UFC 167 i Las Vegas - St-pierre mot Hendricks

STORKAMP I NATT: Georges St-Pierre (t.v.) skal forsvare tittelbeltet sitt for niende gang når han møter Johny Hendricks i MGM Grand Arena i Las Vegas i natt. UFC-president Dana White fulgte nøye med på innveiingen. Foto: Reuters

UFC-analyse: «GSP» står foran sin farligste trussel

Georges St-Pierre (32) skal forsvare tittelen i weltervekt for niende gang i natt når han går i buret mot slagmaskinene Johny Hendricks (32) i Las Vegas.

Artikkelen er over seks år gammel

VG Nett har fått analysen fra Tarjei Nymark Mørkve som er ansvarlig redaktør for nettstedet mma-norway.com .

St-Pierre har allerede skrevet seg inn i historiebøkene som en av de beste og mest dominerende utøverne i MMA noensinne. I natt står tittelholderen i weltervekt foran et av sine farligste trusler mot tronen sin noen gang når han møter Johny Hendricks (32) i UFC 167's hovedkamp.

UFC feirer i år 20 år - nærmere bestemt den 12. november, og i den forbindelse har de satt sammen et absolutt monster av et kort som finner sted i MGM Grand Garden Arena i kampsportens hovedstad Las Vegas.

MMA-skolen: Lær mer om MMA på VGTV

Foruten tittelkampen mellom St-Pierre og Hendricks kommer vi til å få se en hel rekke oppgjør som alle har potensial til å bli kveldens beste kamp. Men det alle lurer på er - har Johny Hendricks det som skal til for å overta tronen til den mest dominerende weltervektfighteren noensinne?

Ikke lenger fordel

Georges St-Pierre (24-2) er den mannen som har holdt et UFC-belte lengst av alle og er tilsynelatende uslåelig. Han er som idrettsutøver den mest komplette MMA-fighteren vi har sett til dags dato, og holder et treningsregime av militær disiplin.

Han stråler av selvtillit og stoisk ro, og har tilsynelatende stålkontroll på alle aspekter av tilværelsen som MMA-fighter.

ENORM SLAGKRAFT: Johny Hendricks har vunnet mange av kampene sine på knockout. Nå skal ha prøve seg på en av de virkelig store UFC-stjernene. Foto: AFP

St-Pierre benytter seg først og fremst av sine perfeksjonerte bryteferdigheter til å holde kontroll på motstanderne sine.

Faktisk så er han så god at de aller fleste brytere vegrer seg for å ta han til bakken. Dét, kombinert med en allsidighet stående og superkondisjonering, gjør at han stort sett kan diktere noe av det viktigste i en MMA-kamp, nemlig hvor og hvordan kampen foregår.

Men når han lørdag møter Johny «Bigg Rigg» Hendricks (15-1) så har ikke Georges «Rush» St-Pierre lenger en så soleklar fordel hverken stående eller på bakken som han så ofte har.

Hendricks er en særdeles dyktig bryter selv, sannsynligvis den beste GSP har stått overfor. Han har også enorm slagkraft og med sin venstre hånd har han en lang troféliste av bevisstløse hoder han har samlet i sin vei mot tittelkampen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BUNNSOLID: Georges St-Pierre (t.v.) har sikret seg en plass i historiebøkene uansett hvordan det går i natt. Her er han i aksjon mot Nick Diaz som han slo på poeng i sin seneste kamp i mars i år. Foto: AP


Jon Fitch, Martin Kampmann, Charlie Brenneman og TUF-vinner Amir Sadollah er alle navn som Hendricks knockout-kraft har sendt inn i drømmeland, og jeg tror det er liten tvil om at Hendricks har store planer om å gjøre det samme med den nåværende tittelholderen natt til søndag norsk tid. Han vil ikke bare vinne, han vil vinne på spektakulært vis.

Ny tittelholder?

Spørsmålet er om han klarer det. Hendricks kommer sannsynligvis til å begynne hardt med å prøve å overraske St-Pierre og ryste han tidlig i kampen. GSP har møtt slagkraftige karer tidligere, og i kampen mot Carlos Condit var det nettopp det som skjedde da Condit landet et spark til hodet på GSP som tydelig rystet han et øyeblikk. Vi kan derfor konstatere med at GSP kan knockes ut. Det som gjør Hendricks såpass farlig for GSP stående foruten sin venstrehånd er hurtigheten hans.

Han kan kutte to-tre meters avstand på så kort tid og være over motstanderen sin med slagkombinasjoner så fort at de færreste får det med seg før det hele er over.

Stående har nok GSP en fordel når det kommer til allsidighet, men det som gjør denne kampen så spennende er uten tvil Hendricks slagkraft kombinert med bevegelig hurtighet. Det sammen med at han faktisk kan utfordre St-Pierres bryteferdigheter og dominans på bakken gjør dette til en av de skumleste kampene for GSP noensinne. Det gjør det også veldig åpent for hva som kan skje.

Jeg tror som sagt at Hendricks kommer til å gå hardt ut fra starten av. Han kommer ikke til å kaste bort energi på å jakte på GSP hele tiden, men han vil prøve å time angrepene sine og eksplodere når han ser en mulighet.

St-Pierre tror jeg kommer til å være veldig tålmodig. Han er så erfaren som både fighter og med fem-runders tittelkamper at han kommer ikke til å stresse med noe i denne kampen. Og det er litt her fordelen til St-Pierre ligger, og nøkkelen til hans suksess. Jeg tror han kommer til å la Hendricks styre tempoet i begynnelsen av kampen, og at planen er å trekke det ut i håp at energien, slagkraften og motivasjonen til Hendricks forsvinner mer og mer.

Hendricks på sin side har aldri gått mer enn tre runder i sin karriere som fighter, GSP har siden han vant tittelen 2008 gått hele syv fem-runders kamper som har gått tiden ut. Dette gjør han ekstremt erfaren, og gir han også enorm fordel dersom det skulle gå til «championship rounds», altså de siste to rundene.
Aldri slått ut

FØLGER UFC TETT: Tarjei Nymark Mørkve er redaktør for nettstedet MMA Norway og har fulgt UFC-sirkuset i ti år. Foto: Privat


Det som kan gjøre dette litt interessant er om Hendricks faktisk skulle ligge over på poengkortene når man kommer til de siste rundene, en situasjon som vil tvinge GSP til å avslutte «Bigg Rigg» for å beholde beltet sitt - noe ingen andre før han har gjort.

«Bigg Rigg» har aldri blitt submittet eller slått ut i sin karriere, og har bare ett eneste poengtap mot Rick Story (som forøvrig møter Brian Ebersole på de preliminære kortet til UFC 167).

Jeg tror nok likevel at «GSP» nok en gang blir for tøff for utfordreren, og at han kommer til å benytte seg av allsidigheten sin veldig effektivt, og at han kommer til å lande mer slag og spark enn Hendricks gjennom det jeg tror blir nok en fem runders poengseier til Georges St-Pierre.

Jeg tipper at «GSP» via enstemmig dommeravgjørelse.

PS! Nattens UFC-stevne kan du blant annet se direkte på CMore Live fra kl. 04.00.

Andre kamper som kan være verdt å få med seg ved UFC 167:

Hovedkort:
Rashad Evans mot Chael Sonnen
Rory MacDonald mot Robbie Lawler

Preliminært kort:
Donald Cerrone mot Evan Dunham
Brian Ebersole mot Rick Story
Will Campuzano mot Sergio Pettis

Mer om

  1. Kampsport

Flere artikler

  1. Hendricks ny UFC-mester etter thrillerkamp

  2. Mesteren på gråten etter dramatisk UFC-oppgjør

  3. UFC-analyse: Storkampen alle har oversett

  4. UFC-sjef: - Den sykeste tungvektkampen noensinne

  5. Superstjerne pepet ut etter UFC-seier

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder