NY STJERNE: Jarl Magnus Riiber vant på hjemme i Holmenkollen lørdag og henviste forbildet, Eric Frenzel, til 3. plassen. Til venstre toeren Akito Watabe fra Japan.
NY STJERNE: Jarl Magnus Riiber vant på hjemme i Holmenkollen lørdag og henviste forbildet, Eric Frenzel, til 3. plassen. Til venstre toeren Akito Watabe fra Japan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Kombinert-kometen (18) på toppen av pallen ved siden av forbildet

Oslo-gutten Jarl Magnus Riiber vant hjemme i Kollen

SPORT

Fred Børre Lundberg: – Det største talentet vi har sett

HOLMENKOLLEN (VG) Jarl Magnus Riiber (18) kan bli Norges nye kombinertstjerne. Lørdag tok han sin første verdenscupseier – på hjemmebane i Holmenkollen. Ekstra spesielt ble det å stå på pallen med det tyske forbildet Eric Frenzel.

Publisert: Oppdatert: 06.02.16 21:22

– Eric Frenzel har i lang tid vært det store forbildet for meg. Stilen hans har jeg sett på som perfekt, da ble det spesielt at vi plutselig skulle stå på pallen sammen, sier Norges nye kombinertstjerne til VG.

For de etablerte stjernene Frenzel og Akito Watabe måtte kjempe seg imellom – mens Oslo-gutten lå langt foran og gikk inn til 1. plass.

– Det største kombinerttalentet

– De må forberede seg på at det kan bli slik i årene fremover, sa Fred Børre Lundberg som NRKs ekspertkommentator.

– Jeg fikk ikke snakket noe særlig med Frenzel, men han gratulerte meg med seieren, smiler Riiber.

Samboeren til Marit Bjørgen fortsatte å dele ut skryt på NRKs direktesending:

– Det største kombinerttalentet vi har sett. Det er bare å glede seg til fremtiden, fortsatte Lundberg, og la til at Riiber har «ekstreme» kvaliteter i hoppbakken.

Les også: Norsk 17-åring i ski-drama

– Veldig kult at han sier det. Fred Børre har trent og jobbet med mange talenter opp gjennom tidene, sier Riiber.

18-åringen la grunnlaget med et glitrende hopp som gjorde at han gikk ut i langrennssporet ett minutt og ti sekunder foran Watabe og Frenzel, som delte 2.-plassen i bakken.

– Jeg synes ikke at jeg gikk så bra på ski, så jeg ble litt overrasket da jeg kom i mål alene. Men det var utrolig stort, forteller han.

Vant i nabolaget

Riiber var så definitivt på hjemmebane i Holmenkollen. Her har han lagt ned utallige treningstimer.

– Jeg er fra Bogstad, rett ved Holmenkollen. Disse løypene og anlegget kjenner jeg utrolig godt, det ga meg kanskje en fordel. Det er stort å ta sin første verdenscupseier akkurat her, smiler Riiber.

Les også: Norges nye kombinert-ess glemte hoppdressen.

Han tok to gull i junior-VM i fjor, og ekspertene har bare ventet på at han skulle ta sin første seier blant seniorene. Riiber var nær sin første seier allerede i Lahti forrige vinter, men krasjet med tyskeren Johannes Rydzek noen hundre meter før mål.

– Blir det feiring av din første verdenscupseier?

– Nei, jeg tror ikke det. Kanskje en kake på søndag eventuelt. Det kommer flere viktige renn, blant annet i Trondheim neste helg.

– Føler du på noe press nå som du har vunnet et slikt renn?

– Egentlig ikke. Jeg tar det ganske rolig, men jeg har fått mange meldinger på mobilen min, jeg har ikke fått tid til å gå gjennom alle sammen.

Jan Schmid ble nest beste nordmann på 6. plass. Han gikk ut som nummer fire etter hopprennet.

Her kan du lese mer om