Mistet vektstang over venstre kne • «Snerten» borte på korte distanser

VENSTRE KNE: Håvard Bøkko - i midten - har slitt med en skade i venstre kne siden han «mistet» en vektstang over det under trening i Vikingskipet på Hamar i august. Her sammen med Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun i styrkerommet på Toppidrettssenteret i Oslo. Foto: Frode Hansen , VG

To dager til skøyte-EM: Bøkko sliter med ny kneskade

Håvard Bøkko (28) pådro seg en ny kneskade i august. Den medfører at han ikke har kunnet trene skikkelig og vil gå med smerter under EM i Minsk kommende helg.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er ikke helt som vi skulle ønske det var. Det har preget ham litt i det siste. Det er litt vondt når han går, forteller landslagssjef Sondre Skarli (29) om Håvard Bøkkos til nå «ukjente» skade.

– Han kan ikke ha to harde økter samme dag. Det vil gå utover den andre økten. Han kan heller ikke drive så mye med hopp og eksplosive øvelser. Dermed blir litt av snerten borte på de korte distansene, og på de lange «kjenner» han det jo lenger han går, forklarer Sondre Skarli overfor VG.

Medaljekandidat

Sondre Skarli kom til Minsk sammen med skøytelandslaget tirsdag kveld. Onsdag formiddag hadde de en isøkt i hallen i Hviterusslands hovedstad. EM allround går lørdag og søndag.

Det er første gang et internasjonalt seniormesterskap på skøyter blir arrangert i Hviterussland. For halvannet år siden ble det spilt VM-kamper i ishockey i hallen vegg i vegg med skøytehallen.

Sverre Lunde Pedersen (23) er en av fire kandidater til å ta medalje i EM, ifølge Sondre Skarli. Lunde Pedersen vant bronsemedalje sammenlagt i allround-VM i Calgary forrige sesong, etter 4. plass i EM i Heerenveen 2013 (Bøkko 3. plass) og Russland i januar for ett år siden.

Sven Kramer (29) tok sitt syvende EM-gull sammenlagt.

På Hamar for to år siden ble Sverre Lunde Pedersen, i Kramers fravær, nummer fem. Håvard Bøkko tok 3. plass sammenlagt bak nederlenderne Blokhuijsen og Koen Verweij.

VG-KOMMENTAR: Skøyter i beste sendetid - ikke mye å skryte av

Tekst fra e-post: Bøkko faksimile til skøytesak Faksimile Håvard Bøkko 1. juli VG Foto: ,

Dansk behandling

Nederlandske Kramer, russeren Denis Juskov, belgieren Bart Swings og nederlenderen Jan Blokhuijsen er i likhet med Sverre Lunde Pedersen pallkandidater i Minsk etter den avsluttende 10 000-meteren søndag.

I den kategorien er ikke Håvard Bøkko.

For to år siden, i desember 2013, fikk han kjenning av kneskaden jumpers knee i forbindelse med verdenscupen i Berlin. Han holdt den hemmelig for offentligheten. Først i juli 2014 fortalte han om den plagsomme og hemmende skaden ved høyre kne til VG.

I august for halvannet år siden var han kvitt smertene etter en vellykket behandling - hentet fra Danmark.

Mistet tung vektstang

Men - så - i august for snart seks måneder siden, var uhellet ute igjen. Under trening i styrkerommet i Vikingskipet på Hamar «mistet» han en stang med vekter over venstre kne.

Det skjedde mens han holdt på med såkalte frivendinger.

– Det var uflaks, det er slik som kan skje. Vi vet hva som må gjøres for å fikse det. Det blir spesialtrening etter sesongen. Den er vanskelig å få gjort midt i sesongen. Men det er mye «type» samme sene, over kneet, som den forrige skaden. Han kommer til å bli helt bra etter hvert, sier Sondre Skarli.

Han sier at alt annet enn pallplass vil være en skuffelse når det gjelder Sverre Lunde Pedersen. Sondre Skarli er også «optimistisk» med tanke på Ida Njåtun (24), som vant 1500-meteren og tok en sensasjonell 3. plass sammenlagt i allround-VM forrige sesong.

BAKRGUNN: Mye større enn du tror

Syk forrige uke

– Det er vanskelig å vite om sykdommen vil påvirke (henne), eller ikke. Jeg er usikker. Men hun har vært god i hele år. Jeg vil ikke sette press på henne, sier landslagssjefen over Norges kvinnelige EM-håp i Minsk.

FAVORITT: Svern Kramer - her mot Håvard Bøkko under allround-VM 2013 i Hamar - kan vinne sin åttende EM-tittel sammenlagt i Hviterussland søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Ida Njåtun var syk forrige uke og sto over tre dager med trening på grunn av hoste og sår hals, men «kom seg» lørdag og søndag. Hun har i motsetning til under verdenscupen i Calgary og Salt Lake ikke vært gjennom en kur antibiotika nå.

Sondre Skarli regner med at «alle» tenker som Sverre Lunde Pedersen og resten av de norske landslagsløperne foran EM i Minsk: På distanse-VM i russiske Kolomna 11. til 14. februar (allround-VM 5. til 6. mars i Berlin).

Hater å tape

– Sverre er midt i en hard treningsperiode for å være i form til VM. Men det blir litt spissing de siste dagene slik at han vil være i god form mot helgen, sier Sondre Skarli.

– Hvordan tror du Sven Kramer ser på EM?

– Jeg har ikke pratet med ham. Men han hater å tape, uansett om det er det nederlandske mesterskapet, VM eller EM. Han er besatt av å vinne. Han er veldig bra på de langeg distansene, spesielt 5000-meteren. Men han har vært litt rusten på 500 og 1500-meteren tidligere i sesongen, svarer Sondre Skarli.

Les også

 1. NRK-profil nektet visum for å dekke EM på skøyter

  NRK har rettighetene til helgens EM på skøyter, og…
 2. Sverre Lunde Pedersen nummer to i Inzell

  Sverre Lunde Pedersen (23) hevet seg fra verdenscupløpene i…
 3. Landslagsløper startet kronerulling for å få gå verdenscup

  Landslagsløper Thomas Henrik Søfteland (24) fikk råd til egenandelen på 6000 kroner for å gå verdenscupen i Inzell etter…
 4. Skøyte-Ida analyserer «verdens raskeste kråke»

  Ida Njåtun (24) mener norske skøyteløpere har vært for opptatt av stil.
 5. – Skal bli bedre på alt og satser på distanse-VM: Skøyte-Ida satte rekord - trente 107 timer i mai

  Ida Njåtun (24) satte rekord i antall treningstimer i mai måned og på den nesten seks kilometer lange motbakken opp til…

Flere artikler

 1. VM-sølv til Sverre Lunde Pedersen: - Ekstremt glad og lettet

 2. Ida Njåtun: – Håper jeg vil være veldig sterk i EM

 3. Sølv-Lorentzen: Min metode kan gi Lunde Pedersen allround-suksess

 4. Lunde Pedersen: 4. plass sammenlagt - savner Håvard Bøkko

 5. Dette mener Skøyte-Bøkko om kanalskiftet fra NRK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder