Tvedt: – Veldig godt og konstruktivt møte

Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

Toppene i Norges Idrettsforbund måtte i dag forklare seg for
kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Kulturministeren godtar ikke svarene hun fikk.

 • Sindre Øgar
 • Per Opsahl
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

– Det de presenterte for meg var ikke godt nok. Derfor skal vi ha et nytt møte om en uke, og da skal de komme på mitt kontor igjen. Da forventer jeg at de kommer med konkrete tiltak, sier Linda Hofstad Helleland til VG.

Høyre-politikeren inviterte ledelsen i Norges idrettsforbund(NIF) til et møte om åpenhet rundt pengebruken i idrettsforbundet.

Litt før klokken 09.30 i dag kom idrettspresident Tom Tvedt traskende med NIFs generalsekretær Inge Andersen i hælene.

– Godt og konstruktivt

Men statsråd Linda Hofstad Helleland fikk også besøk av fotballpresident Terje Svendsen og skiforbundets generalsekretær Stein Opsal – uten at de var invitert. En time senere er møtet over, og Tvedts oppsummering er ikke helt samstemt med Hellelands beskrivelse «ikke godt nok»:

– Dette var et veldig godt og konstruktivt møte. Kulturministeren er fornøyd med den måten vi rapporter på, så har vi fått noen utfordringer fra Helleland. De tar vi med tilbake til idrettsdemokratiet, drøfter det og kommer så tilbake til ministeren, sier Tvedt.

Les også: Svensk idrettstopp: – Jeg skjemmes som svensk

– Vi har ingen formål å gjemme oss bak noen ting. Vi skal se på det vi gjør. Vi er en åpen organisasjon. De innspillene vi fikk i dag var positive, legger idrettspresidenten til.

– Kulturministeren sa på forhånd at hun er nysgjerrig på begrunnelsen deres for ikke å legge fram reiseregningene. Hva sa du til henne om det?

– Som sagt, vi har hatt et veldig godt møte. Vi har lagt dette fram og gått igjennom mange ting. Nå skal vi tilbake til vårt demokrati som er folkevalgt. Det er våre tillitsvalgte. Så skal vi svare opp kulturministeren på et snarlig møte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MÅ MØTE IGJEN: Idrettspresident Tom Tvedt (midten) forlater møtet med kulturministeren sammen med visepresident Kristin Kloster Aasen og fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Frode Hansen VG

– Har denne saken fått et mye større omfang enn du hadde regnet med?

– Ja, altså dette med tillit er et stort spørsmål, og det er viktig. Det som overrasker meg er nok mangelen på at man leser disse dokumentene som ligger her, svarer Tvedt og vifter med blant annet årsberetningen og årsregnskapet for 2015 for NIF og Norges Olympiske komité.

– Altså hvordan vi rapporterer. Det ser jo ut som om vi får mange milliarder kroner og sitter oppe på Ullevål. Det er ikke slik. For NIF så får vi spillemidler, men når det gjelder særforbundene så har de utrolig mye egeninntekter og dugnad. Sånn sett har dette vært en positiv debatt, dette at vi løfter dette opp. Det skal vi stå i, det at vi må ha denne tilliten. Sånn sett har det vært et fantastisk bra møte, sier Tvedt.

Kulturministeren understreker at det er sentralleddet i NIF som skal komme med konkrete tiltak om åpenhet.

– De må gjøre rede for hvordan de skal sikre nye tiltak. Jeg vil understreke at dette gjelder sentralleddet i NIF. Det er de jeg gir direkteoverføringer til, sier Helleland.

– Hva tenker du om at både fotballpresidenten og generalsekretæren i skiforbundet kom på møtet?

– Jeg er opptatt av å møte lederne i idretten og lytte til hvordan de skal sørge for bedre åpenhet. I første omgang må sentralleddet i NIF sørge for bedre innsyn i hvordan den offentlige finansieringen benyttes.

Sett denne? Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

IKKE FORNØYD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha en ny redegjørelse om hvordan idretten skal sikre åpenhet. Foto: Mattis Sandblad VG

Idrettspresident Tom Tvedt sa følgende til pressen før møtet i dag:

– Nå skal vi ha et godt møte, som vi alltid bruker å ha med kulturministeren. Jeg har tatt med rapporter og det vi til daglig og årlig rapporterer til kulturdepartementet og medlemsorganisasjonen vår.

Kommentar: Nå må pisken frem

– Veldig åpne

– Hva hvis det kommer krav om fremlegging av reiseregninger eller mer åpenhet? fikk Tom Tvedt spørsmål om.

– Jeg mener fortsatt at vi er veldig åpne. Dokumentene ligger på våre nettsider. Nå er vi på vei inn til kulturministeren, så skal jeg kommentere det når jeg kommer ut, sier han.

– Er det sunt for norsk idrett å bli innkalt til et sånt møte?

– Ja, vi har mange gode møter med kulturministeren, og som sagt: Her er papirene som vi rapporterer det på. Vi er veldig glade for dette møtet, og vi setter veldig pris på det. Jeg gleder meg veldig på vegne av norsk idrett. Alt det som er av dugnad, og det som er den norske idrettsmodellen til å presentere dette for kulturdepartementet sammen med andre særforbundene.

Bakgrunn: Idrettstoppene kalles inn til statsråden

VG har den siste tiden skrevet en rekke artikler om økonomien i norsk idrett. Både idrettsforbundet sentralt og flere store særforbund har nektet å utlevere sine egne reiseregninger

Sveriges idrettspresident Björn Eriksson (70) sier i et intervju i dag at han gjerne legger frem sine reiseregninger for VG – noe Norges idrettsforbund og flere store særforbund så langt har nektet å utlevere

Eriksson sier han er skamfull over å være en del av den usunne kulturen som preger internasjonal idrett.

– Jeg skjemmes ikke over å være norsk i det hele tatt. Noe av bakgrunnen som jeg registrerer er at vi har en internasjonal situasjon i idretten som vi ikke er kjent med, eller stiller oss bak i det hele tatt. Vi jobber nå for eksempel gjennom vårt antidopingarbeid. Vi har en helt annen modell. Han som dere har intervjuet er isolert sett ansvarlig for ett særforbund. De har fire presidenter i Sverige, i Norge har vi én. Jeg kjenner meg ikke igjen overhodet, slo Tvedt fast i dag tidlig.

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

 2. Reaksjon etter åpenhet-møtet: – Dette kommer ikke idretten unna

 3. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

 4. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 5. Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

Fra andre aviser

 1. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 2. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Fædrelandsvennen
 3. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Aftenposten
 4. «Tvang idrettspresidenten til retrett»

  Bergens Tidende
 5. «Tvang idrettspresidenten til retrett»

  Aftenposten
 6. «Tvang idrettspresidenten til retrett»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder