UNGT GULL-HÅP: Tiril Sjåstad Christiansen (18) vant X-Games for snart ett år siden og er gullfavoritt i slopestyle for twintipkjørere i Sotsji 11. februar. Her under pressetreffet ved Mathallen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Helge Mikalsen
UNGT GULL-HÅP: Tiril Sjåstad Christiansen (18) vant X-Games for snart ett år siden og er gullfavoritt i slopestyle for twintipkjørere i Sotsji 11. februar. Her under pressetreffet ved Mathallen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Helge Mikalsen

- Dette er min sjanse til å bli best

Twintip-Tiril (18): Mentalt forberedt til å vinne Sotsji-gull

SPORT

MATHALLEN (VG) Tiril Sjåstad Christiansen (18) opplevde «en vanvittig nedtur» i VM på hjemmebane forrige sesong. Nå er hun mentalt klar for å vinne Norges første slopestyle-gull på twintip-ski.

Publisert:

- Det var så dårlig som det kunne bli. Jeg ble skadet og fikk bare to dager på ski før VM. I tillegg ble jeg matforgiftet. Men det var bra også. Jeg fikk bevist for meg selv at det ikke er «ok» å gjøre det dårlig, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Hun var bare 17 år gammel da hun vant gull i slopestyle - som er ny OL-øvelse på snowboard og twintipski - i prestisjefylte X-Games i januar forrige sesong.

VM-revansj

Etter 11. plassen i freestyle-VM på Voss i mars, kom hun tilbake og tok 2. plass i den europeiske utgaven av X-Games i franske Tignes to uker senere.

Denne sesongen åpnet hun med to suverene seirer i verdenscupen og World Tour Open på New Zealand. Sportssjef Christopher Frankum mener at han aldri har sett henne sette et bedre «run» enn da.

Tiril Sjåstad Christiansen er enig.

Til VG forklarer hun bakgrunnen for den voldsomme fremgangen.
Mental trening. Rettere sagt: Lesing av bøker om mental trening.

- Vi har en mental rådgiver på Olympiatoppen, Anne Marte Pensgaard, som vi kan bruke. Jeg har ikke brukt henne så mye. Men jeg har gått en del «mentale kurs» og lest bøker om det. På vei opp til den første konkurransen i New Zealand i høst, leste jeg en bok i bilen. Det hjalp meg mye, røper Tiril Sjåstad Christiansen.

Farmors konkurranseinstinkt

- Jeg prøver å tenke at dette er min sjanse til å bli best. Og hvorfor ikke ta den? Istedenfor å uttale at du ikke kan bli best, at du ikke vet om du klarer det, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

- Mange sier «det det er vel ingen vits å bli så skuffet». De er ikke klar over hvor stort nederlag det er for oss ikke å få det til, etter å ha lagt ned så mye tid. Jeg har et sykt stort konkurranseinstinkt og blir piss sur når jeg taper. Det er en god ting, for da blir jeg påminnet den gode følelsen det er å vinne, forklarer hun.

På spørsmål hvor hun - som tross alt ikke har levd så lenge - har denne holdningen fra, svarer Tiril fra Geilo at «hele familien», spesielt på farssiden, har et sterkt konkurranseinstinkt.

Og at farmor på over 80 kanskje er verst i så måte.

Yngst i Sotsji

- Du har reflektert over det mentale og snakker, allerede, om at «hovedfokus nå» er maten i Russland og at du ikke har noen tid å sløse bort. Du vil antakelig være Norges yngste OL-deltaker i Sotsji, men virker veldig moden?

- Søsteren min Pia (Rivelsrud Christiansen, 32), som egentlig er halvsøsteren min, har hatt størst innflytelse på meg. Hun er 15 år eldre enn meg. Vi er gode venner og hun har vært aktiv alpinist. Hun er liksom 16 år gammel i hodet, og jeg er litt eldre enn mine 18. Vi møtes på halvveien, kan du si.

- I tillegg bor jeg sammen med broren min (skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen). Han er tre år eldre, og jeg har mange venner som er eldre, svarer hun.

Skal gi jernet

Helene Olafsen (23), som falt og ble nummer fire i snowboardercrossfinalen i Vancouver-OL, mener hun feilet den gang for fire år siden ved å inntale seg at OL er som en hvilken som helst konkurranse.

Hun skulle gått inn i det med innstillingen «OL er størst», fordi hun presterer best under stort press.

Silje Norendal (20), som vil være medaljekandidat i slopestyle snowboard, heller til den første mentale varianten foran Sotsji-OL 7.-23. februar.

Tiril Sjåstad Christiansen?

- Det er litt både òg. Det er viktig ikke å tenke for mye at det bare er OL hvert fjerde år, og at det er lenge til neste sjanse. Samtidig må du tenke at det er en stor konkurranse, og legge press på deg selv. Det gjør meg mer skjerpet, slik at jeg går inn og gir jernet, svarer Tiril Sjåstad Christiansen.

Her kan du lese mer om