Gullhåpet ute: Irritert Carlsen slo ut med armene

Lahlum i VGTVs studio: - Grovt feiltrekk

Gulldrømmen til Carlsen lagt i grus onsdag kveld

BERLIN/OSLO (VG) Magnus Carlsen (24) var på vei tilbake i kampen om VM-gull i lynsjakk. Så bommet han grovt, tapte nest siste parti - og slo frustrert ut med armene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Magnus Carlsen har tapt! Alle sjansene er ute. Han kan ikke bli verdensmester teoretisk heller, sier VG-ekspert Jon Ludvig Hammer.

Da hadde Carlsen netttopp tapt mot Vasyl Ivantsjuk. Han var satt i sjakk-matt, og takket for kampen. Men kroppsspråket fortalte alt: 24-åringen var forbannet. At Aleksandr Gritsjuk skulle ende opp som verdensmester i lynsjakk var åpenbart ikke planen.

Også bronsehåpet ble lagt i grus etter tapet i det nest siste partiet.

– Det var et grovt feiltrekk, han overså matt i to trekk. Men det skjedde under tidspress, sier Hans Olav Lahlum i VGTV-studioet.

På vei inn i heisen gjorde Carlsen en oppgitt mine til kameraet. Skuffelsen var åpenbar, og han ville ikke ha oppmerksomhet.

- Jeg er veldig skuffet over meg selv. En ting er spillet, men det jeg er mest skuffet over er at det trengtes ett tap for å få meg helt ut av det. Nervene spilte ikke på lag etter ett tap. Det var veldig dårlig. Jeg var ikke i nærheten i det hele tatt, sier Magnus Carlsen.

VGTV: Se oppgitt Carlsen innse tapet her!

For etter grusom start på onsdagen, med fem partier uten seier, så hadde Carlsen kommet tilbake.

VG Direkte: Følg tv-sendingen og Carlsens partier trekk for trekk

Har to av tre titler

To seirer - mot Gewain Jones og Gelfand - og én remis (Vovk) gjorde at han bare lå et halvt poeng bak teten med to runder igjen. Med to strake seirer kunne Carlsen forsvare VM-tittelen i lynsjakk.

Men tapet for Ivantsjuk spolerte altså dette håpet.

Carlsen var regjerende verdensmester i både langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk før denne ukens turneringer.

Mandag forsvarte han tittelen i hurtigsjakk. Men lynsjakk er han altså ikke verdensmester i lenger, etter at dagens turnering er historie.

Langsjakk-tittelen skal han forsvare høsten 2016. Motstanderen til Carlsen er ikke klar ennå.

Jevnt i toppen

Samtidig som Carlsen var på vei tilbake i VM-kampen onsdag ettermiddag, tapte sammenlagtleder Maxime Vachier-Lagrave to partier på rad. Det betød at Magnus Carlsens optimisme steg - etter at alle hadde avskrevet nordmannen tidligere på dagen.

Vachier-Lagrave virket å ha det hele langt ned i lommen da han ledet med god margin med fem runder igjen. Nå tok imidlertid Juri Vovk over som VM-leder, sammen med Kramnik, Gristsjuk og nevnte Vachier-Lagrave. Alle hadde 13,5 poeng.

Like bak dem halset Carlsen med sine 13 poeng.

Carlsen ville ikke la seg intervjue av norsk presse, men var tydelig glad etter at snuoperasjonen var godt i gang i 16.30-tiden.

Halvannen time senere bommet han mot Ivantsjuk. Da var gleden snudd til ny frustrasjon over egen prestasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tung start

Onsdagen startet også blytungt for Magnus Carlsen. Først i det sjette partiet kom den første seieren.

24-åringen - som var regjerende verdensmester i lynsjakk - så rimelig irritert ut etter å ha tapt med svarte brikker mot Teimour Radjabov i dagens andre parti, det 13. i lynsjakk-VM. Carlsen mistet en bonde med lite tid på klokken og deretter raknet stillingen for nordmannen.

– Han har fått en dårlig start på dagen og man skal ikke undervurdere det heller, sa sjakk-kommentator Jon Ludvig Hammer i VGs sjakkstudio.

Dessverre, sett med norske øyne, fikk han rett.

Les også: Rett før mesterskapet ble det bråk rundt en ny Carlsen-bok

PS! Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk mandag etter å ha gått ubeseiret gjennom 15 runder. Onsdag jakter han sin andre VM-tittel på én uke. Vinner han lynsjakk-VM beholder han alle de tre verdensmestertitlene i sjakk: langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Det skal spilles 10 partier i lynsjakk onsdag.

I lynsjakk-VM er reglene som følger: Hver spiller har tre minutter på klokken og får to sekunder ekstra per trekk. Det er med andre ord mye raskere enn i hurtigsjakk-VM, der spillerne hadde 15 minutter hver pluss 10 sekunder per trekk. Spillerne får ett poeng for seier, ett halvt for remis og null poeng for tap.

VG oppdaterer saken

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder