Slik var OL-natten: Neymars store revansje

Neymar (24) er en av OLs største – og mest utskjelte – stjerner. I natt svarte han kritikerne da han sendte Brasil til semifinale.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Barcelona-angriperen har et astronomisk press som kaptein og stjernespiller på Brasils fotballandslag, som er gigantfavoritter til å vinne OL-turneringen på hjemmebane.

Neymar ble sterkt kritisert etter de to første OL-kampene, der Brasil og en usynlig Neymar ikke maktet å score et eneste mål. Den brasilianske legenden Zico gikk hardt ut og slaktet Neymars oppførsel som lagkaptein.

Nattens viktigste hendelser:
• Henrik Christiansen sist i OL-finalen: – Det suger å svømme sakte • Phelps avsluttet med OL-gull: – Kan ta 50 år før noen slår ham• Farah vant etter falldrama: – Kunne mistet alt på et øyeblikk

Nå har den utskjelte kapteinen våknet. Han viste fine tendenser i den siste gruppespillskampen, da Brasil slo Danmark 4-0. Men det er først etter 2-0-seieren over Colombia i kvartfinalen at Neymar stilner kritikerne.

Han scoret på et spektakulært frispark som sendte Brasil opp i en tidlig 1-0-ledelse – og viste tydelig hva han mente om kritikerne da han feiret med hånden mot øret. I andre omgang serverte Neymar sin lagkamerat Luan, som scoret Brasils 2-0-mål.

Ett mål, én assist. Neymar er i gang – og klar for semifinale mot Honduras. Den andre semifinalen spilles mellom Tyskland og Nigeria.

Lest denne? Legende slakter Neymar for kaptein-oppførsel

Saken fortsetter under sportsnyhetene!

Thompson raskest

En av nattens største begivenheter var kvinnenes 100-meter. Både semifinalene og finalen foregikk uten norske Ezinne Okparaebo, ettersom hun røk ut allerede i den første runden natt til lørdag.

På finalen var Elaine Thompson fra Jamaica raskest. Hun vant OL-gullet suverent og slo amerikanske Tori Bowie med 12 hundredeler.

– Da jeg passerte målstreken og så at jeg var langt foran de andre, visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle feire. Det er bare stort, slo en dansende og hoppende Thompson fast.

KUNNE IKKE TRO DET: Elaine Thompson var fra seg av begeistring etter OL-gull på 100-meter. Foto: AP

– På hjemstedet mitt hjemme på Jamaica er det satt opp en storskjerm. Jeg kan nesten ikke forestille meg hva som foregår der nå, jublet gullvinneren ifølge NTB.

Det ble bare bronse for storfavoritten Shelly-Ann Fraser-Pryce. Gullvinneren fra Beijing i 2008 og London i 2012 måtte se landskvinnen Thompson seire.

– Det jeg er mest fornøyd med, er at gullet på 100-meteren blir værende på Jamaica. Dessuten er jeg glad for å være på seierspallen sammen med treningskameraten min. Jeg er stolt av Jamaica, jammen er jeg det, sa Shelly-Ann Fraser-Pryce ifølge NTB.

Se dagens OL-guide: Blir det Bolts store dag?

– En gullmedalje er som en nyfødt baby

Det ble en særdeles jevn og dramatisk lengdehopp-finale for herrer. Jeff Henderson vant med et hopp på 8,38 meter, bare én centimeter lengre enn Luvo Mayonga. Tittelforsvarer og favoritt Greg Rutherford tok bronse med 8,29 meter. Det var han svært lite fornøyd med.

– Jeg trodde aldri jeg kom til å være skuffet for en bronsemedalje, men jeg er veldig skuffet. Jeg er i form til å hoppe veldig langt, og det er veldig frustrerende når du føler at du ikke har levd opp til det. Ingen var uslåelige, sa Rutherford og brøt sammen i tårer på BBC.

Amerikanske Henderson var naturligvis mer fornøyd etter å ha vunnet gullet.

– En gullmedalje er som en nyfødt baby. Den er bare nydelig, sa Henderson ifølge ESPN.

Sensasjoner i svømming og tennis

En av nattens største overraskelser kom på kvinnenes 50 meter fri i OL-bassenget. Den 22 år gamle dansken Pernille Blume sjokkerte med gull og så nesten mer overrasket enn glad ut da hun kikket opp på resultattavlen og konstaterte at hun hadde vunnet.

– Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke beskrive det. Jeg er så sjokkert. Jeg er så glad, sa Blume ifølge The Guardian.

Den store danske svømmenatten fortsatte da Blume og de andre danske jentene tok bronse på 4x100 medley. USA vant foran sølvvinner Australia.

Saken fortsetter under bildet!

SJOKKET: Pernille Blume kunne knapt tro hva hun så etter å ha vunnet OL-gull på 50 meter fri. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Hos herrene endte det som det vanligvis gjør når det svømmes i OL: Michael Phelps vant gull. Legenden tok etter alt å dømme sitt siste svømmetak i OL noensinne da han deltok i USAs stafettseier på 4x100 meter medley. Tiden 3.27.95 holdt til olympisk rekord.

Monica Puig (22) fra Puerto Rico klarte ikke å holde tilbake tårene da hun slo storfavoritt Angelique Kerber i kvinnenes tennisfinale.

– Jeg kan ikke tro det, jeg er helt i sjokk. Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal si, jeg er så glad, sa Puig ifølge The Guardian.

– Jeg vil bare si til Puerto Rico at dette er for dem. De går gjennom tøffe tider nå og jeg bare elsker hvor jeg kommer fra, sa Puig.

Ellers:

• Iran fikk OL-gull nummer to i vektløfting på like mange dager da Sohrab Moradi viste seg klart sterkest i mennenes 94-kilosklasse.

• De russiske kvinnene sikret laggullet i fekting med sabel etter en overlegen 45-30-seier over Ukraina.

• De svenske håndballherrene røk ut av turneringen etter sitt fjerde tap på fire kamper. De ledet lenge, men ble til slutt slått 25-24 av Polen.

• Belgieren Nafissatou Thiam (21) kunne juble for OL-gull i sjukamp for kvinner etter å ha slått tittelholder Jessica Ennis-Hill og de andre konkurrentene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder