SKEPTISK: Hans B. Skaset (t.v.) er ikke imponert over søkerlisten til jobben som generalsekretær i Idrettsforbundet. Her sammen med idrettspresident Tom Tvedt sammen NIFs ledermøte i 2016. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Skaset ikke imponert over den åpne søkerlisten til NIF-toppjobb

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset mener kravene til ny generalsekretær i Norges idrettsforbund må ligge på et langt høyere nivå enn presentasjonen av kandidater til stillingen kan tyde på.

– Stillingen må ikke alminneliggjøres. Den kan ikke være noe man søker etter å ha vært formann i et idrettslag i 30 år. Man må opp i et eliteledersjikt, til en person med erfaring fra krevende stillinger. Det politiske spenningsfeltet er svært viktig. Vedkommende må ha jobbet med det internasjonalt eller nasjonalt, sier Hans B. Skaset (82) til VG.

Bakgrunn: Disse har søkt på NIF-toppjobb

– Opptakten til denne diskusjonen har vært forenklet. Det går ikke an å gjøre den så forenklet, tilføyer han med referanse til slik «generalsekretærsaken» er blitt presentert i mediene.

Han ledet Norges idrettsforbund fra 1984 til 1990, etter å ha vært formann i Norges friidrettsforbund i syv år. Etter at han gikk av som idrettspresident var han ekspedisjonssjef i idrettsavdelingen i Kulturdepartementet.

Etter Inge Andersens avgang som generalsekretær i Norges idrettsforbund, har Hans B. Skaset meldt seg på i den offentlige debatten rundt spørsmålet om tidvis omstridte Inge Andersens etterfølger.

Mandag publiserte han dette på Twitter:

VG-kommentar: Finnes det en kvinne?

– Det er snakk om en daglig leder som skal bestyre en virksomhet med en omsetning på 1,5 milliarder, hvor inntektene ikke er sikret for all fremtid. Dette er en sentral kvalifikasjon. Vedkommende kan selvsagt skiftes ut, men skal likevel være i jobben lenger enn styret. Det er et økonomisk ansvar av betydelig art, sier Hans B. Skaset.

Leste du denne i mars? Disse kan ta over for Inge Andersen

– Ingen kan ta på seg dette, uten solid økonomisk og statsvitenskapelig bakgrunn. Det vil også være greit å ha en nærhet til idretten, for eksempel gjennom egne barn, sier han.

Han understreker imidlertid at «mange» kan ha en økonomisk bakgrunn der det å styre et budsjett på to milliarder kan ha vært en del av den, og at mange kan ha ledet en administrasjon med 70 ansatte - som tilsvarer antall ansatte i NIFs sentraladministrasjon.

Inge Andersen: – Jeg har god samvittighet for Sotsji-regningen

Totalt vil generalsekretæren i Norges idrettsforbund øverste ansvarlig og sjef for rundt 400 personer.

– Men det er det jeg kaller det politiske spenningsfeltet som vil være svært viktig, påpeker Hans B. Skaset med tanke på kvalifikasjonene til den kommende generalsekretæren i NIF.

BLANT SØKERNE: Else-Marthe Sørlie Lybekk. Foto: Ingvill Dybfest Dahl, VG

Skaset ser spenningsfeltet slik:

• Den delen av det som alltid har vært der, mellom idrettskretsene, særforbundene, barn, breddeidrett og toppidrett.

• Det internasjonale bildet, nå med korrupsjon, antidoping og kontroversene knyttet til den olympiske idretten.

• Eksterne spenninger nasjonalt, mot regjering, storting og departementet. Disse er blitt ekstra godt synlige med Linda Hofstad Helleland som kulturminister og med den såkalte åpenhetsdebatten.

Bakgrunn: Tjener mer enn statsministeren

På spørsmål om vektleggingen av å finne en kvinne som kan lede NIF administrativt, svarer Hans B. Skaset at han har «tenkt bredt». Men han har sett det nødvendig å se utenfor idretten for å finne en en som kan oppfylle alle kravene til stillingen.

– Det er få kvinner innenfor idretten som har kvalifikasjoner til dette, sier han.

Hans B. Skaset vil, som han uttrykker det, ikke la seg lure til å fremme konkrete navn. Men han sier at han har tenkt på navn der vedkommende kandidat «er i 40-årene, med skikkelig bakgrunn».

– FOR MAKTGLAD: Slik beskriver Hans B. Skaset tidlgiere generalsekretær Inge Andersen. Foto: Frode Hansen VG

På spørsmål om hvilke kvalifikasjoner Inge Andersen hadde som generalsekretær, som vil være til nytte og nødvendig for arvtakeren, svarer den tidligere idrettspresidenten at Andersen «aldeles ikke var uten kvalifikasjoner».

– Men han utviklet en lederstil som ble hans egen fiende. Han samlet for mye makt på egne hender. Har du makt, kan du få mer makt. Han ble på mange måter for maktglad, sier Hans B. Skaset.

Debatt-innlegg: På tide å gjøre Norge idrettsforbund great again!

Han mener det er problem i forbindelse med ansettelsen av en generalsekretær. Man kan ikke «sette røntgen på folk» når det gjelder å se i hvilken grad de tåler makt. Han mener Inge Andersen var dyktig og at han drev Norges idrettsforbund med solid hånd, men at han med «dyktigheten» ble for maktsentral.

– Man må ha en generalsekretær med god oversikt internasjonalt. Men ikke med ambisjon om å komme til i en sentral posisjon internasjonalt, sier Hans B. Skaset til VG.

PS! Tove Paule (66) var idrettspresident fra 2007 til 2011, med Inge Andersen som generalsekretær. Paule, som nå er politiker på heltid i Drammen for Høyre, sier til VG at hun har fulgt åpenhetsdebatten med interesse, men hun ønsker ikke å si noe om den nye generalsekretæren utover at hun «håper de finner en samlende, utadvendt og inkluderende person».

Les også

 1. Disse har søkt på NIF-toppjobb

  Det er kommet 24 søknader til stillingen som generalsekretær i NIF. Blant dem er tidligere håndballprofil Else-Marthe…
 2. VG-sportens kommentator: Generalsekretærjakten i NIF: Finnes det en kvinne?

  Navneleken er i full gang rett før fristen til å søke generalsekretær-jobben går ut.
 3. VG-sportens kommentator: Idrettens oppgjør med hemmeligholdet er nydelig og nådeløst

  Det krystallklare valget om å skrote hemmelighetskremmeriet er først og fremst en kjempeseier for idrettsbevegelsen selv.
 4. Tvedt: – Ikke et prestisjetap

  BODØ (VG) Norske idrettsledere ga Tom Tvedt klar beskjed om å åpne arkivene for innsyn i enkeltbilag når offentligheten…
 5. NIF snur: Åpner for innsyn bakover i tid

  BODØ (VG) Etter et enstemmig råd fra norske idrettsledere har styret i Norges Idrettsforbund vedtatt at man åpner for…
 6. Disse kan ta over for Inge Andersen

  I går fikk Inge Andersen sparken som generalsekretær i Norges idrettsforbund. Nå starter jakten på etterfølgeren hans.
 7. Andersen: – Jeg har god samvittighet for Sotsji-regningen

  I den milde Oslo-kvelden tar Inge Andersen (52) fram en mobiltelefon type steinalder og leser fra to av de mange sms-ene…
 8. Ekspresident Rognlien om Andersens avgang: – Dette er bare trist

  Tidligere idrettspresident Børre Rognlien (72) roser Inge Andersen (52) for innsatsen for norsk idrett de siste 13 årene.
 9. Inge Andersen ferdig i NIF - ble bedt om å gå

  Norges Idrettsforbund bekrefter at de har bedt Inge Andersen om å gå av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder