KAN FÅ OL-PLASS: Norge har ikke hatt en turner i OL siden år 2000. Stian Skjerahaug (23) er en av utøverne som har mulighet til en plass i Rio. Her fra VM i fjor. Foto: Christian Thomassen , NTB scanpix

Fire måneder til OL – disse kjemper om Rio-tur

Det er litt under fire måneder til åpningsseremonien i Rio, og flere norske håp kjemper fortsatt om OL-billett. VG gir deg oversikt over aktuelle kandidater og hvordan de kan kvalifisere seg.

 • Siri Wiersen
 • Per Opsahl

Artikkelen er over fire år gammel

Håndball, kvinner

NORSK SJEF: Håndballjentenes kaptein, Stine Bredal Oftedal, jubler etter en scoring i VM-finalen mot Nederland i desember. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Norge er kvalifisert med fjorårets seier i VM. Det brygger opp til knallhard kamp om 14 plasser i troppen. På grunn av den lange reiseavstanden til Rio drar Norge med tre keepere.

Men en av disse tre blir etter alt å dømme reserve i Brasil: Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg og Katrine Lunde. Sistnevnte ble vraket førVM-gullet i desember. I Danmark brukte Norge totalt 15 utespillere. Sannsynligvis kommer bare 12 av dem med til OL.

Les også: TV 2-ekspert sikker: En motivert Lunde står OL

Håndball, herrer

Håndballgutta kvalifiserte seg til OL-kvalifiseringen via sin fjerdeplass i EM i Polen, og spiller kvalifisering i Herning 8. til 10. april. Skal i gruppespill med Kroatia, Danmark og Bahrain.

De to beste lagene får OL-plass, og de norske håndballherrene kan altså kvalifisere seg til OL for første gang siden 1972. Også herretroppen skal eventuelt bestå av 14 spillere.

Fotball, damer

Norge klarte ikke å kvalifisere seg i turneringen med Sveits Nederland og Sverige i begynnelsen av mars. Sverige sikret seg OL-plass.

Boksing

Kvalifiseringsmuligheter:

• 7. til 18. april: OL-kvalik i Tyrkia for herrer og damer.
• 19. til 27. mai: VM og OL-kvalik i Kasakhstan for damer.
• 14. til 26. juni: Kvalifiseringsturnering i Aserbajdsjan (Baku) for herrer.

Disse bokserne reiser til Samsun i Tyrkia der det er OL-kvalifisering til helgen:

• 51 kg: Marielle Hansen, Bergen AK

• 60 kg: Bernard Angelo Torres, Gran BK

• 64 kg: Hadi Srour, TK

• 75 kg: Martin Larsen, Trondhjem BK

• 81 kg: Surkho Shamilov, Sp-09

• +91 kg: Simen Nysæter, Trym

Per i dag er det Marielle Hansen og Bernard Angelo Torres som har størst mulighet til å kvalifisere seg.

– Marielle Hansen reiser også til VM i Kasakhstan (19. til 27. mai) hvis hun ikke kvalifiserer seg i Tyrkia. Klarer hun kvalifiseringen, så deltar hun trolig ikke i VM, sier Erik Nilsen, generalsekretær i Norges bokseforbund.

Det har dukket opp en mulighet for at profesjonelle boksere kan kvalifisere seg for OL, men Cecilia Brækhus har gjort det klart at hun heller satser på Tokyo-OL om fire år.

Norges «Pacman»: – Største talentet på minst 20 år

STORT TALENT: Bernard Angelo Torres har fått norsk pass, og kan bli en norsk profil i Rio. Foto: Per Opsahl VG

Seiling

Norge har foreløpig nasjonskvalifisert i brett herrer (RSX), brett damer (RSX), laser herre, laser damer, finnjolle og skiff damer (49er FX), med disse utøverne:

• RSX damer: Maria Mollestad, KNS (Kongelig Norsk Seilforening).

• RSX herrer: Sebastian Wang Hansen, KNS.

• Laser herrer: Mathias Mollatt, Moss SF, Kristian Ruth, Asker SF, Hermann Tommasgaard, KNS.

• Laser damer: Marthe Enger Eide, Bærum SF, Tiril Bue, KNS, Celine Herud, KNS, Line Flem Høst, KNS.

• 49er FX: Ragna og Maia Agerup, KNS, Helene Næss og Marie Rønningen, Tønsberg SF.

• Finnjolle: Anders Pedersen, Drøbaksund SF.

Det er kun tillatt med en deltager per klasse i OL, og uttaket er basert på to internasonale regattaer i perioden 1. januar til 20. mai 2016, fortrinsvis EM og VM.

– Det er Olympiatoppen som står for det endelige uttaket, og for å bli tatt ut må Seilforbundet bevise at de er gode nok til å seile medaljerace i Rio. Det er de ti beste i hver gren som får det, sier Jan Steven Johannessen, sportssjef Norges Seilforbund,

Den ofisielle målsetningen til Norges Seilforbund er å delta i medaljekampen i fire klasser.

Bryting

SIKTER MOT OL NUMMER TRE: Stig-André Berge, her avbildet før OL i 2012, var også med i Beijing i 2008. Foto: Kristian Helgesen VG

Stig Andre Berge (59 kg), Grace Bullen (58 kg) og Felix Baldauf eller Marthin Hamlet Nielsen (98kg) er de som trolig skal kjempe om OL-plasser.

Kvalifiseringsturneringer:

• Zrenjanin, Serbia 15.-17. april. Her må man bli topp to for å kvalifisere seg.

• Ulan Bator, Mongolia, 22.-24. april. Her må man bli topp tre for å kvalifisere seg.

• Istanbul, Tyrkia, 6.-8. mai. Her må man bli topp to for å kvalifisere seg.

– Når vi først er i OL har alle mulighet til å ta medalje ettersom kampen for å komme dit er så stor. Det er utrolig jevnt og små marginer bare for å kvalifisere seg, og flere av de som var rangert som topp seks i verden i flere vekter kvalifiserte seg ikke på VM. Vi har veldig store muligheter til å kvalifisere flere til OL, og de som klarer det har mulighet til å ta medalje, forteller Anders Hestdalen, sportssjef i Norges Bryteforbund.

Baldauf og Hamlet Nielsen må for øvrig konkurrere seg imellom om hvem som eventuelt skal delta i 98-kilosklassen. Baldauf deltar i den første og den siste kvalifiseringsturneringen, mens Hamlet Nielsen deltar i Mongolia - den turneringen som anses for å være «lettest». Men hvis Baldauf kvalifiserer seg i Serbia i midten av april hjelper det ikke hva rivalen gjør etterpå.

Les også: Berge om vektkuttingen: – Helvetesdøgnet er verst

Fekting

For øyeblikket er det kun Bartosz Piasecki som er aktuell for OL. Han må enten vinner kvalik eller ha høy nok poeng i verdensranking. Kvotesystemet gjør at kravet å komme seg til OL er svært høyt.

Kvalik foregår i Praha 15. til 17. april, hvis han ikke blir kvalifisert direkte. Totalt vil det være 35 fektere i våpen kårde. 12 av dem er fra de fire beste nasjonale lagene i verden, og Europa har i tillegg kvote på et lag med tre personer.

Les også: Knalltøff OL-kvalik for Piasecki

I tillegg vil vinneren av Europa-kvalifiseringsstevnet få plass (han/hun kan ikke representere et nasjon som har lag i OL).

– Det er vanskeligere å få delta OL enn å få medalje. Om Bartosz får kvalifisere seg til OL, er han medaljeaktivtell, forteller fektepresident Junjie Cao.

OL-KOMET: Det var ikke mange som hadde hørt om Bartosz Piasecki (t.h.) før London-OL. Her er han avbildet i finalen mot Ruben Limardo Gascon fra Venezuela. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Golf

Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord er per i dag kvalifisert for OL i henhold til IGFs (International Golf Federation) kvalifiseringskrav. Tonje Daffinrud og Caroline Marten er de største utfordrerne til Skarpnord. Uansett må de til slutt tas ut av Olympiatoppen.

På herresiden er Eirik Tage Johansen, Espen Kofstad og Kristian Krogh Johansen de best rankede norske, men ingen av dem er kvalifisert per i dag.

Les også: Tutta rotet bort seiersmuligheten

MEDALJEKANDIDAT: Suzann Pettersen er et av få norske medaljehåp i Rio. Her er hun u aksjon i LPGA-turneringen CAlifornia i begynnelsen av april. Foto: David Cannon Afp

I OL får 60 herrer og 60 kvinner delta. Det er verdensrankingen per 11. juli som avgjør: De 15 beste er automatisk kvalifisert med en maksgrense på fire utøvere per nasjon. Deretter fylles listen ut med en maksgrense på to utøvere per nasjon.

Suzann Pettersen i 2012: «Det blir kult å spille OL i 2016. Og vinne OL som verdensener.»

Med maks uttelling kan Norge få med fire utøvere; to fra hvert kjønn.

– Norge har gode sjanser for medalje på kvinnesiden. Suzann har over flere år vist at hun tilhører verdenseliten, og har en OL-medalje som uttalt mål. I en turnering som OL der antall utøvere er så vidt begrenset, er Tutta opplagt en medaljekandidat. Også Skarpnord har bevist at hun leverer golf av internasjonal klasse. Med full klaff kan også hun spille jevnt med de aller beste, sier Tom Rosenvinge, kommunikasjonssjef Norges Golfforbund.

Vektløfting

Ruth Kasirye (69 kg) var den eneste vektløfteren som var aktuell for OL.

Hennes mulighet til kvalifisering var EM i Førde fra 10. – 16. april.

Men onsdag ble det kjent at hun er suspendert etter å ha testet positivt for meldonium. Det betyr at hun uansett endelig utfall av saken ikke vil kunne klare å kvalifisere seg til Rio-OL.

Taekwondo

I hver verdensdel blir det arrangert en kvalifiseringsturnering hvor kun de som kommer til finalen får en OL-billett, og hvert land kan kun stille med fire utøvere i OL.

Tina Røe Skaar fra øvere Romerike kvalifiserte seg i klassen kvinner +67 kg.

VG Pluss: Tina Røe Skaar - fra alvorlig sykdom til VM

– Tina har slått noen av de beste i verden. Målsetningen vår er gull. Det blir tøft, men fullt mulig, forteller sportssjef Dag Jacobsen i Norges kampsportforbund.

Sykling

Norge har én kvoteplass terreng kvinner, fire kvoteplasser landevei menn, og én kvoteplass landevei kvinner. Emilie Moberg er en naturlig kandidat til landeveisrittet.

FORTSATT I TOPPEN: Gunn Rita Dahle Flesjå fylte 43 år i februar, men har sammen med ektemann og trener, Kenneth Flesjå, fortsatt ambisjoner om å plukke medaljer. Foto: Mattis Sandblad VG

Det er fire landeveisryttere på herresiden som ligger an til å bli tatt ut. Alexander Kristoff har bestemt seg for å droppe Rio-OL på grunn av løypeprofilen, og forsvarer ikke bronsen fra London i 2012. Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug er sikre kort på det norske laget, mens Vegard Stake Laengen og Svein Erik Bystrøm bør ha gode muligheter til å komme med.

VM-gull som 42-åring - Dahle Flesjå med «inntertier»

– Vi har satt opp mange navn på en lengre liste, men det er våre fremste syklister i respektive gren og kjønn og stort sett alle våre proffer, sier sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund.

For å komme seg til Rio må rytterne kvalifisere seg via de forskjellige internasjonale rittene i IOC/UCI, og Olpympiatoppen har siste ord på hvem som faktisk blir tatt ut.

Les også: Gunn Rita Dahle Flesjå satser mot OL

– Vi ligger an til å få en til to plasser på damer landevei og det samme på damer terreng. I BMX så har vi en liten liten sjanse å kvalifisere én herre, sier Falk og legger til:

– Vår største medaljemulighet ligger på terreng damer med Gunn Rita Dahle Flesjå.

Roing

En singelsculler menn, en dobbeltsculler lettvekt menn er kvalifisert. Olaf Tufte har kvalifisert en singel, og Are Strandli og Kristoffer Brun har kvalifisert en lettvekt dobbeltsculler. Det er allerede avklart at de to sistnevnte stiller i Rio.

FØLSOMT ØYEBLIKK: Olaf Tufte jubler etter gullet i Beijing i 2008. Nå skal superveteranen prøve å markere seg i Rio. Foto: Helge Mikalsen VG

Kjetil Borch og Olaf Tufte skal prøve å kvalifisere en tungvekt dobbeltsculler, etter at Nils Jakob Hoff ble vraket. Det er OL-kvalifisering i Luzern i Sveits i mai, og siden medaljesjansene vurderes som større i OL satses det altså på å få kvalifisert en tungvekt dobbeltsculler.

De øvrige norske roerne skal jobbe hardt for å kvalifisere den norske dobbeltfireren til OL. De aktuelle roerne her er Hoff, Martin Helseth, Oscar Stabe Helvig, Joakim Bøhn og Erik Solbakken.

– Nils Jakob Hoff har jobbet hardt etter skade og er i god utvikling, men når i dag ikke helt fram til en plass i vår beste dobbeltsculler. Nils gjør en meget god jobb og stiller seg tilgjengelig til vår dobbeltfirer, sa landslagstrener Johan Flodin til NTB i februar.

Ambisjonen er minst en medalje, og tre båter kvalifisert.

Friidrett

Norge kan forvente at rundt åtte til ti utøvere kvalifiserer seg til mesterskapet. De som per i dag anses å ligge tettest opp mot kravene:

• Ezinne Okparaebo, 100m

• Hedda Hynne, 800 meter

• Ingvill Måkestad Bovim, 1500m

• Karoline Bjerkeli Grøvdal, 5000m og 10000m

• Isabelle Pedersen, 100 meter hekk

• Amalie Iuel, 400 meter hekk

• Jaysuma Saidy Ndure, 100 meter og 200 meter

• Henrik Ingebrigtsen, 1500 meter

• Sindre Buraas, 5000 meter

• Sondre Nordstad Moen, maraton

12 ÅR SIDEN: Andreas Thorkildsen kysser gullmedaljen i Athen. Foto: Ben Curtis , Ap

• Andreas Thorkildsen, spyd

• Håvard Haukenes, kappgang

• Erik Tysse, kappgang

Les også: Ezinnes trappehopp sett av millioner

Inntil tre norske utøvere kan kvalifisere seg i hver friidrettsøvelse, og siste sjanse for å kvalifisere seg til Rio er 11. juli.

– Norge har utøvere som vil kjempe om høye plasseringer i Rio, men det er for tidlig å si om vi her snakker om medaljemuligheter. Først når vi ser utviklingen i treningsarbeidet og resultatene til utøverne frem mot Rio kan vi etablere en realistisk målsetting for hva vi har mulighet til å oppnå. En slik målsetting vil vi komme med inn mot mesterskapet, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund og henviser til denne listen til krav og kriterier for OL-uttaket.

Det er Olympiatoppen som har det siste ordet rundt endelig uttak.

Les også: Ndures trener usikker på OL-satsingen

GODE RESULTATER: Isabelle Pedersen har flyttet til Arizona, USA, for å være best mulig forberedt til OL. Her er hun avbildet under VM i Beijing i fjor der hun leverte meget gode resultater på 100 meter hekk, og var nær en plass i finalen. Foto: Jessica Gow NTB scanpix

Kajakk

Følgende utøvere er aktuelle for Rio:

Marte Solhaug (Asker) og Agnes Brun-Lie (Oslo KK), Jo Sondre Solhaug (Asker), Daniel Salbu (Fana KK), Lars Magne Ullvang (Tysvær KK), Lars Hjemdal (Oslo KK), og Eivind Vold (Oslo KK).

For å komme til OL så må man prestere veldig bra på det europeiske OL-kvalifiseringen som går i Duisburg 18. og 19. mai. På K-1 200m (damer + herrer), K-1 500m (damer) og K-1 1000m (herrer), blir de to første båtene kvalifisert til OL. På K-2 500m damer, K-2 200m herrer og K-2 1000m herrer er det kun vinneren som får plass i OL.

Padling hadde sin hovedkvalifisering på VM i 2015. PÅ K-1 distansene var det de åtte beste båtene som ble kvalifisert, på K-2 var det de seks beste båtene som ble kvalifisert.

Norge klarte ikke å kvalifisere noen båter på VM i 2016, og har per i dag ingen kvoteplasser til OL.

– Den europeiske kvalifiseringen er svært hard, og vi må virkelig ha en god dag for å kvalifisere båter i Duisburg. Per i dag har vi ingen båter klar for OL, så vi kan ikke snakke om noen medaljemuligheter. Klarer vi å kvalifisere båter i Duisburg, vet vi at nivået er svært høyt og alle muligheter er tilstede. Men vi snakker desverre ikke om noen norske medaljemuligheter i padling i Rio, sier sportssjef Morten Ivarsen Ivarsen i Norges padleforbund.

Svømming

Det kun en svømmer som har A-kravet til OL. Det er Henrik Christiansen (Skjetten svømming) på 400 og 15000 meter fri.

DET STORE GJENNOMBRUDDET: 19mår gamle Henrik Christiansen jubler etter å ha blitt den første norske svømmeren under 15 minutter på 1500 meter fri i Stockholm nylig. 1 Foto: Jonas Ekstrømer NTB scanpix

Landslaget har per dags dato hele 14 svømmere som har vært under B-kravet til OL i FINA-godkjente konkurranser. Av disse 14 svømmerne regnes det med at to til fire svømmere vil kunne klare A-kravet innenfor kvalifiseringsperioden frem til 3. juli.

A-kravet er det kravet både Olympiatoppen og Norges Svømmeforbund har som utgangspunkt for vurdering for uttak. Dersom svømmerne holder seg skadefri, friske og topp motiverte er det realistisk at Norge stiller med tre til fem svømmere i OL.

Profilen Lavrans Solli har for øvrig bestemt seg for å ta en pause fra toppidretten, og er ikke aktuell for OL.

De fleste svømmerne vil prøve å kvalifisere seg i EM langbane i London i mai. Det er også muligheter i Bergen siste helgen i mai, i EM (Bergen Swim Festival). De som ikke er kvalifisert innen 1. juni vil prøve seg på internasjonale konkurranser i Spania, Frankrike og Italia i juni måned.

Norge har ingen kvote, men alle som greier A-kravet vil mest sannsynlig bli tatt ut til OL. Alle som har klart B-krav (14 svømmere i tillegg til Christiansen) er i prinsippet kvalifisert, men nivået regnes ikke som godt nok fra Olympiatoppen eller Norges Svømmeforbund.

– Vi snakker aldri om medaljer, men Henrik har gjennom sine resultater i VM i 2015 vist at han kjemper helt i toppen. Han er en klar finalekandidat, og i en finale kan alt skje. Vi har 100 prosent fokus på at han skal utvikle seg videre og gjøre sine beste løp i OL. Han er fortsatt ung, bare 19 år, og hovedfokuset har hele tiden vært OL i Tokyo i 2020, sa Petter Løvberg, landslagssjef i Norges Svømmeforbund, til VG tidligere i år.

Les også: Henrik Christiansen satte sin tredje rekord på tre dager

De siste ukene har Christiansen fortsatt å imponere, og han kan fort bli en het medaljekandidat i Rio.

Stuping

Rogalendingen Espen Valheim fra Bergen Stupeklubb klarte ikke å kvalifisere seg. Han nådde ikke opp i kvalifiseringen i Rio tidligere i år.

Skyting

Norge har tre kvoteplasser rifle menn (tre øvelser), og én kvoteplass rifle kvinner (to øvelser).

Malin Westerheim, Are Hansen og Ole-Kristian Bryhn, og Ole Magnus Bakken har sikret

OL I SIKTE: Malin Westerheim avbildet under OL i London for fire år siden. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

de fire kvoteplassene - Bakken senest i EM i februar. De fire er høyaktuelle for OL-tur, men må kjempe om plassene med fem-seks andre skyttere på riflelandslaget.

Andre åpenbart aktuelle kandidater er Stian Bogar, Odd Arne Brekne, Simon Kolstad Claussen, Øyvind Solbrekken Flatla, Sina Busk og Endre Hagelund.

Verken leirdue- eller pistolskytterne har kvoteplass til Rio.

Badminton

Marius Myhre Fartum (Haugerud) er den som er aktuell for OL. Han må være kvalifisert og invitert av det internasjonale badmintonforbundet samt oppfylle Olympiatoppens kvalifiseringskrav.

Kvalifiseringsperioden er 4. mai 2015 til 1. mai 2016, eventuelt vil plassering på verdensrankingliste som kommer ut 6. mai 2016 kunne gi OL-plass.

Fartum er per i dag rangert på 107. plass.

Hver nasjon kan maksimalt ha med to utøvere/par pr. kategori.

– Medaljemulighetene er større i et OL enn i et VM, men Marius må, om han kvalifiserer seg, spille svært godt for å kunne ta medalje, forteller Generalsekretær i Norges Badminton Forbund, Espen Larsen.

Sandvolleyball

Norge har kvalifisert to herrelag for siste runde i den europeiske OL-kvalifiseringen, som er på hjemmebane i Stavanger 23.-26. juni. Som vertsnasjon vil Norge mest sannsynlig også få en mulighet til å stille med to kvinnelag.

VETERAN: Iver Horrem i aksjon i St. Petersburg i fjor sommer. 39-åringen har håp om OL-tur. Foto: Mike Carlson Afp

Per dags dato er det tre lag på herre- og damesiden som er aktuelle for cupen i Stavanger:

Iver Horrem/Geir Eithun, Øivind Hordvik/Bjarte Usken, og Christian Sandlie Sørum/Morten Kvamsdal på herresiden.

På damesiden er det Janne Kongshavn/Vilde Solvoll, Oda Ulveseth/Ingrid Lunde, og Ane Guro Tveit Hjortland/Victoria Faye Kjølberg.

En totalvurdering av prestasjoner, både tidligere og det som gjøres fremover, er det som avgjør hvilke to lag som får stille i Stavanger.

Horrem da Rio fikk OL: – Min karriere ble fort utvidet med fire år nå

Topp 16 på verdensranking er forhåndskvalifiserte til OL, det vil med andre ord være enklere å prestere bra i Stavanger. 16 lag skal spille der, hvor det beste laget får Rio-billett. De europeiske lagene som tar andre- og tredjeplassen møter tilsvarende lag fra andre kontinent, hvor det skal kjempes om plass i OL.

– Per nå er vi et stykke bak medaljekandidatene. Første mål er å komme til OL, og nåløyet er trangt så da har vi allerede gjort en stor jobb. Men vi har toppnivået inne, noe som gjør at vi har kvaliteter til å være en outsider, forteller sportssjef i Norges Volleyballforbund, Jon Grydeland.

Triatlon

EM-BRONSE: Kristian Blummenfelt viser fem medaljen som understreker at han har toppnivået inne. Foto: Salvatore Di Nolfi Ap

Kristian Blummenfelt er den eneste fra Norge som er aktuell for OL, og markerte seg internasjonalt med bronse i EM sist sommer.

Det er et kvalifiseringssystem som går over to år: 15. mai 2014 til 15. mai 2016. Norge har et veldig ungt landslag, og det har ikke vært realistisk med mer enn en plass i startfeltet i OL som har 55 utøvere.

Blummenfelt på 68. plass på VGs kåring for 2015

Kvalifiseringsløpene går over hele verden, og Blummenfelt har samlet/vil samle poeng følgende steder: Australia, New Zealand, USA, Canada, Sør Afrika, Arabiske Emirater samt flere steder i Europa.

– Kristian er på vei til å etbablere seg i verdenseliten. Med 2. og 3. plass i World Cup-konkurranser i 2015 har vi troen på at det kan være muligheter for å kjempe om medalje, hvis alt stemmer, forteller Arild Tveiten, sportssjef i Norges Triatlonforbund.

Turn

Norges sjanse til å kvalifisere seg til OL er gjennom «Test Event» i Rio 16. til 19. april, hvorav 16. april er Norges konkurransedag. Norge klarte å sikre seg en kvoteplass til «Test Event» gjennom resultatene i VM 2015 - 56. plass på Stian Skjerahaug.

Turn-sensasjonen: – Nå satser jeg på å komme til OL

NORSK TURNPROFIL: Stian Skjerahaug i aksjon i VM i 2015. Foto: Christian Thomassen NTB scanpix

Det er per i dag fire norske gymnaster som kjemper om Norges ene kvoteplass: Skjerahaug (Stavanger Turnforening), Marcus Conradi (Oslo Turnforening), Pietro Giachino (Njård Turn) og Odin Kalvø (Njård Turn).

Hvem som deltar fra Norge vil skje gjennom en evaluering av konkurranser og samlinger fra 2015 og 2016. Alle fire drar til «Test Event». Resultatene fra 2015 tilsier at Skjerahaug ligger ett hakk foran de andre per i dag.

– Vi har én plass i Rio om vi klarer å prestere i «Test Event». Det er den som kvalifiserer seg der som er kvalifisert til OL på navn. Det vil si at skjer det en skade på den utøveren, så kan det ikke settes inn en reseve, sier landslagskoordinator Ole Kristian Heien Storsve.

– Nivået er skyhøyt internasjonalt, og veien til toppen er ekstremt krevende. Det har ikke vært nordmenn i OL i turn siden Flemming Solberg i 2000, men i 2004 satte Norges Gymnastikk- og Turnforbund seg et mål: Mangekampfinale for turn menn under OL i Rio 2016. Det målet er innenfor rekkevidde, og noe vi har stor tro på at er mulig, legger Storsve til.

Bueskyting

Det er tre utøvere som siden 2012 har hatt som klart mål å komme seg til Rio: Bård Nesteng (Fredrikstad bueskyttere) som kom på 9. plass i siste OL, Paul André Hagen (Elverum bueskyttere) og Simen Burhol (Lillestrøm bueskyttere).

Det er igjen to kvalifiseringer:

• EM i Nottingham 23. til 29. mai. Her kjempes det om individuelle plasser.

• World cup Antalya 12. til 19. juni. Her kjempes det om de siste lagplasser og individuelle plasser.

Det er ikke noe kvotesystem eller rankingsystem, men det er plasseringen i de ovenstående mesterskap som kvalifiserer.

– Det er umulig å si noe om medaljesjansene i et OL, men for eksempel Bård, som fikk 9. plass av totalt 104 skyttere i London-OL, var kun én finale unna semifinale og dermed kamp om medaljer. Så, ja, medalje er innen rekkevidde, sier Jan R. Skyttesæter, utviklingsansvarlig i Norges Bueskytterforbund.

Les også

 1. VGs sportssjef kommenterer: Rio-OL kan felle toppidrettssjefen

  Et skuffende London-OL endte med exit for den forrige…
 2. Her er VGs medaljedom 400 dager før Rio-OL

  400 dager før Rio-OL er håndballjentene Norges eneste gullfavoritt. Med seg i troppen får de en rekke…
 3. Spår Norges dårligste OL på 40 år

  Ifølge statistikkleverandøren Infostrada spås Norge to medaljer i Rio.
 4. Gulltreneren Ørjan Madsen slutter i Olympiatoppen: Spår vanskelig sommer-OL for Norge

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Han var treneren bak Eirik Verås Larsens OL-gull i London.

Mer om

 1. OL 2016
 2. OL

Flere artikler

 1. Drømmen er å bli blant de 24 beste i OL. Stian (24) sliter med å forklare at det er stort.

 2. Her er outsiderne som kan redde norsk OL-ære

 3. Pedersen gråt etter misset OL-krav i EM - likevel klar for Rio

 4. Olympiatoppen om målet for 2018: – Vi er litt på hæla

 5. Tufte og Borch endelig OL-klare: – Vi kan kjempe om medalje

Fra andre aviser

 1. Ekspert skeptisk 100 dager før OL: - Det ble tatt for svake grep etter London-OL

  Bergens Tidende
 2. Rogaland kan få sju OL-utøvere

  Bergens Tidende
 3. Rogaland kan få sju OL-utøvere

  Aftenposten
 4. Dersom det blir OL: Kvalifiseringskaos venter

  Aftenposten
 5. Dersom det blir OL: Kvalifiseringskaos venter

  Bergens Tidende
 6. Dersom det blir OL: Kvalifiseringskaos venter

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no