid med hestene til bror Frode Hamre flere ganger på Jarlsberg Travbane de siste månedene.

BER HAMRE FÅ FRED: Tom Erik Solberg mener travsporten hadde vært tjent med at Atle Hamre igjen fikk lov til å oppholde seg på norske travbaner. Foto:Eirik Stenhaug,

Daglig leder på Vestfold-arenaen Øystein Dale har sett seg så lei på de stadige besøkene fra mannen som er uønsket på norske travbaner at han mener bror Frode Hamre bør få sin lisens suspendert. Generalsekretær Rune E. Gustavsen i Det Norske Travselskap (DNT) svarer at han har avtalt møte med Frode Hamre der han vil ta opp den betente saken.

- Folk på travbanen som har gjort verre ting

Men Tom Erik Solberg, som vant flest løp av alle travkusker i 2012, mener Atle Hamre har ferdigsonet sin straff etter to lange fengselsdommer for pengeutpressing.

- Jeg synes at DNT burde komme til enighet med Atle, og at han får lov til å trene hester på Jarlsberg Travbane. Det er folk på norske travbaner som har gjort verre ting. På Drammen Travbane i går møtte jeg Schumann, sier Solberg - og sikter til den Nokas-drapsdømte mannen Kjell A. Schumann som ble løslatt i fjor høst.

HESTEINTERESSERT: Drapsdømte Kjell A. Schumann malte hester under sitt fengselsopphold. Dette bildet er fra 2006. Mandag var han på Drammen Travbane. Foto:Hugo Bergsaker,VG

- Når Schumann får lov til å begynne på nytt, bør også Atle få lov til det. Alle vet at Atle Hamre er med og står bak driften på gården til Frode Hamre. Jeg tror ikke lenger han har noen ambisjoner om å kjøre travløp, men jeg mener at det beste ville vært om man kom til et kompromiss der han fikk lov til å trene og oppholde seg på travbanen. Da kunne vi fått lagt denne saken død en gang for alle. Slik det er nå så blir det aldri fred, sier Tom Erik Solberg til VG.

Norges mestvinnende kusk i fjor, Eirik Høitomt, ønsker ikke å ta stilling til saken.

- Jeg vil ikke uttale meg om det. Jeg forholder meg nøytral i saken, sier Høitomt.

- Bør betale pengene han skylder DNT

Geir Flåten, kusk og trener med Jarlsberg som hjemmebane, forteller at han selv har sett Atle Hamre kjøre på travbanen - selv om han ikke har hatt lov.

- Jeg har vel observert ham noen få ganger. For oss andre spiller det ingen rolle om det er Atle eller Frode som kjører med hestene i banen, men det er en del mennesker som synes det er negativt for sporten generelt, sier Flåten.

Han mener en fornuftig løsning på saken kunne ha vært at Atle Hamre gjorde opp for seg økonomisk overfor DNT. Den tidligere toppkusken skylder ifølge generalsekretær Rune E. Gustavsen travfellesskapet en million kroner i saksomkostninger.

- Hvis han skal komme tilbake som travtrener bør han vel uansett først gjøre opp for de pengene han skylder DNT, sier Geir Flåten.

Svensk toppkusk mener Frode Hamre ikke bør straffes

VGs avsløringer rundt Atle Hamres ulovlige treningsrunder på Jarlsberg har også skapt oppmerksomhet i travinteresserte Sverige. En av broderfolkets mest suksessrike trenere og kusker Lutfi Kolgjini skrev på Twitter tidligere i dag at «norsk trav fortsetter å skyte seg selv i senk» hvis man inndrar Frode Hamres lisens fordi storebroren har kjørt hestene hans på Jarlsberg.

UTESTENGT: Dette bildet skal vise Atle Hamre på et såkalt hurtigarbeid på Jarlsberg Travbane. Foto:PRIVAT,

- Det blir helt feil om man skal straffe Frode, som er en tredje part, for at Atle kjører hestene hans. De får heller ringe politiet hvis de ser Atle Hamre på Jarlsberg Travbane, sier en lattermild Kolgjini til VG.

Han støtter Tom Erik Solbergs uttalelser om at Atle Hamre bør få lov til å oppholde seg på travbanen.

- Det ville vært den beste løsningen for alle parter. Atle har fått sin straff, sier Lutfi Kolgjini.

Generalsekretær Rune E. Gustavsen har ikke besvart VGs henvendelser tirsdag. Mandag sa han følgende om at Atle Hamre skal ha trent lillebrorens hester på Jarlsberg Travbane:

– Jeg synes ikke det er noe særlig. Han skylder også DNT-fellesskapet en million kroner i saksomkostninger uten at han gjør noe med det. Vi kan ikke sitte å se på at en person bare ignorerer en dom i norsk rettsvesen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder